Ευρωπαϊκές αναταραχές… *

 

Τρία είναι τα σημαντικά ζητήματα που σημαδεύουν τις ευρωπαϊκές εξελίξεις τις τελευταίες μέρες και ώρες.

Πρώτο, το φάντασμα των λοκντάουν πλανάται πάνω από την Ευρώπη. Πρόκειται για μια ακόμη πιστοποίηση πως οι πολιτικές των ελίτ για την αντιμετώπιση της πανδημίας (συνονθύλευμα αγοράς – αποστασιοποίησης – εμβολίων – τεχνητής όξυνσης και διχασμού) έχει αποτύχει. Κι όχι μόνο, καθώς καταρρέουν τα συστήματα υγείας σε χώρες ανεπτυγμένες και με ισχυρές δομές μέχρι τώρα. Διαβάζουμε ειδήσεις για «εξαγωγή» ασθενών από Γερμανία προς Ιταλία και από Ολλανδία προς Γερμανία λόγω ασφυξίας στις νοσοκομειακές δομές. Και μιλάμε για χώρες με πάνω από 70% εμβολιαστική κάλυψη. Η υγειονομική κρίση έδειξε πόσο εύθραυστο ήταν ένα δημόσιο σύστημα υγείας αδυνατισμένο και διαρκώς πληττόμενο από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Η επιστροφή των λοκντάουν δείχνει από τη μια την αποτυχία στο μέτωπο της πανδημίας. Από την άλλη, όμως, φανερώνει και την επιθυμία παράτασης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, την επιδίωξη εκτροπής σε ένα νέο τύπο κοινωνικού μοντέλου και καθεστώτος.

Δεύτερο, σχηματίστηκε γερμανική κυβέρνηση, και θα φανούν πιο καθαρά οι κατευθύνσεις του πυρήνα της γερμανικής άρχουσας τάξης για την Ευρώπη, την ιδιαίτερη υπεράσπιση των γερμανικών συμφερόντων και τις απαντήσεις σε όλες τις προκλήσεις που εισπράττει ή αντιμετωπίζει η πιο ισχυρή αστική τάξη της Ευρώπης. Το γερμανικό Ράιχ δεν έχει μόνο να αντιμετωπίσει τον εναγκαλισμό και τις πιέσεις των ΗΠΑ, ούτε τις αντιθέσεις και τις εξισορροπήσεις με Ρωσία και Κίνα. Έχει πρωτίστως να επιβάλλει την τάξη και τον νόμο εντός της Γερμανικής Ευρώπης, και να τιθασεύσει συνολικά τον Ευρωπαϊκό Νότο (Ιταλία, Γαλλία, κυρίως, καθώς και να τιμωρήσει χώρες όπως η Ελλάδα κ.λπ.). Έχει να ανοίξει δρόμους και προσβάσεις στα Βαλκάνια, και φυσικά να κατοχυρώσει καλές σχέσεις με την Τουρκία. Ήδη πέφτουν προτάσεις και γίνονται γνωστοί σχεδιασμοί για νέα κύματα πανευρωπαϊκής λιτότητας και νέων μνημονίων για χρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα.

Τρίτο, ανοίγει με ένταση νέος κύκλος του προσφυγικού ενόψει της ραγδαίας οικονομικής κρίσης στην Τουρκία. Οι ειδικές σχέσεις των μεγάλων δυνάμεων της Ευρώπης με την Τουρκία και η ανοιχτά φιλοτουρκική πολιτική της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Ισπανίας θα εκδηλωθούν στην νέα κρίση: Ο Ερντογάν θα αναζητήσει στήριξη και συγχρόνως θα εκβιάζει για να την πετύχει μέσω της απειλής εξαπόλυσης νέων μεγάλων κυμάτων προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη. Μπορεί να πνίγονται και στη Μάγχη δυστυχείς μετανάστες που έχουν γίνει έρμαια των δουλεμπορικών κυκλωμάτων, μπορεί να έχουμε τα γεγονότα στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας, αλλά το μεγάλο παιχνίδι όσο αφορά το μεταναστευτικό θα παιχθεί στη Ν.Α. Μεσόγειο.

Δεν χρειάζεται πολύ φαντασία για να συμπεράνει κανείς ότι αυτές οι εξελίξεις θα επηρεάσουν πολλαπλώς και τη χώρα μας. Υγειονομικά, οικονομικά, πολιτικά, γεωπολιτικά, στρατιωτικά. Ο προσαρμοστικός «πράσινος» μεταπρατισμός των ελίτ δεν φαίνεται να νοιάζεται ιδιαίτερα. Νομίζουν ότι αν κουρνιάσουν κάτω από τις φτερούγες της Δύσης, δηλαδή της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, θα τύχουν (ως υπηρέτες πολλών αφεντάδων) ανέσεων και προνομίων. Η «βύθιση» της χώρας δεν τις ενδιαφέρει.

Μας λένε να γιορτάσουμε και να προλάβουμε τα Χριστούγεννα. Αλλά πώς, όταν ήδη οι τιμές είναι στα ύψη και το θερμόμετρο των εξελίξεων, αντί να κατεβαίνει, ανεβαίνει επικίνδυνα;

Η εγρήγορση είναι αναγκαία για να διαπιστωθεί σε τι κατάσταση είναι τα ανακλαστικά της χώρας, του λαού, της κοινωνίας. Εκεί είναι το κρίσιμο ζήτημα για ολόκληρη τη χώρα.

* editorial από τον 'Δρόμο' του Σαββάτου 27.11.2021

Πηγή: edromos.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου