ΙΜΙΑ 26 χρόνια: Από το «ευχαριστούμε τους Αμερικανούς» στην αναμονή του «ιππικού» ή της Λεγεώνας των Ξένων!

 

Του Πάρι Καρβουνόπουλου

Εικοσιέξι χρόνια μετά από την τραγωδία των Ιμίων η διαπίστωση ότι απολύτως τίποτα δεν έχει αλλάξει και τίποτα δε μάθαμε είναι τρομακτική!

Τη διαπίστωση αυτή υποστήριξαν με άρθρα που δημοσιεύθηκαν στο militaire.gr ανώτατοι απόστρατοι Αξιωματικοί που έχουν τη γνώση και την εμπειρία να κρίνουν.

Πράγματι δεν έχει αλλάξει τίποτα…

Η Ελλάδα δέχτηκε έναν ταπεινωτικό συμβιβασμό μέσω του οποίου η Τουρκία κέρδισε όχι μόνο σε επίπεδο εντυπώσεων, αλλά και ουσίας. Το κεφάλαιο «γκρίζες ζώνες» άνοιξε τότε και ακόμη δεν έχει κλείσει.

Ένας πρωθυπουργός που μόλις είχε αναλάβει και πίστεψε ότι μόνο αν πάει με «τα νερά» των «συμμάχων» θα μπορούσε να επιβιώσει. Ο Κώστας Σημίτης αγνόησε τις στρατιωτικές δυνατότητες της χώρας, διαπραγματεύθηκε από τη πρώτη στιγμή ζητώντας αποκλιμάκωση με κάθε κόστος, άφησε εκτός αυτών των διαπραγματεύσεων τη στρατιωτική ηγεσία και τελικά το μόνο που κατάφερε ήταν να βάλει τη χώρα σε μια μεγάλη και επικίνδυνη περιπέτεια.

Παρόλα αυτά ένιωσε την ανάγκη να ευχαριστήσει τους Αμερικανούς!


Τους Αμερικανούς τους ευχαρίστησε και με τις μεγάλες εξοπλιστικές αγορές που ακολούθησαν την κρίση των Ιμίων. Δισεκατομμύρια των δισεκατομμυρίων σπαταλήθηκαν, χωρίς σχέδιο! Τα περισσότερα από τα οπλικά συστήματα που αγοράσαμε ήταν αχρείαστα. Αρκετά απ΄ αυτά που ήταν χρήσιμα αγοράστηκαν χωρίς να υπάρχουν προβλέψεις για την υποστήριξη τους.

Όλα αυτά τα δικαιολογούσαν με την λεγόμενη «εξοπλιστική διπλωματία». Γρήγορα μάθαμε για τις μίζες και πολύ, πολύ αργότερα είδαμε και τις αποδείξεις. Ελάχιστοι ήταν εκείνοι που πλήρωσαν δικαστικά με πρώτο τον Άκη Τσοχατζόπουλο για τον οποίο υπάρχει πάντα η βάσιμη υποψία ότι φορτώθηκε και τις ευθύνες άλλων.

26 χρόνια μετά εξακολουθούμε να ευχαριστούμε τους Αμερικανούς δίνοντας τους πολύ περισσότερα απ΄ όσα μας ζητάνε, ελπίζοντας ότι …θα είναι η ασπίδα μας έναντι της τουρκικής επιθετικότητας. Αυτό αφήνουν να εννοηθεί οι κυβερνώντες. Δε μπορεί να ΄  ναι τόσο αφελείς…

Δεν έχουν πει ακόμη «ευχαριστούμε τους Αμερικανούς», αλλά συμπεριφέρονται σαν «επαρχιώτες» έναντι «πρωτευουσιάνων» και λένε πάντα ναι ,χωρίς να έχουν εξασφαλίσει τίποτα…

Όσο για τις αγορές εξοπλισμών; Γίνονται με απ΄ ευθείας αναθέσεις που τις δικαιολογούν με την τουρκική επιθετικότητα. Αγορές με μηδενική συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας την οποία και συκοφαντούν λέγοντας ότι αν θέλουμε να παραλάβουμε γρήγορα τα οπλικά συστήματα που παραγγείλαμε δε μπορούμε να βασιστούμε «στη διαλυμένη αμυντική βιομηχανία»! Και ποιος τη διέλυσε άραγε; Η ΝΔ δεν είναι για πρώτη φορά στην εξουσία και προφανώς έχει τεράστιες ευθύνες για τη «διάλυση». Ακόμη μεγαλύτερες όμως έχει η σημερινή ΝΔ που δεν κάνει απολύτως τίποτα για να διορθώσει την κατάσταση.

Είναι προφανές ότι οι τελευταίες αγορές έγιναν με διαδικασίες «εξπρές» ή με παράκαμψη διαδικασιών και αυτό δε δικαιολογείται.

Ελπίζουμε ότι οι ομοιότητες με τα όσα ακολούθησαν την κρίση των Ιμίων θα σταματήσουν εδώ.

Σ  ΄  αυτά τα 26 χρόνια δεν κάναμε σχεδόν τίποτα για να κάνουμε πραγματικά τις Ένοπλες Δυνάμεις «σύγχρονες». Για να μην πάμε στα πολύπλοκα θα επικαλεστούμε το παράδειγμα-ανέκδοτο να έχουμε 300 χιλιόμετρα μακριά τους Πεζοναύτες από τα αρματαγωγά για να μη χαλάσουμε τη «ζαχαρένια» των βουλευτών του νομού Μαγνησίας. Υπάρχουν πολλά ακόμη παραδείγματα.

Δεν μάθαμε τίποτα και δεν κάναμε τίποτα αυτά τα 26 χρόνια. Η πολιτική κατευνασμού υιοθετήθηκε απ΄ όλες τις κυβερνήσεις με διαφορετική ένταση από την κάθε μία είναι αλήθεια. Η σημερινή κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι διαφημίζει κάθε μέρα ότι αγόρασε Rafale και Belharra  είναι μακράν η πιο φανατική υπέρ του κατευνασμού. Το πως έγιναν οι αγορές το έχουμε γράψει πολλές φορές. Η πίστη της στον κατευνασμό δεν είναι εκτίμηση ούτε «κακεντρεχές σχόλιο». Αποτυπώνεται με αριθμούς αλλά και με την ένταση των τουρκικών προκλήσεων. Αρκεί να ρίξει κάποιος μια ματιά στα στατιστικά στοιχεία που είναι δημοσιευμένα στην επίσημη ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ για να βγάλει τα συμπεράσματα του. 

Εικοσιέξι χρόνια μετά από τα Ίμια ,δυστυχώς εξακολουθούμε να αποφεύγουμε τις δύσκολες αποφάσεις πιστεύοντας στα σοβαρά ότι τα δισεκατομμύρια που πληρώνουμε στους «προστάτες» είναι «εγγύηση για την ασφάλεια μας»! Γι΄ αυτό και δεν έχουμε την παραμικρή προσπάθεια να ενεργοποιήσουμε τα πανεπιστήμια μας και την αμυντική μας βιομηχανία για να φτιάξουμε ότι μπορούμε. Και μπορούμε να φτιάξουμε πολλά και φθηνά με τις δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία. Συνεχίζουμε να εξοπλιζόμαστε όπως …το 1980 και ελπίζουμε ότι αν τα πράγματα δυσκολέψουν κάπου στον ορίζοντα θα φανεί το…αμερικανικό ιππικό ή η Λεγεώνα των Ξένων…

Καλή μας τύχη λοιπόν…

Πηγή: militaire.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου