Κίνα κατά ΗΠΑ: Αγνοούν όλους – Πιστεύουν ότι κυριαρχούν στον κόσμο

 

Ηχηρή παρέμβαση από την Κίνα με αφορμή το ουκρανικό με ευθείες «αιχμές» για την πολιτική και τον ρόλο των ΗΠΑ στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

«Το κλειδί για την επίλυση της ρωσοουκρανικής κρίσης βρίσκεται στα χέρια των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Zhao Lijian. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η Κίνα ελπίζει ότι οι ΗΠΑ μπορούν πραγματικά να σταθούν στο πλευρό της ειρήνης και της δικαιοσύνης», όπως μετέδωσε το Chinadaily.

Η παρέμβαση της Κίνας υπέρ της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία βάζει στο «κάδρο» τις ΗΠΑ. Επιρρίπτει στην Αμερική ευθύνες για την κατάσταση με αιχμές για την πολιτική που ασκούν οι «νικητές του ψυχρού πολέμου», όπως τους χαρακτήρισε ο Lijian.

Ο Lijian, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, υπογράμμισε ότι η Κίνα προωθεί τις ειρηνευτικές συνομιλίες, καταβάλλει προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης και θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στο θέμα.

Τόνισε ότι «οι εμπνευστές της κρίσης στην Ουκρανία θα πρέπει να αναλογιστούν προσεκτικά τον ρόλο τους σε αυτήν, να αναλάβουν ειλικρινά τις ευθύνες τους και να λάβουν πρακτικά μέτρα για να εκτονώσουν την κατάσταση και να λύσουν το πρόβλημα, αντί να κατηγορούν άλλους».

Η απόφαση των ΗΠΑ για την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, συνδέεται άμεσα με την τρέχουσα κρίση στην Ουκρανία, όπως επεσήμανε ο Lijian.

Όπως είπε, η θέση της Κίνας στο ουκρανικό ζήτημα είναι δίκαιη και αντικειμενική. Διαμήνυσε δε, ότι «οι χώρες που θα έπρεπε πραγματικά να «αισθάνονται άβολα, είναι εκείνες που πιστεύουν ότι έχουν κερδίσει τον Ψυχρό Πόλεμο και μπορούν να κυριαρχήσουν στον κόσμο, αγνοώντας τις ανησυχίες των άλλων χωρών».

Πηγή: militaire.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου