Μεγάλη νίκη των εργαζομένων στην Amazon

 

Μια ιστορική νίκη πέτυχαν οι εργαζόμενοι στον αμερικανικό κολοσσό της διανομής, την Amazon. Οι εργαζόμενοι δεν λύγισαν από τις αφόρητες πιέσεις του ιδιοκτήτη της εταιρείας, Τζεφ Μπέζος, και ψήφισαν «ναι» στη διαβούλευση για τη δημιουργία σωματείου σε αποθήκη στο Staten Island της Νέας Υόρκης. Είναι μια «ιστορική νίκη» για τον κόσμο της εργασίας, γράφουν ακόμα και οι New York Times! 

Η Amazon δαπάνησε εκατομμύρια δολάρια για να αποτρέψει τις προσπάθειες των εργαζομένων της να κάνουν συνδικάτο στη Νέα Υόρκη και σε άλλες πολιτείες. Παρά τις σφοδρές πιέσεις και τις ενέργειες της εταιρείας, όμως, οι εργαζόμενοι σε εγκαταστάσεις της Amazon στο Στάτεν Άιλαντ ψήφισαν με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της δημιουργίας σωματείου.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, η νίκη στο Στάτεν Άιλαντ μπορεί να σημάνει την έναρξη μιας νέας εποχής για τα εργατικά συνδικάτα που έχουν υποχωρήσει σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες. Σημειώνεται ότι η εφημερίδα αυτή είχε πραγματοποιήσει μεγάλη έρευνα στην αποθήκη του Στάτεν Άιλαντ πέρυσι, αποκαλύπτοντας το απίστευτα σκληρό εργασιακό μοντέλο που εφαρμόζει η εταιρεία. 

Υπέρ της δημιουργίας σωματείου ψήφισαν 2.653 εργαζόμενοι, ενώ κατά ψήφισαν 2.131(κυρίως με επιστολική ψήφο!), με το υπό δημιουργία σωματείο να καταγράφει νίκη με ποσοστό μεγαλύτερο από δέκα μονάδες.

Η σημαντική αυτή εξέλιξη ερμηνεύεται ως μεγάλη ήττα του δεύτερου μεγαλύτερου εργοδότη της χώρας και μια από τις μεγαλύτερες νίκες των εργατικών συνδικάτων των ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες. 

Πηγή: artinews.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου