Εισφορές: Άλλα λένε, άλλα κάνουν κι άλλα εννοούν

 

Αντιμέτωποι με εξαιρετικά δυσάρεστες εκπλήξεις κινδυνεύουν να βρεθούν τους επόμενους μήνες εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι, εξαιτίας της υπέρμετρης αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.

Του Δημήτρη Κωστάκου

Και την ειωθυίαν αξίωσιν των ονομάτων ες τα έργα αντήλλαξαν τη δικαιώσει. («Άλλαξαν ακόμα και την καθιερωμένη σημασία των λέξεων, για να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους».)
Θουκυδίδης, 460-394 π.Χ., Αθηναίος ιστορικός

Αντιμέτωποι με εξαιρετικά δυσάρεστες εκπλήξεις κινδυνεύουν να βρεθούν τους επόμενους μήνες εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι, εξαιτίας της υπέρμετρης αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.

Όπως είναι αναμενόμενο, η κυβέρνηση θα επιμείνει στην αρχική ανακοίνωση της περί «περαιτέρω ενίσχυσης του εισοδήματος μέσω της μείωσης των εισφορών για επικουρική ασφάλιση», από την 1η Ιουνίου.

Από την παρέμβαση αυτή, 2 εκατομμύρια μισθωτοί θα έχουν περιορισμένο όφελος, ενώ περίπου 225.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι (από τους συνολικά 1,2 εκατομμύριο) θα καταβάλλουν μειωμένες εισφορές.

Τα όποια καλά νέα, σταματούν εδώ.

Μπορεί οι αρμόδιοι να αποφεύγουν επιμελώς να το αναφέρουν, όμως -όπως προκύπτει από έγγραφο του ΕΦΚΑ -οι εισφορές για τους μη μισθωτούς από το 2023 και μετά, συνδέονται με τον (δραματικά αυξημένο, σήμερα) Δείκτη Τιμών Καταναλωτή!

Σε λίγες μέρες, σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου -μέσω του οποίου αρχικά αυξήθηκαν- οι εισφορές θα μειωθούν κατά 7,14% κυρίως για γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς και αρτοποιούς, αλλά και από μισή ποσοστιαία μονάδα για μισθωτούς και εργοδότες:

Α) Μισθωτοί (Παλαιοί και Νέοι – ν.2084/1992) ιδιωτικού και δημόσιου τομέα

Το συνολικό ποσοστό εισφορών διαμορφώνεται/μειώνεται σε 6% (από 6,50%), επιμεριζόμενο εξίσου (από 3%) σε ασφαλισμένο και εργοδότη. Η εν λόγω μεταβολή αφορά και τους υπαγόμενους στην ασφάλιση του νέου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ).

Β) Μη Μισθωτοί (Αυτοαπασχολούμενοι, Ελεύθεροι Επαγγελματίες & Αγρότες)

Τα ποσά εισφορών Κλάδου Επικουρικής ασφάλισης για:

α) Αυτοαπασχολούμενους & Ελ. Επαγγελματίες,

β) Ασφαλισμένους στο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Κ.Α.) και

γ) Μη μισθωτούς ασφαλισμένους (Υγειονομικούς – Αυτοαπασχολούμενους και ασφαλισμένους του π. ΟΓΑ) που υπάγονται προαιρετικά στην ασφάλιση του Κλάδου Επικούρισης από 1η Ιανουαρίου 2021, διαμορφώνονται ως εξής:

– 1η ασφαλιστική κατηγορία από 42 € στα 39€
– 2η ασφαλιστική κατηγορία από 51 € στα 47€
– 3η ασφαλιστική κατηγορία από 61 € στα 56€

Τα ποσά ανά ασφαλιστική κατηγορία, ισχύουν και για τους έμμισθους δικηγόρους και μισθωτούς μηχανικούς.

Και ακολουθεί ο… λογαριασμός.

Παράλληλα, όμως, στο έγγραφο του ΕΦΚΑ γίνεται αναφορά σε διάταξη του «νόμου Βρούτση» (παρ. 5, αρ. 45, ν. 4670/20), ο οποίος ακολούθησε τον «νόμο Κατρούγκαλου», αντικαθιστώντας συγκεκριμένο άρθρο του (αρ. 97, ν. 438716).

Στον «νόμο Βρούτση», τονίζεται ρητά ότι από την 1.1.2023 και έως 31.12.2024, οι ασφαλιστικές κατηγορίες θα μπορούν να προσαυξάνονται ανά έτος, σε σχέση με το ποσοστό της μεταβολής του μέσου ετήσιο γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους.

Μόλις τον Απρίλιο ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 10,2%, ενώ οι προβλέψεις για το υπόλοιπο της χρονιάς, παραμένουν δυσοίωνες.

Με βάση τις έως τώρα εκτιμήσεις, ο πληθωρισμός για το τρέχον έτος, θα κυμανθεί από 5,5% (Υπ. Οικονομικών) έως 6,3% (Κομισιόν) και καθίσταται σαφές ότι επίκειται ανάλογη αύξηση στις ασφαλιστικές κατηγορίες που διέπουν την ασφάλιση της επικούρησης για μη μισθωτούς.

Αντίστοιχα, στη σχετική διάταξη προβλέπεται παρέμβαση στις εισφορές και από το 2025 και μετά, καθώς «τα ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών θα προσαυξάνονται κατ’ έτος κατά τον δείκτη μεταβολής μισθών».

Mε τον τρόπο αυτό, η μείωση εισφορών αποδεικνύεται «δώρον άδωρον» με τους ασφαλισμένους να καταβάλλουν στο πολλαπλάσιο το περιορισμένο όφελος που θα έχουν και μάλιστα σε βάθος χρόνου.


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου