Συντάξεις: Η εμπιστοσύνη και η φάκα

 

Πώς η κυβέρνηση οδηγεί εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους σε εισοδηματικό ναρκοπέδιο με κίνδυνο να μετατρέψει τη χώρα σε ένα τεράστιο «συνταξιοδικείο»

Του Δημήτρη Κωστάκου

«Ποτέ μην εμπιστεύεσαι κάποιον, εκτός αν έχεις την ψ**ή του, στην τσέπη σου». Λύντον Τζόνσον,Αμερικανός πρόεδρος [1963-1968]

Με τις «συντάξεις εμπιστοσύνης», η καταβολή των οποίων θα ξεκινήσει από τον Ιούνιο, η κυβέρνηση οδηγεί εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους σε εισοδηματικό ναρκοπέδιο με κίνδυνο να μετατρέψει -κατά την επόμενη δεκαετία- τη χώρα σε ένα τεράστιο «συνταξιοδικείο».

Η κλεψύδρα αδειάζει και η κυβέρνηση βρίσκεται εκτός χρόνου (και τόπου) σε σχέση με τις δεσμεύσεις της προς τους «θεσμούς» για την οριστική επίλυση του ζητήματος των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Μετά από ακροβασίες, εμβαλωματικές λύσεις με νεοφιλελεύθερο πρόσημο (συμμετοχή ιδιωτών στην έκδοση συντάξεων) και αλλοίωση νόμων με… εγκυκλίους, οι αρμόδιοι κατέληξαν στο αναμενόμενο: Να κρύψουν τη σκόνη κάτω από το χαλί.

Κάνοντας υπέρχρηση της δημιουργικής λογιστικής, παρουσιάζουν τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης στις 75.000,περίπου, παραβλέποντας ότι στην πραγματικότητα οι εκκρεμότητες στην κύρια και στην επικουρική ασφάλιση, στις διεθνείς συντάξεις, στα εφάπαξ και στα μερίσματα, αγγίζουν τις 300.000.

Παράλληλα, αποφάσισαν να μεταθέσουν χρονικά τον απαιτούμενο έλεγχο των συνταξιοδοτικών υποθέσεων, μετά την απονομή της σύνταξης! Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να δείξουν έργο στους «έξω» και κοινωνική ευαισθησία στους «μέσα», οι κυβερνώντες τοποθέτησαν το κάρο μπροστά από το άλογο.

Τι σημαίνει, όμως, αυτό για τους δικαιούχους και τους συγγενείς τους;

1. Μείωση συντάξεων. Εάν προκύψει ασφαλιστικός χρόνος που έχει δηλωθεί χωρίς τεκμηρίωση (όχι οπωσδήποτε με υπαιτιότητα του ασφαλισμένου), τότε θα γίνεται αποδεκτός, αλλά οι εισφορές που θα λογίζονται για τον υπολογισμό της σύνταξης, θα αντιστοιχούν στο ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη αν πρόκειται για μισθωτό, ή στην κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία αν πρόκειται για ασφαλισμένο άλλης κατηγορίας, όπως αυτοί ίσχυαν κατά την χρονική περίοδο που ζητήθηκε η αναγνώριση. Συνέπεια, να απονέμονται μικρότερα ποσά συντάξεων, από εκείνα που αναμένουν κάποιοι ασφαλισμένοι, οι οποίοι δεν μπορούν την δεδομένη στιγμή (ούτε οι ίδιοι, ούτε ο ΕΦΚΑ) να τεκμηριώσουν τον επιπλέον χρόνο ασφάλισης.

2. Αμφισβητούμενες αποφάσεις. Θα εκδίδονται συνταξιοδοτικές αποφάσεις, οι οποίες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν στο σύνολο τους έγκυρες και έγκαιρες.

3. Θα αναστέλλεται η καταβολή συντάξεων εκ των υστέρων.

4. Θα ζητείται η επιστροφή ποσών, τα οποία κατεβλήθησαν ακόμα και επί πενταετία έως και δεκαετία ή σε άλλες περιπτώσεις οι συνταξιούχοι θα καλούνται να καταβάλλουν επιπλέον εισφορές για μια διετία.

Μάλιστα, η αναζήτηση αχρεωστήτως καταβληθεισών παροχών, βάσει δηλώσεων του ασφαλισμένου χωρίς τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ανατρέχει στην έκδοση της πράξης απονομής σύνταξης.

Δεν υπάρχει, δηλαδή, ο χρονικός περιορισμός της τριετίας που ισχύει στις περιπτώσεις όπου η δήλωση του ασφαλισμένου για επιπλέον ασφαλιστικό χρόνο είχε τεκμηρίωση.

…Και με αυτόν τον τρόπο οι αρμόδιοι εμπιστεύονται τους πολίτες, κατά Λύντον Τζόνσον.


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου