Χρηματιστήριο ενέργειας - ΕΕ και παρακμή

 

Του Αναστάσιου Κώνστα *

Αυτό που αποκαλείται "χρηματιστήριο ενέργειας" είναι το επίσημο καρτέλ των εταιρειών παροχων ενέργειας... 

Είναι δηλαδή μία ομάδα εταιρειών που αποφασίζουν μόνες τους σε ποια τιμή θα πωλούν το ρεύμα. 
Η ενωσιακή νομοθεσία απαγορεύει τις συνεννοήσεις για τον ορισμό των τιμών. 

Εντούτοις, η νεοφιλελεύθερη κατρακύλα της ΕΕ σε συνδυασμό με την απροκάλυπτη πλέον στήριξη επιχειρηματικών συμφερόντων σε βάρος των καταναλωτών (ελέω των λόμπυ φυσικά),  έχουν ακυρώσει στην πράξη την ενωσιακή νομοθεσία περί προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού και των καταναλωτών 

Το αποτέλεσμα το βιώνουμε ήδη και θα το αισθανθούμε ακόμα εντονότερα τον προσεχή χειμώνα. 
Η ίδια εκ πλάγιου εύνοια της ΕΕ προς τα καρτέλ υπάρχει και με το λεγόμενο "χρηματιστήριο φυσικού αερίου". 

Το αστείο ή μάλλον το τραγικό της όλης κατάστασης είναι ότι η αντιμονοπωλιακή νομοθεσία της ΕΕ πηγάζει από άρθρα των συνθηκών (δηλαδή του "Συντάγματος της),  οπότε δεν μπορεί να καταργηθεί από άλλες ελάσσονος νομικής ισχύος διατάξεις περί χρηματιστήριου ενέργειας κλπ. 

Όμως η θεσμική παρακμή της ΕΕ είναι πλέον προφανέστατη, η δε εκ μέρους της διάβρωση από οικονομικά συμφέροντα έχει φτάσει σε τερματικό στάδιο ήδη από την εποχή της φυγής του Μπαροζό προς τη μεγαλύτερη διεθνή τράπεζα. 

Βλέπουμε λοιπόν ότι - όπως ορθά έχει επισημανθεί από τον Αριστοτέλη - η συγκέντρωση εξουσίας σε λίγους είναι το δομικό πρόβλημα κάθε κοινωνίας και το " καμπανάκι " για τις επερχόμενες συμφορές των πολιτών. 

Διανύουμε εποχή θεσμικής παρακμής με σαφή σημάδια επιστροφής στον Μεσαίωνα, αφού τόσο οι θεσμοί, όσο και η κυρίαρχη ιδεολογία υπηρετούν κάποιους λίγους και όχι τον Άνθρωπο. 

Η κατάσταση αυτή δεν διορθώνεται. Μόνο ανατρέπεται ...


* Αναστάσιος Κώνστας
Δικηγόρος Αθηνών παρ’ Αρείω Πάγω
ΜΔΕ Εμπορικού Δικαίου 

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου