Σκάβει τον λάκκο της η ΕΕ με τις κυρώσεις

 

Της Ειρήνης Μαρούπα *

Ζούμε τον απόλυτο παραλογισμό. Οι ΗΠΑ και κατ’ εντολήν τους οι δυτικές “δημοκρατίες” (στις οποίες συμπεριλαμβανόμαστε) με το ξεκίνημα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις στην Ρωσία. Το αποτέλεσμά τους είναι γνωστό: Πλήρης αποτυχία του βασικού τους σκοπού, ο οποίος ήταν να γονατίσει την ρωσική οικονομία. Τουναντίον κατάφεραν να γονατίσουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Δηλαδή πυροβολήσαμε όχι τα πόδια μας, αλλά το κεφάλι μας!

Ειδικότερα, τα οικονομικά αποτελέσματα των περιβόητων κυρώσεων είναι: Πρώτον, 158 δισ. δολάρια πλεόνασμα για την Ρωσία και πρωτοφανής αύξηση του ΑΕΠ της, που έτρεχε σε μεγέθη 2 τρισ. δολάρια πριν τον πόλεμο (εξ’ αυτών τα 85,1 δισ. δολάρια κατέβαλε η ΕΕ και ακολουθούν Κίνα και Τουρκία). Δεύτερον, η αποδολαριοποίηση της πώλησης του πετρελαίου, μία καθηλωτική γροθιά στο υπογάστριο των ΗΠΑ!

Η οικονομία των ΗΠΑ ήταν ισχυρή, επειδή το δολάριο ήταν το διεθνές συναλλακτικό και αποθεματικό νόμισμα. Το γεγονός αυτό, τους επέτρεπε να κόβουν νόμισμα από αέρα, χωρίς αντίκρισμα σε πραγματικό πλούτο, χωρίς να πλήττεται η βάση της οικονομίας τους. Οι ΗΠΑ ήδη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο επέδραμαν σε μία σειρά από πολέμους , που δεν είχαν λεφτά να τους πληρώσουν.

Το χρήμα που τύπωναν αφειδώς από κοπανιστό αέρα, έπαψε πια να είναι αντίστοιχο με τα αποθέματά τους σε χρυσό και για αυτό κατήργησαν το 1971 επί Νίξον (δήθεν προσωρινά) την δυνατότητα πληρωμής του δολαρίου σε χρυσό από τις αμερικανικές τράπεζες. Αυτό το έκανε ο Νίξον, όταν οι Ευρωπαίοι (Γερμανία-Γαλλία) κατάλαβαν την αμερικανική απάτη και απαίτησαν να τους δώσουν οι ΗΠΑ τα δολάρια τους στον χρυσό που αυτά αντιστοιχούσαν.

Η γέννηση του πετροδολάριου

Έκτοτε οι ΗΠΑ, για να μην γίνει το δολάριο κουρελόχαρτο σε μία νύχτα (όπως ήταν η πραγματική του αξία) επιχείρησαν να τους δώσουν μία άλλη πραγματική αξία, αφού πλέον αντιστοίχιση σε χρυσό δεν υπήρχε. Συμφώνησαν με την Σαουδική Αραβία, το μεγαλύτερο κράτος που παρήγαγε πετρέλαιο, να της παρέχουν προστασία, αν αυτή πωλούσε το πετρέλαιό της μόνο σε δολάρια. Έτσι γεννήθηκε το πετροδολάριο.

Ανοχή προσέφεραν οι ΗΠΑ στην Σαουδική Αραβία, διότι είναι μία μεσαιωνική δικτατορία, αντίθετα προς τα φληναφήματα που συχνά οι ΗΠΑ επικαλούνται περί δημοκρατίας και ελευθερίας. Βαθιά υποκρισία δηλαδή! Έτσι οι ΗΠΑ, εξακολούθησαν να παράγουν χαρτονόμισμα από κοπανιστό αέρα, να χρηματοδοτούν πολέμους και να ζούνε παραπάνω από τις δυνατότητές τους, αφαιμάσσοντας τον υπόλοιπο πλανήτη, (μέσω του πληθωρισμού-υποτίμησης που προκαλούσαν στο αποθεματικό νόμισμα του πλανήτη, κάθε φορά που αυτοί τύπωναν χρήμα).

Όποιος ως σήμερα, επιχείρησε να πουλήσει το πετρέλαιο σε χρυσό ή άλλο νόμισμα και όχι σε δολάριο, (πχ. Ιράκ-Σαντάμ, Λιβύη-Καντάφι κλπ), υπέστη παράνομο πόλεμο. Τώρα όμως η απάτη του δολαρίου κατέρρευσε, διότι οι χώρες που αποφάσισαν να αγοράζουν ή να πουλάνε σε χρυσό ή άλλο νόμισμα δεν είναι μικρά κρατίδια, αλλά πυρηνικές δυνάμεις, (Ρωσία, Κίνα, Ινδία), με πληθυσμό περισσότερο από 60% του πλανήτη. Σημειώνω ότι πρόσφατα η Σαουδική Αραβία, αρνήθηκε να υπακούσει στις ΗΠΑ για αύξηση της ροής του πετρελαίου, ώστε να μειωθεί η τιμή του.

Οι κυρώσεις μπούμερανγκ στην ΕΕ

Τελικό οικονομικό αποτέλεσμα των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, είναι η ανήκεστη βλάβη στις οικονομίες των ευρωπαϊκών κρατών, που πλήττονται βάναυσα από τις κυρώσεις που οι ίδιοι επέβαλαν! Ήδη μας λένε ότι υπερχρεώθηκαν τα κράτη μας, επιδοτώντας τους λογαριασμούς μας για το ρεύμα και την ενέργεια, ενώ προανήγγειλαν την φτωχοποίηση των ευρωπαϊκών λαών, με το πετρέλαιο και τους υδρογονάνθρακες να παίρνουν την ανιούσα, σε επίπεδα πρωτόγνωρα!

Θυμάστε τις δηλώσεις του Μακρόν για το «τέλος της εποχής της αφθονίας», αλλά και των δικών μας, «να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους να ζεσταθούμε» (Άδωνις) ότι «θα είναι ο δυσκολότερος χειμώνας μετά το 1942» του κυβερνητικού εκπροσώπου… Θα μας γυρίσουν δηλαδή 70 χρόνια πίσω, με την Ρωσία να κερδίζει και από πάνω! Ας δούμε πώς το κατάφεραν αυτό οι ΗΠΑ, και οι κατώτεροι του μετρίου για Ευρωπαίοι ηγέτες: Αρχικά, αφού παραλάβαμε το φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κατάσχεσαν τα ρωσικά χρήματα που βρίσκονταν σε ευρωπαϊκές τράπεζες.

Αναίρεσαν έτσι την βασική αρχή του δυτικού καπιταλιστικού συστήματος που είναι η ιδιοκτησία, που δεν κατάσχεται όταν είναι προϊόν νόμιμης συναλλαγής. Πλέον αυτό άλλαξε. Όταν δεν συμπαθούν κάποιον τα δυτικά κράτη, ακόμα κι αν δεν έχει παρανομήσει, κατάσχουν την περιουσία του! Η πράξη αυτή διέλυσε μεμιάς την αχλύ του κράτους δικαίου και του σεβασμού στην ιδιοκτησία.

Και για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για την κατάργηση της ιδιοκτησίας, που αποτελούσε και την σαφή υπεροχή της Δύσης, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ, κατάσχεσαν τις περιουσίες, εύπορων Ρώσων ιδιωτών, άσχετα αν είχαν σχέση με το ρωσικό κράτος. Και προχώρησαν ακόμα παραπέρα: Απαγόρευσαν σε Ρώσους αθλητές να συμμετέχουν σε αθλητικές διοργανώσεις! Αλλά ούτε εκεί σταμάτησαν, πήγαν και ακόμα πιο πέρα. Ενώ επιβάλλουν στους ευρωπαίους πολίτες την πολιτισμική αλλοίωση με την αθρόα είσοδο μουσουλμανικών πληθυσμών, παίρνουν τώρα μέτρα για να εμποδίσουν την είσοδο Ρώσων στην ΕΕ, ακόμα και απλών τουριστών!

Ακόμα και μετά την παράνομη κατάσχεση του (επί της ουσίας) 10% του ρωσικού ΑΕΠ, η Μόσχα δεν σταμάτησε την ροή του φυσικού αερίου προς την ΕΕ, αφενός για να μην την πληρώσουν οι ευρωπαϊκοί λαοί που δεν φταίνε για τον αυτοκτονικό ιδεασμό των ηγετών τους, αφετέρου για να αποκαλυφθεί ότι δεν φταίει μόνο η Ρωσία για όλα τα δεινά. Έτσι πέτυχε ένα μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών κοινωνιών να υποστηρίζει την Ρωσία. Μαλακή ισχύς ονομάζεται αυτό…

Η υποκρισία πίσω από τα μεγάλα λόγια

Εκεί λοιπόν, που λέγαμε ότι θα τελειώσουμε με τις αυτοκαταστροφικές βλέψεις των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών κρατών που τις ακολουθούν τυφλά, απαγορεύσαμε στην Ρωσία να συναλλάσσεται σε ρούβλια! Όμως τελικά, αναγκάσθηκαν οι ανυπόληπτες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να πληρώσουν σε ρούβλια το ρωσικό φυσικό αέριο, σπάζοντας μόνες τους το εμπάργκο που αυτές επέβαλαν!

Για να κρατήσουν τα προσχήματα αγόραζαν ρωσικό αέριο μέσω τρίτων χωρών και εξωχώριων εταιρειών, οι οποίες πλήρωναν την Ρωσία σε ρούβλια. Τελικά, κι ενώ ο Πούτιν συνέχισε να μας προμηθεύει φυσικό αέριο, Έλληνες εφοπλιστές κουβαλούσαν ρωσικό φυσικό αέριο, μέσω Ινδίας, με τις ευλογίες των κρατών μας!
 
Θέλει η ΕΕ να βάλει πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου που προμηθεύεται από την Ρωσία, (στην οποία έχει επιβάλει τις πλέον παράλογες κυρώσεις και της οποίας τους στρατιώτες σκοτώνει μέσω των προηγμένων όπλων που στέλνει στην Ουκρανία). Με δυο λόγια, απαιτεί από την Ρωσία το απίστευτο: Να αποφασίσει η ίδια η ΕΕ, σε ποια τιμή θα αγοράζει το ρωσικό φυσικό αέριο, για την υπερτίμηση του οποίου ευθύνονται οι κυρώσεις της, ενώ αντιμετωπίζει την Ρωσία σαν τον μεγαλύτερο εχθρό της, στέλνοντας όπλα συνεχώς στο Κίεβο!

Δηλαδή θέλει η ΕΕ-φερέφωνο των Αμερικανών να αποφασίζουν οι ΗΠΑ σε ποια τιμή θα αγοράζουμε το ρωσικό φυσικό αέριο, την στιγμή που οι δεύτερες εμπλέκονται σε proxy πόλεμο στην Ουκρανία κατά της Ρωσίας! Ακόμα πιο απίστευτο δεδομένου ότι ο Πούτιν, στο ξεκίνημα της εισβολής αλλά και στην πρώτη φάση του πολέμου στην Ουκρανία, αύξησε τις ροές του φυσικού αερίου, σε μία ξεκάθαρη φιλική κίνηση προς τους ευρωπαϊκούς λαούς, ενώ παρότρυνε και ζητούσε μετ’ επιτάσεως να τεθεί σταθερή τιμή στο αέριο. Όμως οι Ευρωπαίοι ηγέτες αρνήθηκαν σθεναρά, επιβεβαιώνοντας ότι δεν μπορεί να είναι κανονικοί ηγέτες, διότι  καταστρέφουν τις χώρες στις οποίες ηγούνται!

Να αρθούν οι κυρώσεις 

Πλήρης αυτοχειριασμός των Ευρωπαίων για τα μάτια των ΗΠΑ, των οποίων οι ηγεσίες, ξεκάθαρα μας θυσιάζουν ως άλλες Ιφιγένειες, όπως θυσιάζει ο Ζελένσκι τον ουκρανικό λαό. Θυσία εκούσια, προκειμένου να αδυνατίσουμε την Ρωσία, πριν την τελική επίθεση των ΗΠΑ εναντίον της. Των ΗΠΑ, που παρότι πρόσκαιρα αύξησαν την επιρροή τους στην Ευρώπη (και την τσέπη τους πουλώντας μας το πανάκριβο LNG) σκάβουν νυχθημερόν και τον δικό τους λάκκο με την αποδολαριοποίηση που προαναφέραμε.

Ακόμα και όσοι πιστεύουν ότι η Ουκρανία είναι αυτή που στ’ αλήθεια πολεμά, (και όχι οι ΗΠΑ) κι ότι αυτή έχει όλα το δίκαια, πρέπει να είναι κατά των κυρώσεων! Και πρέπει να ενωθούμε όλοι οι ευρωπαϊκοί λαοί πριν την οριστική καταστροφή μας, εξαιτίας πολιτικών, τις οποίες δεν αποφασίσαμε “δημοκρατικά”, που δεν υπηρετούν τα εθνικά μας συμφέροντα, ούτε τα συμφέροντα της ΕΕ. Σύνθημά μας: “Κάτω οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, μην πυροβολείτε τους ευρωπαϊκούς λαούς”!

Οικονομικό πρόβλημα από τις κυρώσεις η Ρωσία αποκλείεται να αποκτήσει. Κι αυτό επειδή, ακόμα κι αν η Ευρώπη σταματήσει τελείως να προμηθεύεται ρωσικό φυσικό αέριο, η Ρωσία έχει εξασφαλίσει άλλες αγορές, και ιδίως στις αχανείς Κίνα και Ινδία, αγορές 1,5 δισ. πληθυσμού και έκτασης όσο οι ΗΠΑ, η καθεμία. Δηλαδή οι ανάγκες τους σε φυσικό αέριο είναι μεγαλύτερες, τουλάχιστον τρεις φορές παραπάνω από την Ευρώπη. Οπότε, ο μόνος χαμένος από τις παράλογος κυρώσεις είναι η Ευρώπη. Οι ηγέτες, κυβερνούν επ’ ονόματι των ευρωπαϊκών λαών και οι ευρωπαϊκοί λαοί γνωρίζουν ότι οι κυρώσεις πρέπει να σταματήσουν εδώ και τώρα. Επομένως, “κάτω οι κυρώσεις”!

*Η Ειρήνη Μαρούπα είναι δικηγόρος




Πηγή: SLpress

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου