Επικίνδυνοι σχεδιασμοί – Ερωτηματικά για συμμετοχή της Ελλάδας σε ΝΑΤΟϊκή πυρηνική άσκηση

 

Η Ελλάδα συμμετέχει στην άσκηση «πυρηνικής αποτροπής» του ΝΑΤΟ «Steadfast Noon», που ξεκίνησε προχθές με επίκεντρο το Βέλγιο ...

Η Ελλάδα συμμετέχει στην άσκηση «πυρηνικής αποτροπής» του ΝΑΤΟ «Steadfast Noon», που ξεκίνησε προχθές με επίκεντρο το Βέλγιο και συμμετοχή 14 χωρών της λυκοσυμμαχίας, σε φάση κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία στο Ουκρανικό, σύμφωνα με τον Χανς Κρίστενσεν, διευθυντή του Nuclear Information Project της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων (FAS).

Η άσκηση γίνεται μέχρι τις 30 Οκτώβρη και περιλαμβάνει 14 χώρες και έως και 60 αεροσκάφη. Ο Κρίστενσεν αναφέρει σχετικά σε άρθρο του: «Το ΝΑΤΟ αποκάλυψε νωρίτερα αυτό το έτος ότι επτά χώρες – μέλη της Συμμαχίας συνεισφέρουν (σ.σ. στον διαμοιρασμό πυρηνικών όπλων) με αεροσκάφη διπλής ικανότητας (σ.σ. να φέρουν και πυρηνικά). Οι χώρες αυτές δεν έχουν κατονομαστεί, αλλά πέντε είναι ευρέως γνωστές: Βέλγιο, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και ΗΠΑ. Η έκτη χώρα είναι πιθανώς η Τουρκία (παρά τις φήμες ότι δεν ήταν πλέον μέρος της αποστολής), οπότε ορισμένα τουρκικά F-16 εξακολουθούν να είναι ειδικά διαμορφωμένα για τη χρήση πυρηνικών βομβών τύπου B61».

«Η έβδομη χώρα ήταν ένα μυστήριο, αλλά αποδεικνύεται ότι είναι η Ελλάδα. Αν και η Ελλάδα δεν έχει αμερικανικά πυρηνικά όπλα στο έδαφός της, καθώς αυτά έχουν αποσυρθεί εδώ και χρόνια, ούτε διαθέτει μαχητικά αεροσκάφη που δεσμεύονται για τέτοιες αποστολές, εντούτοις έχει μια μονάδα αποθήκευσης και μια αποστολή συνέχισης της προηγούμενης δραστηριότητας».

Θυμίζουμε ότι όπως έχει αποκαλύψει το ΚΚΕ, στον Άραξο συνεχίζουν να υπάρχουν 6 «θόλοι» («vaults») τύπου WS3 (Weapons Storage and Security System) που διατηρούνταν σε κατάσταση φύλαξης» («caretaker status»), με συνολική χωρητικότητα 24 βομβών. Μέχρι το 2001 αποθηκεύονταν εκεί 20 βόμβες, που μπορούσαν θεωρητικά να φορτωθούν στα ελληνικά βομβαρδιστικά «A-7E Corsair», τα οποία στάθμευαν εκεί. Το 1998 το ΝΑΤΟ φέρεται να ζήτησε κεντρικά από την Ελλάδα να αναλάβουν τα νεότερα και προηγμένα F-16 αυτόν τον ρόλο βομβαρδισμού με «ειδικά» (πυρηνικά) όπλα («strike» στη σχετική ορολογία), αντί των ξεπερασμένων τεχνολογικά Α-7. Κάτι που όπως λεγόταν μέχρι πρότινος δεν προχώρησε, αν και οι εξελίξεις πλέον «τρέχουν» με μεγάλες ταχύτητες, εφόσον και οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί έχουν περάσει ανεπιστρεπτί σε άλλη «πίστα».

Ίσως διόλου τυχαία, το ίδιο το ΓΕΑ αναφέρει για τις Μοίρες 335 και 336 που επιχειρούν από τον Αραξο ότι οι χειριστές τους «αναλαμβάνουν να εκτελέσουν όλη την γκάμα αεροπορικών αποστολών», καθώς το αεροσκάφος με το οποίο είναι εξοπλισμένες οι Μοίρες (F-16 BLK 52+ Advanced) «είναι ικανό να εκτελέσει με την ίδια αποτελεσματικότητα όλες τις αποστολές της Πολεμικής Αεροπορίας και του ΝΑΤΟ»…

Αναδημοσίευση από τον “Ριζοσπάστη”


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου