Η αστυνομία ως δύναμη κατοχής

 

Του Γιώργου X. Παπασωτηρίου

«Η Αστυνομία είναι θεσμός που υπηρετεί τη Δημοκρατία. Η δράση της δεν προσφέρεται για μικρόψυχη, για μικροκομματική εργαλειοποίηση», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα μέλη των δυνάμεων καταστολής, σε μια προσπάθεια να ανατάξει το τρωθέν "κύρος" τους μετά τον βιασμό της 19χρονης στο Α.Τ. Ομόνοιας.

Μικροκομματική εργαλειοποίηση είναι, άραγε, οι 9 αστυνομικοί στο συνοριακό φυλάκιο Κρυσταλλοπηγής που είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση πώλησης ταξιδιωτικών εγγράφων και διακίνησης μεταναστών; Μικρόψυχη εργαλειοποίηση είναι η εγκληματική οργάνωση από μέλη αστυνομικών τμημάτων της Αττικής και της Βοιωτίας, που πουλούσαν διαβατήρια; Εργαλειοποίηση είναι οι αστυνομικοί-σωματοφύλακες αρχινονών της νύχτας (Χαϊδάρι), οι μπάτσοι που πουλούν προστασία σε οίκους ανοχής (η δίκη τους γίνεται αυτόν τον καιρό), εργαλειοποίηση είναι οι μπάτσοι που βιάζουν κορίτσια μέσα σε αστυνομικά τμήματα, που κάνουν trafficking (Ηλιούπολη), που συμμετέχουν σε διαδηλώσεις εκκλησιαστικών οργανώσεων εναντίον των εμβολίων; «Η Αστυνομία είναι θεσμός που υπηρετεί τη Δημοκρατία», όταν απειλεί νέες γυναίκες με βιασμό, όταν ξεβρακώνει διαμαρτυρόμενους πολίτες, όταν τσακίζει ειρηνικούς διαδηλωτές-εργαζόμενους στη Μαλαματίνα;   

Δεν είναι περίεργο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε να εμψυχώσει τις δυνάμεις καταστολής και βίας. Παντού το δόγμα των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων είναι η επιβολή του «νόμου και της τάξης», παντού το μήνυμα στις κρατικές δυνάμεις καταστολής είναι το ίδιο: «Χτυπήστε. Εμείς θα σας καλύψουμε». Τα ξεγυμνώματα, η βία, ο σεξισμός, ο ρατσισμός, ο εξευτελισμός, η τρομοκρατία κι ο φασισμός καλλιεργούνται σε όλο το θεσμικό και παραθεσμικό πλαίσιο του κρατικού μηχανισμού καταστολής.

Σε όλο τον κόσμο το κράτος στρέφεται εναντίον του «μη-κράτους», εναντίον της πλειονότητας της κοινωνίας. Γι’ αυτό, το σύνθημα «Όλος ο κόσμος μισεί την αστυνομία» έχει καθολική ισχύ.

*Η φωτογραφία είναι αρχείου

Πηγή: artinews.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου