Η Κομισιόν παρουσίασε πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο - Έτσι φτιαγμένη ώστε να μην εφαρμοστεί ποτέ

 

Η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει ότι το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου θα επιβάλλεται σε τόσο ακραίες και σπάνιες περιπτώσεις που δίνεται η εντύπωση ότι στόχος της πρότασης είναι να μην εφαρμοστεί το πλαφόν ποτέ

Η είδηση βγήκε νωρίτερα από το Reuters και έλεγε: τη θέσπιση ανώτατου ορίου τιμής στο φυσικό αέριο για ένα χρόνο από την 1η Ιανουαρίου 2023 ανακοινώνει εντός της ημέρας η Κομισιόν. 
Η Επίτροπος Ενέργειας Kadri Simpson είπε ακολούθως σε συνέντευξη Τύπου ότι η Επιτροπή θα προτείνει πλαφόν 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα συμβόλαια TTF του επόμενου μήνα και ότι η  συγκεκριμένη πρόταση θα παραπεμθεί προς συζήτηση στη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας των 27 χωρών-μελών του μπλοκ που θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη, 24/11/22.

Η πρόταση περί πλαφόν στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα αναμένεται να μην ικανοποιήσει την πλειοψηφική ομάδα, που συμπεριλαμβάνει τις περισσότερες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και του Ευρωπαϊκού Νότου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα και οι οποίες προσδοκούσαν ένα πλαφόν στα 150-180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ώστε να ενεργοποιείται το ανώτατο όριο πολλές φορές τον χρόνο και να μειώνονται ουσιαστικά οι τιμές στο ρεύμα, δήλωναν ευρωπαϊκές πηγές στο Reuters και πρόσθεταν:
«Αν το πλαφόν τελικά μπει ψηλά, θα έχουμε ένα πλαφόν στα χαρτιά που στην πράξη δεν θα εφαρμοστεί ποτέ».
 
Αργότερα, όταν η Κομισιόν έδωσε το πλήρες κείμενο της πρότασής της περί εισαγωγής πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου στη δημοσιότητα φάνηκε ότι πράγματι στόχος της πρότασης αυτής είναι στη πράξη να μην εφαρμοστεί πλαφόν ποτέ. 
Αυτό επιδιώκεται με την επιβολή πολύ ακραίων όρων.

Ακραίοι όροι
 
Συγκεκριμένα, στην πρόταση της Κομισιόν προβλέπεται ότι θα επιβάλλεται ένα έτσι κι αλλιώς πολύ υψηλό πλαφόν  275 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν συντρέχουν συνδυαστικά όλες οι κατωτέρω προϋποθέσεις:

Πρώτον, η τιμή του TTF υπερβαίνει τα 275 ευρώ για δύο εβδομάδες

Δεύτερον, όταν οι τιμές TTF είναι 58 ευρώ υψηλότερες από την τιμή αναφοράς LNG για 10 συνεχόμενες ημέρες διαπραγμάτευσης εντός δύο εβδομάδων.

Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές στο TTF έχουν αγγίξει και ξεπεράσει τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα μόνο δύο φορές τα τελευταία χρόνια - μία με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και δεύτερη τον περασμένο Αύγουστο,  όταν η Gazprom ανακοίνωσε ότι δεν θα επαναλάβει τις αποστολές φυσικού αερίου αερίου προς τη Γερμανία, με αποτέλεσμα η τιμή του TTF να φτάσει προσωρινά ως τα 314 ευρώ/MWh στις 26 Αυγούστου. 
Υπενθυμίζεται όμως ότι και τότε οι τιμές του TTF δεν είχαν παραμείνeι άνω των 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα για δύο συνεχόμενες εβδομάδες.
Πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και σε μία τόσο μεγάλη κρίση όπως του περασμένου Αυγούστου, που οδήγησε τις τιμές του ρεύματος κοντά στα 1.000 ευρώ τη μεγαβατώρα για πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με βάση την πρόταση της Κομισιόν δεν εφαρμόζεται πλαφόν.

Η πρόταση της Κομισιόν αναμένεται να ικανοποιήσει τη Γερμανία και την Ολλανδία  που απέρριπταν την επιβολή και επιδίωκαν αν τελικά υιοθετηθεί, να τοποθετηθεί  σε υψηλά επίπεδα προκειμένου να μην περιοριστεί η προσφορά φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Δεδομένου του ισχυρού διχασμού τους στο θέμα του πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, οι χώρες της ΕΕ θεωρείται απίθανο να συμφωνήσουν σε όλες τις κρίσιμες λεπτομέρειες κατά την επικείμενη σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας της 24ης Νοεμβρίου, ανέφεραν διπλωματικές πηγές στο Reuters.

Πηγή: bankingnews.gr

>

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου