Το νέο σκηνικό στις εκλογές του Ιουνίου


Της Κύρας Αδάμ

Η απλή αναλογική ήταν ανέκαθεν το όραμα και ο στόχος της Αριστεράς  για να κατακτήσει την εξουσία. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 κατέκτησε την εξουσία με τον «απεχθή» νόμο της ενισχυμένης αναλογικής.

Τον Μάιο 2023 με ισχύοντα τον νόμο της απλής αναλογικής ο ΣΥΡΙΖΑ καταποντίστηκε και εκτοξεύθηκε στα ύψη η ΝΔ. Και έτσι κατέληξε ο μύθος του «καλού για τα λαϊκά συμφέροντα» νόμου της απλής αναλογικής έναντι «του ληστρικού νόμου» της ενισχυμένης αναλογικής.

Στις επόμενες εκλογές του Ιουνίου, η θριαμβεύτρια ΝΔ από τις πρώτες εκλογές βάζει πλώρη για το υπολογίσιμο αριθμό 176 περίπου εδρών, που θα της εξασφαλίσει την παντοδυναμία.

Επομένως, κλασσικός στόχος των κομμάτων της αντιπολίτευσης, εν προκειμένω ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι να «κλαδέψουν» όσο περισσότερο μπορούν τον μυθικό αριθμό των 176 περίπου εδρών της ΝΔ.

Ο πρώτος τρόπος για να πετύχει η κεντροαριστερά αυτόν τον στόχο του «κλαδέματος» της δύναμης της ΝΔ είναι να αυξήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τη δύναμη τους.

Όμως ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως το ΠΑΣΟΚ σταθερά επιδιώκουν να καταστούν τα ίδια θύματα του αγώνα τους  εναντίον της ΝΔ. Και τούτο διότι, όπως δείχνουν με τη συμπεριφορά τους ο κύριος και μοναδικός στόχος τους είναι να αυξήσουν τα ποσοστά τους, το ένα κόμμα εναντίον του άλλου και όχι να βρουν τους πολιτικούς τρόπους να μειώσουν τη δύναμη της ΝΔ στις επερχόμενες εκλογές.

Με άλλα λόγια, τα κόμματα της κεντροαριστεράς θα δώσουν αγώνα «γοήτρου» με στόχο ποιο κόμμα θα φάει ποσοστά από το άλλο κόμμα της αριστεράς, αφήνοντας συνειδητά τη ΝΔ να καλπάζει προς την κατάκτηση της απόλυτης εξουσίας.

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη δικαιολογημένη φουρτούνα για το μέλλον της ηγεσίας του, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, μέσα στην αυταπάτη του για την αναβίωση του «μεγάλου ΠΑΣΟΚ» του παρελθόντος, εγκλωβιστούν στον μεταξύ τους προεκλογικό «γύρο θανάτου» θα διευκολύνουν τη ΝΔ όχι μόνον να γιγαντώσει τη αυτοδυναμία της, αλλά και να μπορεί ευλόγως να στρέφει τα κόμματα της κεντροαριστεράς το ένα εναντίον του άλλου αν αυτά τολμήσουν να κάνουν αντιπολίτευση.

Ο μοναδικός τρόπος να εξυπηρετηθεί ο κλασσικός στόχος των κομμάτων της κεντροαριστεράς να μειώσουν την παντοδυναμία της ΝΔ είναι να «διευκολύνουν» τα δύο από τα θύματα της απλής αναλογικής, το κόμμα της Πλεύσης και το κόμμα ΜΕΡΑ25 να διαβούν το κατώφλι της βουλής και τούτο διότι μια βουλή με οκτώ κόμματα (αν συμπεριληφθεί και η ΝΙΚΗ) μειώνει υπολογίσιμα τον στόχο των 176 εδρών της ΝΔ και μπορεί να τις κατεβάσει στις 156 περίπου έδρες.

Δηλαδή το «κλάδεμα» της απόλυτης αυτοδυναμίας της ΝΔ μπορεί να επιτευχθεί μέσω της εισόδου στη Βουλή των μικρών κομμάτων που έφτασαν σε απόσταση αναπνοής από τη Βουλή και όχι με τον άγονο ψηφοθηρικό αγώνα μεταξύ των δύο κομμάτων της κεντροαριστεράς.

Στην περίπτωση που τα κόμματα της κεντροαριστεράς εξαντλήσουν τις δυνάμεις τους στον μεταξύ τους αγώνα διαδοχής στην αντιπολίτευση, τότε θα έχουν εξυπηρετήσει τον δικαιολογημένο στόχο της ΝΔ να εξαφανίσει τα μικρά κόμματα.

* Η Κύρα Αδάμ είναι δημοσιογράφος


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου