Πως θα ήταν οι έδρες αν είχαμε όντως απλή αναλογική


Του Ιπποκράτη Χατζηαγγελίδη
 
Διαβάζω και ακούω σχόλια ακόμη και από –κατά τεκμήριο έγκυρους πολιτικούς αναλυτές και δημοσιογράφους, οι οποίοι πανικόβλητοι ή/και αμήχανοι από το εκλογικό αποτέλεσμα, μιλούν για αυτοπαγίδευση του ΣΥΡΙΖΑ στην απλή αναλογική. Όμως, μόνον όσοι το ισχυρίζονται μπορούν να αντιληφθούν πως και γιατί ευθύνεται η απλή αναλογική για την στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ!

Πως είναι δυνατό να ευθύνεται το εκλογικό σύστημα για τον αριθμό των ψήφων που λαμβάνει κάθε κόμμα; Ασφαλώς, λειτουργεί η λογική της χαμένης ψήφους όταν πρόκειται για μικρά κόμματα, τα οποία αδυνατούν να υπερβούν το όριο του 3%, άρα πιθανοί ψηφοφόροι τους προτιμούν να επιλέξουν κόμμα που σίγουρα θα εισέλθει στην Βουλή. Όμως, αυτό δεν ισχύει για όσους, ούτως ή άλλως, επιλέγουν μεγάλα κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η απλή αναλογική δεν λειτούργησε αποσυσπειρωτικώς για τους ψηφοφόρους της ΝΔ και, παρομοίως, δεν επηρέασε τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Η αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίσθηκε για τα πολλά άλλα λάθη του και, κυρίως, γιατί δεν έπεισε ότι είναι στοχειωδώς καλύτερος από τη ΝΔ και τον Μητσοτάκη. Οπωσδήποτε, δεν έχασε ψηφοφόρους λόγω του εκλογικού συστήματος.

Περαιτέρω, αποδείχθηκε ότι η απλή αναλογική δεν είναι καταστροφικό πολιτικό σύστημα, αλλά ακόμη και αυτή μπορεί να δώσει κυβερνητικές πλειοψηφίες. Αν δεν είχε αλλάξει ο εκλογικός νόμος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είχε αναγκασθεί να συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ ή ακόμη και με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο έχει περισσότερα κοινά από όσα θέλει να φαίνονται:

  • Αμφότεροι, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι δυο βαθύτατα κρατικίστικα κόμματα, που αναζητούν ευκαιρία να διανείμουν το κρατικό χρήμα στους “πελάτες” τους.
  • Αμφότεροι, ταυτίζονται στην προώθηση της woke ατζέντας και κάθε ορθοπολιτικού παραλογισμού, από τις παρανοϊκές καραντίνες μέχρι την –καταστρεπτική για την βιομηχανία μας– επιβολή της απολιγνιτοποιήσεως και των –δήθεν–καθαρών μορφών ενέργειας.
  • Αμφότεροι έχουν λιγότερο ή περισσότερο φιλική στάση προς την λαθρομετανάστευση.
  • Αμφότεροι δεν έχουν τον ελάχιστο δισταγμό να παρέμβουν στην Δικαιοσύνη.
  • Αμφότεροι δεν δυσκολεύονται να ερμηνεύσουν το Σύνταγμα κατά το δοκούν, ακόμη και αν εμφανώς το παραβιάζουν.
  • Αμφότεροι είναι έτοιμοι να υποκύψουν σε οποιαδήποτε απαίτηση του ιερατείου των Βρυξελλών, ασχέτως πόσο πολύ ή λίγο βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα.
  • Μόνη ουσιαστική διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι οι ομάδες συμφερόντων που εκπροσωπούν, οι οποίες, βεβαίως, ουδεμίαν σχέσιν έχουν με τα εθνικά συμφέροντα!
Η πραγματική απλή αναλογική

Συνεπώς, η απλή αναλογική ουδόλως τους εμποδίζει να συγκυβερνήσουν. Όμως, η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε καν απλή αναλογική. Το –σαφώς αντισυνταγματικό–όριο εισόδου στην Βουλή, καθιστά το εκλογικό σύστημα της 21ης Μαΐου αποδυναμωμένη αναλογική. Υπενθυμίζω ότι το όριο του 3% τέθηκε από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, με σκοπό να αποτραπεί η είσοδος στην Βουλή μειονοτικού κόμματος.

Βεβαίως, αυτό ουδόλως αποτρέπει την εκλογή μειονοτικών βουλευτών μέσω των μεγάλων κομμάτων και την υπόγεια συνδιαλλαγή τους με το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής! Μόνος πραγματικός λόγος για την ύπαρξη του ορίου του 3% είναι ο αποκλεισμός μικρών νέων κομμάτων. Μόνον αυτός και ουδείς άλλος!

Απλή αναλογική είναι ΜΟΝΟΝ το εκλογικό σύστημα που για την κατανομή των εδρών χρησιμοποιεί το ανόθευτο εκλογικό μέτρο, δηλαδή το πηλίκον της διαιρέσεως των εγκύρων ψηφοδελτίων δια του αριθμού των εδρών. Τα έγκυρα ψηφοδέλτια της 21η Μαΐου είναι 5.902.850, άρα το εθνικό εκλογικό μέτρο ανέρχεται σε 19.676 ψήφους. Με αυτό τον αριθμό θα έπρεπε να διαιρέσουμε τις ψήφους κάθε κόμματος για να δούμε τις έδρες που λαμβάνει, αν ολόκληρη η χώρα ήταν μία εκλογική περιφέρεια και, αν το εφαρμόζαμε, θα είχε προκύψει Βουλή 25 κομμάτων!

Όμως, αυτό, όσο και αν είναι δίκαιο και ηθικό, δεν είναι σκόπιμο στο βαθμό που πρέπει να επιτυγχάνεται η εκπροσώπηση των νομών και να μην επηρεάζονται οι ψηφοφόροι από τα μεγάλα μέσα μαζικής επικοινωνίας. Έτσι, το εκλογικό μέτρο είναι διαφορετικό για κάθε εκλογική περιφέρεια και προκύπτει από την διαίρεση των εγκύρων ψηφοδελτίων με τις έδρες που αναλογούν σε κάθε περιφέρεια.

Πως θα ήταν η κατανομή των εδρών

Εάν την 21η Μαΐου εφαρμόζαμε την απλή αναλογική, άνευ ορίου εισόδου, τα αποτελέσματα θα ήταν αυτά που παρατίθενται στην 2η στήλη του πίνακα που ακολουθεί. Στην 3η στήλη (Αποδυναμωμένη Αναλογική) παρατίθενται τα αποτελέσματα που έδωσε ο εκλογικός νόμος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, επιμένω και ας γίνομαι κουραστικός, δεν είναι απλή αναλογική, αλλά αποδυναμωμένη!
Όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε, ακόμη και χωρίς όριο εισόδου 3%, η Βουλή έχει μόνον οκτώ κόμματα ενώ η δυνατότητα σχηματισμού κυβερνήσεως συνεργασίας, με κορμό τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ευχερέστατη. Συνεπώς, δεν ισχύει το γελοίο επιχείρημα περί ακυβερνησίας, το οποίο, όποιος το ισχυρίζεται μόνον ανόητος μπορεί να χαρακτηρισθεί μετά από οκτώ χρόνια κυβερνήσεων συνεργασίας 2011-2019). Ακόμη πιο ουσιώδες είναι το επιχείρημα ότι η κρίση, στην χώρα μας, υπήρξε προϊόν μονοκομματικών κυβερνήσεων, ενώ είναι οι κυβερνήσεις συνεργασίας που την έβγαλαν από αυτήν!

Η συζήτηση για την απλή αναλογική δεν μπορεί να ολοκληρωθεί στο πλαίσιο ενός άρθρου. Στο επόμενο θα παρουσιάσω πίνακες με τα αναλυτικά στοιχεία για όλες τις εκλογικές περιφέρεις τόσο με το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και με την πραγματική απλή αναλογική*. Τα συμπεράσματα που προκύπτουν έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά και τα παράδοξα που ήδη διαπιστώνουμε στον ανωτέρω πίνακα, όπως οι έδρες που λαμβάνει το ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι έδρες που θα ελάμβανε η ΝΙΚΗ, η οποία παρ’ ότι προηγείται σε ψήφους λαμβάνει λιγότερες από την ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ και το ΜΕΡΑ 25.

Επίσης, θα παρουσιάσω μια ολοκληρωμένη πρόταση για την πλέον δίκαιη εφαρμογή της απλής αναλογικής, συγκρίνοντας τις εκλογικές περιφέρειες σε επίπεδο νομών (όπως είναι σήμερα) με μεγαλύτερες εκλογικές περιφέρειες αντίστοιχες με τις 13 διοικητικές περιφέρειες.

Πηγή: SLpress

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου