Φιλοκυβερνητικά ή κυβερνητικά τα τηλεοπτικά κανάλια;Του Σπύρου Γκουτζάνη

Έλαμψαν κυριολεκτικά δια της απουσίας τους τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια από την κάλυψη των καταστροφικών πυρκαγιών που μαίνονται ανά την χώρα. Mega, ANT1, Open, ΑΛΦΑ, ΣΚΑΙ, Star και μαζί και τα κρατικά κανάλια δεν αξιολόγησαν τις πυρκαγιές ως σημαντικό γεγονός ώστε να διακόψουν τον πρόγραμμά τους και να κάνουν ζωντανές συνδέσεις ή να στείλουν δημοσιογράφους και συνεργεία για εκτεταμένη κάλυψη. Είναι τα ίδια κανάλια που μετέδιδαν νυχθημερόν την κηδεία του Γλύξμπουργκ, της Ελισάβετ ή την ενθρόνιση του Κάρολου. Η όποια ενημέρωση για τα πύρινα μέτωπα δινόταν κυρίως από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και από ιδιώτες που ανέβαζαν φωτογραφίες στα social media.

Τα τοπικά μέσα είναι φυσικά και εκείνα εξαρτημένα από το σύστημα Μαξίμου, ωστόσο λόγω εντοπιότητας δεν μπορούν να τα αποκρύψουν τα συμβάντα στην περιοχή τους, είναι όμως πολλές φορές υποστελεχωμένα και με περιορισμένες δυνατότητες.

Σε κάθε περίπτωση η πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη, η καταστροφή του δάσους της Δαδιάς, η εκκένωση του Νοσοκομείου είναι μείζονα και όχι μόνο ελληνικού αλλά διεθνούς ενδιαφέροντος γεγονός που οφείλουν να καλύπτουν τα πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια. Πρόκειται για αυτοαπαξίωση τους ως ενημερωτικών Μέσων η πλημμελής κάλυψη που φυσικά αποσκοπεί στο να ελαχιστοποιήσει το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση. Αφού δεν μπορούν να αποκρύψουν τις ευθύνες της κυβέρνησης, αποκρύπτουν το γεγονός μειώνοντας την εμβέλειά του και το ποσοστό των ενημερωμένων πολιτών.

Είναι όμως και απόδειξη αλαζονείας που ακολουθεί την αντίστοιχη αλαζονεία της κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατέφυγε στο επιχείρημα του 40% για να απορρίψει την κριτική της αντιπολίτευσης. «Η αντιπολίτευση εργαλειοποιεί τις πυρκαγιές λες και δεν έγιναν εκλογές», δήλωσε προκαλώντας την κριτική της αντιπολίτευσης για «αλαζονεία και αμετροπέπεια».

Η εγκάρδια συνεννόηση μεταξύ των καναλιών και με τους παράγοντες του Μαξίμου, εξαλείφει τον μεταξύ τους ανταγωνισμό και τον φόβο της απώλειας μεριδίου τηλεθέασης και κύρους. Φυσικά εξελίχθηκε και η προσπάθεια αποπροσανατολισμού με την επίκληση των «πρωτοφανών συνθηκών» του «υβριδικού πολέμου που δέχεται η χώρα» «των εμπρησμών» ή το χυδαίο ότι δεν υπήρξαν απώλειες ανθρώπινων ζωών γιατί οι 26 που κάηκαν στο δάσος της Δαδιάς ήταν «παράτυποι μετανάστες».

Ενημέρωση και πυρκαγιές

Ίσα ίσα που εάν συντρέχουν αυτά ή κάποια από αυτά η χώρα θα πρέπει να είναι πιο οργανωμένη και αποτελεσματική. Το δε επονείδιστο γεγονός της εκκένωσης του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και της μεταφοράς των ασθενών σε ένα καράβι δίχως καμία υποδομή, προβλήθηκε σαν «διακομιδή σε πλωτό Νοσοκομείο». Φυσικά η έλλειψη προετοιμασίας, τα χιλιάδες κενά στην πυροσβεστική υπηρεσία, η έλλειψη δασοπροστασίας, τα περιορισμένα κονδύλια δεν προβλήθηκαν παρότι τα επισημαίνει η αντιπολίτευση στις ανακοινώσεις της.

Άρχισε να προβάλλεται όμως η «ανάγκη να δοθεί η πυροπροστασία όπως και η αναδάσωση σε ιδιώτες». Κάποιοι μιλούν ήδη για την επόμενη μεγάλη μπίζνα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Παρακολουθώντας κανείς την μη κάλυψη ενός τόσο μεγάλου και με πολλές προεκτάσεις σε διαφορετικά πεδία γεγονός -κυβερνητικό, οικολογικό, οικονομικό, τοπικό- δημιουργείται το ερώτημα εάν τα ιδιωτικά κανάλια είναι φιλοκυβερνητικά ή κυβερνητικά με την έννοια ότι οι επιχειρηματίες που τα ελέγχουν και που είναι και οικονομικοί και ποδοσφαιρικοί παράγοντες -όπως φάνηκε η πρόσφατη σύσκεψη στο Μαξίμου- συγκυβερνούν.

Πηγή: SLpress

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου