Η γελοιότητα ως όπλο της εξουσίας

Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε κοινωνική και εθνική καταστροφή

Καμιά κοινωνία δεν επιβιώνει αλώβητη από τέτοιες ιστορίες.

Του Θέμη Τζήμα

Ξεκινάμε με μια μικρή (απειροελάχιστη θα λέγαμε) σταχυολόγηση γεγονότων.

Γεγονός 1ο: Ο Έβρος καίγεται για 13η μέρα. 13η! Για κάποιο λόγο τον οποίο κανείς δεν αναλύει, η πυρόσβεση έχει αποτύχει παντελώς, ο Α/ΓΕΕΘΑ είναι παρών για να κόβει βόλτες στις μονάδες, κάποιοι υπουργοί και πολιτικοί αρχηγοί έκαναν περάσματα μισής ημέρας αλλά τελικώς και μέχρι να βρέξει πραγματικά πολύ, η φωτιά θα συνεχίζει να καίει. Επειδή δε, εμείς είμαστε πιστοί υποστηρικτές της κυβερνητικής προπαγάνδας και επομένως ασπαζόμαστε πλήρως τα περί υβριδικού πολέμου, γνωρίζουμε πλέον ότι αρκούν 2-3 γκαζάκια για να καταρρεύσει πλήρως κάθε επιτελικό σχέδιο υπεράσπισης της εθνικής ακεραιότητας. Ταυτοχρόνως, σε αυτό το κράτος, ο Πρωθυπουργός κάνει περιοδείες όπου λέει πόσο καλά τα πηγαίνει η κυβέρνησή του και τα ΜΜΕ απαξιούν να ασχοληθούν με μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές, εθνικές και οικονομικές καταστροφές, αποδεικνύοντας ότι τα διδάγματα της χούντας ζουν και βασιλεύουν.

Γεγονός 2ο: Ένας κύριος, ο οποίος πήρε δάνειο με «προσωπική εγγύηση» για να γίνει εφοπλιστής, λέει κάθε είδους πολιτική αρλούμπα και την αντίθετή της, έχει εμπλοκή σε υπόθεση με ακάλυπτες επιταγές και ταυτοχρόνως είναι υποψήφιος για τη θέση του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το κόμμα αυτό (αλλοτριωμένο μέχρι το κόκκαλο) αντί να τον έχει πετάξει έξω κλωτσηδόν από καιρό, τον είχε τοποθετήσει ελέω Τσίπρα στο ψηφοδέλτιο επικρατείας και τώρα τον καλοδέχεται ως υποψήφιο πρόεδρο. Πίσω του δε, βρίσκονται ο δήθεν αριστερός ΣΥΡΙΖΑ του Πολάκη και ο ίδιος ο Τσίπρας, ο οποίος είναι προφανές ότι θέλει μετά από αυτόν να δει το ΣΥΡΙΖΑ ακόμα περισσότερο ερείπια από όσο τον άφησε ο ίδιος. Η σήψη είναι τόσο εκτυφλωτική ώστε σχεδόν κρύβεται. Ναι, η πρεσβεία των ΗΠΑ ήλεγχε ήδη τους τρεις υποψηφίους (όλους πλην του Τζουμάκα). Τώρα όμως με τον Κασσελάκη πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα: τεστάρει αν μπορεί να τοποθετήσει μια γκροτέσκα φιγούρα και άκρως επικίνδυνη από εθνικής και κοινωνικής απόψεως, στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να επιταχύνει το εξελισσόμενο σχέδιο μιας νέας εκδοχής, ελεγχόμενης, made in USA, «Ένωσης Κέντρου», ως συμπληρωματικού της ΝΔ χώρου. Ιστορικώς μοναδικά, παρακμιακά φαινόμενα σωρεύονται στο κέντρο της πολιτικής ζωής και αντιμετωπίζονται χάρη στα ΜΜΕ σαν «χαριτωμενιές» ενός ριάλιτι.

Γεγονός 3ο: Η κυβέρνηση αποφασίζει να μην ανανεώσει τις συμβάσεις συντήρησης απολύτως κρισίμων, αντιαεροπορικών συστημάτων ρωσικής κατασκευής και επομένως (με δεδομένο μάλιστα ότι δεν τα αντικαθιστά) αφοπλίζει περαιτέρω τα νησιά, βαδίζοντας στο δρόμο που ζητά η Τουρκία σε ό,τι αφορά το Αιγαίο. Τα ΜΜΕ και τα κόμματα σιωπούν και συγκαλύπτουν την εθνική μειοδοσία που συντελείται κατ’ εντολή της Ουάσιγκτον και προς όφελος της Τουρκίας. Την ίδια στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρακτορεύοντας τα συμφέροντα των ΗΠΑ έχει προγραμματίσει μπαράζ συναντήσεων Ελλήνων υπουργών και του ιδίου με τους Τούρκους ομολόγους τους, με μια «θετική ατζέντα» την οποία όλοι εμείς αγνοούμε. Ο Ελληνισμός βαδίζει σε πορεία ακρωτηριασμού αλλά αφού η Αττική δεν κινδυνεύει (μάλλον) μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχι.

Τι συνδέει τα τρία παραπάνω, ενδεικτικώς αναφερόμενα γεγονότα; Ότι πρόκειται για προφανείς εκδηλώσεις μιας βαθιάς παρακμής και σήψης της πολιτικής λειτουργίας της χώρας και μάλιστα στο κέντρο της. Στο σημείο δηλαδή που θεωρητικώς και πρακτικώς κοιτούμε όλοι. Ούτε μπορούμε να φανταστούμε τι γίνεται στην «περιφέρεια» της πολιτικής διεργασίας.

Όπως γράψαμε και σε άλλο κείμενό μας, πρόκειται για το σύστημα εξουσίας το οποίο διαθέτει ως βασικούς πυλώνες τις ξένες πρεσβείες, το οργανωμένο έγκλημα και το διάχυτο παρασιτισμό της ολιγαρχίας, με βασικά μέσα συντήρησής του, την πολύπτυχη καταστολή, την ατελείωτη προπαγάνδα και τη διαμόρφωση επιμέρους συναινέσεων στη βάση ανύπαρκτων προσδοκιών. Η γελοιότητα στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο (η οποία καταλαμβάνει την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση) δεν αποτελεί παράπλευρο αποτέλεσμα αλλά κεντρική συνθήκη του σχεδίου του συστήματος εξουσίας.

Δεν προκύπτουν γελοία πρόσωπα επειδή παρακμάζουμε απλώς. Πρέπει να επιβάλλονται και επιβάλλονται γελοία πρόσωπα για να συνεχίσουμε να παρακμάζουμε ως κοινωνία, οπότε να μπορεί να μας λεηλατεί το σύστημα εξουσίας και να μας κυβερνούν απερίσπαστες οι ΗΠΑ ακόμα και με κίνδυνο εθνικού ακρωτηριασμού μας.

Όπως ακριβώς, η γελοιότητα της σκουπιδοτηλεόρασης των δεκαετιών του ’90 και των 00’ς μας κυβερνά από τις θέσεις πρωτοκλασάτων υπουργών της ΝΔ σήμερα, όπως ακριβώς στη θέση του πρωθυπουργού το κατεστημένο τοποθέτησε έναν άνθρωπο ελαχίστων ικανοτήτων και ανύπαρκτης κοινωνικής ενσυναίσθησης, έτσι πρέπει και η αντιπολίτευση να εξευτελιστεί τελείως. Δεν αρκούν οι κλόουν της ακροδεξιάς και της Πλεύσης Ελευθερίας.

Δεν αρκούν οι ελεγχόμενες μετριότητες του ΚΙΝΑΛ, ο τυχοδιωκτισμός του Τσίπρα ούτε η προφανής ανικανότητα (και απροθυμία) των τριών εκ των 4 υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να βρεθεί και ένας πέμπτος, ο οποίος θα σπάσει τα κοντέρ ανοησίας, κενολογίας, αλλοτρίωσης και τιποτοφροσύνης. Πρέπει το πολιτικό πεδίο να οργωθεί και να σπαρθεί με αλάτι ώστε να μη φυτρώνει τίποτα. Να μην υπάρχουν μαζικοί χώροι, μαζική πολιτική, πολιτικές διαδικασίες, να μην μπορεί η εργατική τάξη όχι να μπει στο «ιερό» αλλά ούτε να περνά ούτε έξω από το «ναό». Πρέπει όλοι να είναι συνένοχοι της ξενοκρατίας και της κοινωνικής οπισθοδρόμησης. Πρέπει η πολιτική να καταστεί το αντίθετο της κοινωνίας, του πατριωτισμού και της αξιοπρέπειας. Και πρέπει όλο αυτό να αναβαπτισθεί με δήθεν «αριστερές πτέρυγες» και με τζάμπα μάγκες.

Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε κοινωνική και εθνική καταστροφή. Καμιά κοινωνία δεν επιβιώνει αλώβητη από τέτοιες ιστορίες. Εκείνο που ελέγχεται αυτές τις ημέρες είναι κατά πόσο και πώς, ακόμα και μια εθνική καταστροφή μπορεί να «απορροφηθεί» με την κατάλληλη προπαγάνδα. Εξ ου και η γελοιότητα στον πυρήνα της πολιτικής ως όπλο του αντικοινωνικού οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη.


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου