Κοκτέιλ διαπλοκής εντός και παρά θιν’ αλός


Του Δημήτρη Χρήστου

Στη Ρόδο, πριν τις πύρινες καταστροφές, είδαμε ακραίες εικόνες αυθαιρεσίας από το beach bar στην παραλία της Αγίας Μαρίνας, με ξαπλώστρες σε πασσαλωμένες εξέδρες στη θάλασσα και εργαζόμενους να περπατάνε μέχρι το λαιμό για να σερβίρουν τους τουρίστες! Σχετικό ρεπορτάζ της “Καθημερινής” αποκάλυψε μάλιστα πώς η συγκεκριμένη επιχείρηση παίρνει συνεχώς μια “περίεργη” ανάκληση της σφράγισής της και εξακολουθεί να λειτουργεί μέσα σε αιγιαλό και αρχαιολογικό χώρο.

Στα έγγραφα που αποκαλύπτει το συγκεκριμένο ρεπορτάζ αναφέρονται, μεταξύ πολλών άλλων, ότι η επιχείρηση μίσθωσε το 2014 και το 2015 τμήμα του αιγιαλού με δικαίωμα να τοποθετηθεί τροχήλατη καντίνα. Στη συνέχεια άρχισε να επεκτείνεται παράνομα με αυθαίρετες κατασκευές, και το 2016 εκδόθηκε το πρώτο πρωτόκολλο κατεδάφισης.

Και τι ακολούθησε; Το 2017 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου έλαβε απόφαση κατεδάφισης, η οποία δεν εκτελέστηκε ποτέ. Το 2017-2018 η Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου συνεχίζει να καταγράφει σε εκθέσεις αυτοψίας τόσο την παράνομη κατάληψη αιγιαλού και παραλίας, όσο και τις παράνομες κατασκευές. Το 2018 λαμβάνεται νέα απόφαση οριστικής διακοπής λειτουργίας (62/18) από τον Δήμο Ρόδου. Ωστόσο, η σφράγιση της επιχείρησης γίνεται τον… Οκτώβριο, όταν έχει πλέον τελειώσει η σεζόν. Το 2020 η επιχείρηση (που έως τότε λειτουργούσε χωρίς άδεια) υποβάλλει στον Δήμο γνωστοποίηση λειτουργίας. Η γνωστοποίηση είναι φυσικά παράνομη, καθώς η επιχείρηση δεν είχε μισθωτήριο από το Δημόσιο, ενώ διαπιστωμένα έχει παράνομες κατασκευές.

Το 2021 ανακαλείται η άδεια λειτουργίας και λαμβάνεται νέα απόφαση οριστικής διακοπής λειτουργίας από τον Δήμο Ρόδου (41/21). Για ακόμη μία φορά η σφράγιση προγραμματίζεται να εκτελεστεί τον… Οκτώβριο. Εκεί εξελίσσεται μια παράξενη υπόθεση: Η επιχείρηση ειδοποιείται στις 14 Οκτωβρίου ότι θα σφραγιστεί στις 22 Οκτωβρίου. Η επιχείρηση υποβάλλει στις 20 Οκτωβρίου αίτημα ανάκλησης της απόφασης σφράγισης, υποστηρίζοντας ότι μετά τη διακοπή λειτουργίας της δεν συντρέχει λόγος.

Στις 21 Οκτωβρίου, νομικός σύμβουλος του Δήμου Ρόδου γνωμοδοτεί ότι επειδή η γνωστοποίηση (άδεια λειτουργίας) έχει ακυρωθεί, πρέπει να ανακληθεί και η απόφαση σφράγισης. Στις 22 Οκτωβρίου, την ημέρα που έπρεπε να εκτελεστεί, η σφράγιση ανακαλείται με απόφαση του Δήμου Ρόδου. Για την υπόθεση αυτή έχει σχηματιστεί δικογραφία. Συγκεκριμένα, ερευνάται ποινικά γιατί ενώ το κατάστημα είχε σφραγιστεί από το 2016, συνέχισε να λειτουργεί και μάλιστα από το 2021 ανακλήθηκε η σφράγιση. Παράλληλα ερευνώνται και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις ανάκλησης σφραγίσεων.

Κοκτέιλ διαπλοκής

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων διαπιστώνει και αυτή «εκτεταμένες αυθαίρετες επεμβάσεις» στον αιγιαλό και στην παραλία, σημειώνοντας ότι η περιοχή βρίσκεται εντός των ορίων του αρχαιολογικού χώρου της πόλης της Ρόδου. Και τότε μάθαμε ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν είχε άδεια λειτουργίας και επιπλέον ο χώρος ήταν χαρακτηρισμένος ως αρχαιολογικός!

Και μετά από όλα αυτά μαθαίνουμε από τον Σωκράτη Φάμελλο πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, που επισκέφτηκε τη Ρόδο, ο οποίος πέρα από τις πληγείσες από την μεγάλη πυρκαγιά περιοχές, βρέθηκε σε παραλίες του νησιού, διαπιστώνοντας παρανομίες και πολλαπλή παραβίαση κανόνων δικαίου και νομοθεσίας.

Με ανάρτησή του στα socia media, ο κ. Φάμελλος έκανε γνωστό πως επισκέφθηκε και την παραλία της Αγίας Μαρίνας στη Ρόδο, διαπιστώνοντας «ότι υπάρχουν σε λειτουργία εγκαταστάσεις και δραστηριότητες, για τις οποίες μας ενημέρωσαν ότι λειτουργούν χωρίς τις απαιτούμενες άδειες, με κατάληψη δημόσιου χώρου, με παραβίαση της νομοθεσίας περί αυθαιρέτων και όπως έχει ήδη δημοσιοποιηθεί πρόσφατα με παραβιάσεις των όρων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας. Οι ξαπλώστρες και τα τραπέζια μέσα στη θάλασσα λειτουργούν κανονικά»!

Με λίγα λόγια σε μόνο ένα περιστατικό, αποκαλύπτεται η έκταση της διαφοράς στην Ελλάδα. Πολιτεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Δικαιοσύνη, Αστυνομία, Πολεοδομία, Αρχαιολογία, δεν κατάφεραν σε δέκα (!) χρόνια παρανομιών, να επιβάλουν το νόμο σε ένα επιχειρηματία που παρατεταμένα ξεγλιστρά με την ελληνική συνταγή του λαδώματος. Ποιος Νόμος και ποια Τάξη;

Η Greek Mafia είναι παντού και αποτελεί συστατικό στοιχείο της “περίφημης” ελληνικής σταθερότητας. Τα είχε περιγράψει όλα αυτά ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ στην τελευταία ανάρτησή του πριν τον δολοφονήσουν: «Η ζωή́ είναι ένας απροσδιόριστης μορφής και τροχιάς κύκλος. Μέσω δύο ατόμων (σ.σ. από́ τον ποινικό́ χώρο) γνώρισα πολύ́ καλά́ την παιδιάστικα αφελή́ μέχρι τότε προσέγγισή μου, στο πως λειτουργεί́ το σύστημα. Μεγαλοεπιχειρηματίες, πολιτικοί́, δημοσιογραφικά́ μεγαλοστελέχη, εκκλησία, αστυνομία, δικαιοσύνη, κακοποιοί, περιπεπλεγμένοι σ’ ένα κύκλο δυναστείας και καταδυνάστευσης των αφελών ρομαντικών οδοιπόρων – κατά́ παράφραση του Ρουσσώ́ – που εν πολλοίς συγκροτούν το μεγάλο κοινωνικό́ στρώμα. Ένας κύκλος που όλοι γνωρίζουν όλους και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η κυκλοφορία και το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος».

Πηγή: SLpress

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου