Εν μέσω καταστροφών καταρρέει το πελατειακό σύστημα…


Του Δημήτρη Χρήστου

Η περιοχή της Θεσσαλίας ισοπεδώθηκε από τα νερά. Ο κάμπος θυμίζει θάλασσα, καταστρέφοντας καλλιέργειες και χωρία. Οι πόλεις πλημύρισαν, δρόμοι εξαφανίστηκαν, γέφυρες κατέρρευσαν. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ζουν, εν μέσω καταστροφών, χωρίς νερό και ρεύμα. Οι πυρκαγιές του Ιουλίου και του Αυγούστου αφάνισαν πάνω από 1.200.000 στρέμματα δασών.

Πως θα σταματήσουν τώρα τα νερά των χειμερινών βροχών, όταν οι περισσότεροι χείμαρροι έχουν μπαζωθεί; Και έτσι το ειρωνικό σύνθημα «Θάλασσα στα Τρίκαλα» στις αρχές της Mεταπολίτευσης, προς πολιτικάντηδες που υπόσχονταν τα πάντα, έγινε πραγματικότητα! Όλο και περισσότεροι πολίτες πλέον αναρωτιούνται, αν έχουμε κυβέρνηση ή απλά τροχονόμους οικονομικών συμφερόντων. Το πελατειακό σύστημα κατέρρευσε!

Ειδικά για την Θεσσαλία, οι χάρτες κινδύνου πλημμύρας ήταν αναρτημένοι ήδη από το 2018. Μάλιστα στις 9 Φεβρουαρίου του 2022 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε την ελληνική κυβέρνηση πως δεν έχει εφαρμόσει την υποχρέωση της να ετοιμάσει και να παραδώσει επικαιροποιημένους χάρτες κινδύνου πλημμύρας! O Βόλος ήταν γνωστό ότι κινδυνεύει, όπως και η Νέα Αγχίαλος και η πεδιάδα Λάρισας και Καρδίτσας.

Επομένως δεν ισχύουν επιχειρήματα, όπως “δεν ξέραμε ότι υπάρχει κίνδυνος”. Γνωρίζαμε τα πάντα, ειδικά σε περιπτώσεις ακραίας βροχόπτωσης. Επομένως εύλογα προκύπτει το ερώτημα: Αφού οι κεντρικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές γνώριζαν τον κίνδυνο, τι έκαναν προκειμένου να θωρακίσουν τη Θεσσαλία ειδικότερα, αλλά και ολόκληρη τη χώρα.

Μέχρι και ο Άρης Πορτοσάλτε αγανάκτησε όταν μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ είπε: «Έχουμε ένα γενικό ξεχαρβάλωμα και έχω την αίσθηση πως η κυβέρνηση το τελευταίο δίμηνο τα έχει χαμένα. Αντιλαμβάνομαι πως ο κύριος πρωθυπουργός έχει την προσοχή του στραμμένη κάπου αλλού. Κάποιος πρέπει να αναλάβει την συγκρότηση του κράτους από την αρχή. Δεν μπορεί ο κύριος Μητσοτάκης; Έχει ενδιαφέροντα άλλα; Να έρθει άλλος από την κυβέρνηση να αναλάβει για να μαζευτεί αυτό το χάλι που βλέπουμε γύρω μας».

Δεν πρόκειται για άγνοια λοιπόν. Για ανικανότητα και εγκληματική αδιαφορία μιλάμε. Στο δήμο Παλαμά στο νομό Καρδίτσας, όπου υπάγονται δέκα χωριά με περίπου 10.000 κατοίκους, το μήνυμα από το 112 για εκκένωση έφτασε στα κινητά των κατοίκων στις 6.30 το πρωί της Πέμπτης, όταν το φράγμα είχε σπάσει πάνω από δύο ώρες νωρίτερα και τα νερά στην περιοχή είχαν ξεπεράσει σε ύψος το ένα μέτρο και πολλοί ανέβηκαν σε στέγες σπιτιών για να σωθούν. Η μετακίνηση των κατοίκων, τότε, ήταν αδύνατη. Η χώρα απειλείται και δεν έχει κυβέρνηση να την προστατεύσει και να την φροντίσει.

Θα υπάρχουν δουλειές αύριο;

Ποιες δουλειές θα στηρίξουν πλέον τις οικονομίες των περιοχών που επλήγησαν; Από την πρώτη φάση του καύσωνα τον Ιούλιο, οι καταστροφές στην αγροτική παραγωγή ήταν εκτεταμένες. Τα αμπέλια ραντισμένα για τον περονόσπορο, δεν άντεξαν στην υπερβολική ζέστη και μάλιστα σε περιοχές που υπήρχε ανυδρία οι ζημιές ήταν δραματικές. Μεγάλες ήταν και στα οπωροκηπευτικά και ειδικά στην παραγωγή ντομάτας, αλλά και στους ελαιώνες. Οι πρώτοι υπολογισμοί στην περιοχή της Πελοποννήσου έδειχναν καταστροφές που άγγιζαν έως και το 50% της παραγωγής.

Και μετά ήρθε ο καύσωνας του Αυγούστου λίγο πριν τον τρύγο για να αποτελειώσει ότι απέμεινε. Και πριν καν γίνει νέος απολογισμός κατέφθασε η νεροποντή και διέλυσε, ειδικά στη Θεσσαλία, τον πρωτογενή τομέα. Και ο πρωτογενής τομέας είναι κρίσιμος για σημαντικούς μεταποιητικούς κλάδους όπως η οινοποιία, το ελαιόλαδο η κονσερβοποιία ντομάτας και ροδάκινου.

Στη Θεσσαλία, οι πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία έχουν καταστρέψει καλλιέργειες, όπως σιτηρά, βαμβάκι, καπνό, οπωροκηπευτικά και αμπέλια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι ζημιές στις καλλιέργειες της Θεσσαλίας ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Ειδικότερα, οι πλημμύρες κατέστρεψαν ολοκληρωτικά καλλιέργειες μήλου και αμυγδάλου, καθώς τα δέντρα έπεσαν στο έδαφος και οι καρποί καταστράφηκαν. Οι αροτραίες καλλιέργειες, όπως καλαμπόκι, βαμβάκι και ψυχανθή, επίσης υπέστησαν σοβαρές ζημιές, καθώς οι πλημμύρες τις κατέστησαν ακατάλληλες για συγκομιδή.

Σε φυγή οι αγρότες…

Οι ζημιές αυτές και η περιορισμένη ρευστότητα στο αγροτικό τομέα θα βγάλουν εκτός παραγωγής πολλούς αγρότες και κτηνοτρόφους, που σκέφτονται να αποσυρθούν για να αποφύγουν νέα χρέη. Και αν χαθεί ένα ακόμα μέρος της παραγωγής στον πρωτογενή τομέα με συνέπειες για τους αντίστοιχους κλάδους στην μεταποίηση, πως θα καλυφθούν οι ανάγκες σε μια χώρα με δραματικό έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο;

Το 2022 για παράδειγμα, το εμπορικό έλλειμμα αναρριχήθηκε σε επίπεδα-ρεκόρ 14 ετών. Συγκεκριμένα, στα 38,37 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της Ελλάδας το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, διευρυμένο σε σχέση με τα 25,46 δισ. ευρώ του 2021. Το ύψος του εμπορικού ελλείμματος του 2022 είναι το δεύτερο υψηλότερο, από το 2008, όταν είχε ανέλθει σε 44,3 δισ. ευρώ.

Διαχρονικό ρεκόρ σημείωσαν και οι εξαγωγές με την αξία τους να αγγίζει τα 55 δισ. ευρώ, αλλά η αξία των εισαγωγών ήταν σχεδόν διπλάσια, καθώς ανήλθε σε 93 δισ. ευρώ, που αποτελεί επίσης διαχρονικό ρεκόρ. Τι θα γίνει τώρα αν οι εξαγωγές μειωθούν και αυξηθούν για να καλυφθούν ανάγκες οι εισαγωγές; Πόσες επιβαρύνσεις αντέχει μια οικονομία, όταν η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να φορολογήσει τα υπερκέρδη των καρτέλ που απογειωθήκαν παρά τη μείωση της κατανάλωσης;

Πηγή: SLpress

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου