Το μακελειό χειροτερεύει, η Δύση το βιολί της


Όταν τα μέταλλα από τα χαλάσματα των βομβαρδισμών γίνονται αντιαρματικά, όλα μπορούν να συμβούν

Του Ερρίκου Φινάλη

ίναι εντυπωσιακό πώς οι Δυτικοί συνεχίζουν, σε διάφορους τόνους (άλλοι γεμάτοι κατανόηση, άλλοι όλο και πιο αυστηρά), να καλούν το Ισραήλ να σεβαστεί το Διεθνές δίκαιο, τη ζωή των αμάχων κ.ο.κ., τη στιγμή που ο ισραηλινός στρατός εδώ και εβδομάδες τσαλαπατά μεθοδικά στη Γάζα όλα τα άρθρα όλων των σχετικών διεθνών συμβάσεων. Το δε ισραηλινό κράτος προκρίνει σενάρια εθνοκάθαρσης και γενοκτονίας, σκοπεύοντας να σπρώξει στην έρημο του Σινά όσους Παλαιστίνιους της Γάζας επιβιώσουν. Κι έπειτα να πραγματοποιήσει άραγε μια ανάλογη «εκκαθάριση» της Ιερουσαλήμ και της Δυτικής Όχθης, που κι αυτή πια μετρά εκατοντάδες νεκρούς δολοφονημένους από εποίκους και στρατό κατοχής; Το Ισραήλ ήδη έχει ρίξει στη Γάζα πυραύλους και βόμβες των οποίων η συνολική ισχύς ισοδυναμεί με δύο ατομικές βόμβες σαν αυτή που οι ΗΠΑ έριξαν στη Χιροσίμα. Μεταξύ αυτών, και τις απαγορευμένες βόμβες λευκού φωσφόρου – κάτι που μέχρι και η Διεθνής Αμνηστία επιβεβαίωσε επίσημα πλέον. Οι επίσημα καταγεγραμμένοι νεκροί έχουν ξεπεράσει πια τις 10.000 (σχεδόν οι μισοί παιδιά), με εξίσου μεγάλο αριθμό αγνοούμενων κάτω από τα συντρίμμια των βομβαρδισμένων πολυκατοικιών, νοσοκομείων κ.λπ., και δεκάδες χιλιάδες ακρωτηριασμένων και τραυματιών. Οπότε η Δύση…  τι ακριβώς παριστάνει;

ΟΛΑ ΑΥΤΑ έχουν όμως σημασία κυρίως στο επίπεδο του επικοινωνιακού πολέμου – τον οποίο χάνει το Ισραήλ, και όσοι το στηρίζουν εκόντες-άκοντες. Χαρακτηριστική από αυτήν την άποψη είναι η προχθεσινή τοποθέτηση του Βασίλι Νεμπένζια, πρέσβη της Ρωσίας στον ΟΗΕ, που για πρώτη φορά δήλωσε ότι «το Ισραήλ δεν έχει το υποτιθέμενο δικαίωμα στην αυτοάμυνα, διότι είναι κατοχική δύναμη – κι αυτή μου η τοποθέτηση έχει επιβεβαιωθεί από συμβουλευτική γνώμη την οποία εξέδωσε το Διεθνές Δικαστήριο». Όταν η συνήθως μετρημένη, όταν μιλά για το Ισραήλ, Ρωσία τοποθετείται έτσι, σημαίνει ότι το Τελ Αβίβ και η Ουάσιγκτον χάνουν τον έλεγχο και σε επικοινωνιακό επίπεδο. Έτσι εξηγείται εξάλλου και η εντελώς πρόσφατη «έκκληση» του Μπάιντεν προς τον Νετανιάχου για «προσωρινή παύση πυρός», την οποία ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έσπευσε να απορρίψει πανηγυρικά, όπως και οι όλο και σκληρότερες προειδοποιήσεις Ευρωπαίων ηγετών προς το Ισραήλ να σταματήσει τα εγκλήματα πολέμου. Έτσι εξηγείται όμως και το πείσμα των Παλαιστινίων που, μη έχοντας καμία άλλη διέξοδο, ψυχώνουν μια άνιση αλλά αποφασισμένη Αντίσταση μέχρις εσχάτων.
Αριστερά, το προσφυγικό στρατόπεδα στην Τζαμπαλίγια της Γάζας, που βομβαρδίστηκε ακόμα και με βόμβες δύο τόνων. Εκατοντάδες οι νεκροί και αγνοούμενοι άμαχοι. Δεξιά, το πλήρωμα ενός τεθωρακισμένου βγάζει αναμνηστική φωτογραφία(…) λίγο πριν εισβάλει στη Γάζα. Λίγες ώρες αργότερα, οι δέκα αυτοί άντρες ήταν νεκροί, καθώς το τεθωρακισμένο τους ανατινάχθηκε από τις δυνάμεις της Παλαιστινιακής Αντίστασης.

ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΩΣ σίγουρο ότι με εκκλήσεις ο πόλεμος και τα εγκλήματα δεν σταματούν, όπως δεν σταματούν ούτε με φωνασκίες τύπου Ερντογάν – που κατά τα άλλα συνεχίζει να διευκολύνει την απρόσκοπτη ροή αζέρικου πετρελαίου προς το Ισραήλ. Μια σειρά αραβικές ηγεσίες βέβαια, τρομοκρατημένες από την οργή των λαών τους κι από την προοπτική να «υποδεχθούν» ανεξέλεγκτους και εχθρικούς προς αυτές Παλαιστίνιους πρόσφυγες, σκληραίνουν τη στάση τους. Η Ιορδανία ήδη ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ, και η Αίγυπτος παρατάσσει τεθωρακισμένα στα σύνορα με τη Γάζα. 

Η κατάσταση γίνεται όλο και πιο περίπλοκη, ώστε μία κίνηση μίας εμπλεκόμενης δύναμης ακυρώνεται από την πρωτοβουλία μίας άλλης και τούμπαλιν, κι αυτό συμβαίνει πολλές φορές κάθε μέρα. Την ίδια στιγμή, επί του πεδίου, πέρα από το μακελειό, οι Ισραηλινοί μετρούν δυνατότητες βαθύτερης διείσδυσης στη Γάζα – και ταυτόχρονα μετρούν νεκρούς, διαπιστώνοντας ότι τα «πρωτόγονα» αντιαρματικά που η Παλαιστινιακή Αντίσταση κατασκευάζει με μέταλλα από τα χαλάσματα των βομβαρδισμών(!) μπορούν να διατρήσουν τα υπερσύγχρονα τεθωρακισμένα τους. 

Πολλαπλά τα διδάγματα που βγαίνουν, τόσο για τους λαούς όσο και για τους εχθρούς τους, μέσα από την «άσκηση της πολιτικής με άλλα μέσα». Και πολλαπλασιαζόμενοι οι κίνδυνοι γενίκευσης του πολέμου όσο δεν μπαίνει φρένο στη δολοφονική πολιτική του Ισραήλ και όσων εξακολουθούν (πολλοί εξ αυτών όλο και πιο απρόθυμα) να του κάνουν πλάτες.

Πηγή: edromos.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου