Επί Γης ειρήνη; Και επί ελληνικής γης, πόση ακόμα ασυδοσία; *

 

Κατ’ αρχάς ευχές για υγεία, καλές γιορτές, καλή χρονιά!

Τα Χριστούγεννα δεν φέρνουν «επί γης ειρήνη» (προς το παρόν). Στη Γάζα συνεχίζεται το διαρκές έγκλημα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, στην Ουκρανία συνεχίζονται οι μάχες σε έναν αδιέξοδο πλέον πόλεμο για τη Δύση, στέλνουμε και εμείς οι θλιβεροί συγγενείς του ειρηνόφιλου και φιλόπτωχου ΝΑΤΟ είτε οπλισμό προς Ουκρανία είτε μια φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα για να προστατέψουμε Δυτικά και ισραηλινά συμφέροντα από τους αντάρτες Χούθι. Παρά τις χριστουγεννιάτικες μεταμφιέσεις, η Ευρώπη φασιστικοποείται περαιτέρω, στρατιωτικοποιείται, συντηρεί τις πολεμικές εστίες με πολεμοφόδια, με γενικόλογες διακηρύξεις περί προστασίας αμάχων, και φυσικά με καταστολή.

Στη χώρα μας ετούτο τον τελευταίο μήνα του χρόνου, η αλαζονική κυβέρνηση φούλαρε τις μηχανές με βολές κατά ριπάς: νομοσχέδια, τροπολογίες αργά τη νύχτα, αυξήσεις μισθών υπουργών και υφυπουργών, προσφορά 4 «επιλογών» για τα υπερτιμημένα τιμολόγια της ΔΕΗ, αύξηση των εισιτηρίων για τα μουσεία κατά 300% (και διάταξη για περιηγήσεις πολυτελείας στους αρχαιολογικούς χώρους σε ειδικές ώρες), αύξηση των διοδίων κατά 7,4% από 1ης Ιανουαρίου. Ακόμη, νόμος για τους μετανάστες που κρύβει άλλες προθέσεις από αυτές που διακηρύσσονται (δηλαδή να εισάγεται αθρόα φτηνό εργατικό δυναμικό ενώ η ανεργία είναι πάνω από 10% στη χώρα), μεταρρυθμίσεις για τον απόδημο ελληνισμό και την επιστολική ψήφο, σχεδιασμοί για επικύρωση απαράδεκτων παραχωρήσεων κυριαρχίας σε ΝΑΤΟ και Τουρκία. Και εξάπλωση της βίας, ιδιωτικοποίηση ΑΕΙ-Υγείας, διάλυση υποδομών, ατιμωρησία των υπευθύνων, μεγάλο φαγοπότι από τη συστηματική εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, τροπολογίες τελευταίας στιγμής που επιτρέπουν στα funds και τους servicers να αρπάζουν τα σπίτια των δανειοληπτών. Μόλις προχθές, με τη συμβολή των ΜΑΤ, έγινε έξωση οικογένειας στα Πετράλωνα στην Αθήνα, ενώ είχε προηγηθεί η έξωση συμπολίτη μας στη Χαλκιδική. Μαρσάρουν επιδεικτικά και νομίζουν ότι δεν έχουν κανέναν αντίπαλο. Νοιώθουν ανενόχλητοι, εξ ου και ασύδοτοι. Διάγουν στην περιοχή της ύβρεως, χωρίς να τους πολυενδιαφέρει τι θα «γεννήσουν» με όλα αυτά.

Μα είναι ώρα για τέτοια λόγια, χρονιάρες μέρες; Μάλλον είναι, με την εξής συμπλήρωση: Όλοι ευχόμαστε στον διπλανό μας και σε οικεία μας πρόσωπα «καλή χρονιά». Όλοι θα θέλαμε το 2024 να ήταν λίγο έστω καλύτερο από το πολύ άσχημο 2023. Εδώ λοιπόν τίθεται το ζήτημα: Να συνειδητοποιήσουμε ότι το αν θα είναι καλύτερο ή όχι το 2024, εξαρτάται και από εμάς, από τη στάση μας. Μα μπορούμε να κάνουμε κάτι; Μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα; Μετράει η γνώμη μας ή το τι θα κάνει ο καθένας μας; Η απάντηση είναι: Εξαρτάται. Αν είμαστε σκυφτοί, ή γονατιστοί, αν μόνο γκρινιάζουμε και μοιρολογούμε, αν κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε τι γίνεται, αν νομίζουμε ότι κάπως θα την κουτσοβολέψουμε, αν μείνουμε στην περιοχή της «πάρτης μας», αν καταπίνουμε ό,τι μας σερβίρουν, αν υπομένουμε προσβολές και κοροϊδία μπροστά στα μούτρα μας… πολύ λίγα μπορούν να γίνουν.

Αν όμως το πάρουμε αλλιώς, ο καθένας όπου μπορεί και κυρίως μέσα από μικρές παρέες και μορφές οργάνωσης που είτε υπάρχουν είτε μπορούμε να δημιουργήσουμε, αν δούμε με ρεαλισμό και πιο θαρραλέα τα προβλήματα, αν αποφασίσουμε να μην είμαστε σκυφτοί, αν απαιτήσουμε σεβασμό και αξιοπρέπεια, αν δηλαδή τα κατακτήσουμε αυτά και τα επιβάλλουμε απέναντι στους Δυνάστες μας… τότε ναι, μπορεί να τους κόψουμε τη φόρα, μπορούμε να κατακτήσουμε δικαιώματα και χώρους, μπορούμε να αλλάξουμε ρότα. Μπορούμε πολλά. Χρειάζεται να είμαστε «όρθιοι και επιφυλακτικοί» όπως έλεγε ο Γιάννης Θεοδωράκης και μας το θύμισε ο Στάθης Σταυρόπουλος (δείτε το σχετικό του κείμενο σε επόμενες σελίδες). Όρθιοι κι όχι σκυμμένοι, επιφυλακτικοί απέναντι σε ό,τι σερβίρουν και στα μεγάλα συνθήματα που τσαμπουνάνε πολιτικοί και ΜΜΕ. Όλα υπό την κρίση μας, και κυρίως με γνώμονα τις ανάγκες μας για μια αξιοπρεπή ζωή, που μας την τσαλαπατάνε ανενόχλητοι και θορυβώδεις.

Καλή χρονιά! Αξιοπρέπεια! Όρθιοι και επιφυλακτικοί! Να κτίσουμε τη συλλογική ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο!* editorial από τον 'Δρόμο' που κυκλοφορεί

Πηγή: edromos.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου