Μαζικές διαδηλώσεις στη Γερμανία εναντίον του Σολτς


Του Νίκου Γουρλά

Αγρότες, οδηγοί φορτηγών, μηχανοδηγοί, γιατροί στους δρόμους ενάντια στις περικοπές και την λεηλασία του εισοδήματος τους

Το ποτήρι φαίνεται να ξεχείλισε για τους Γερμανούς αγρότες και εργαζόμενους που εξήγγειλαν μια νέα οκταήμερη κινητοποίηση και περιλαμβάνει αποκλεισμούς αυτοκινητοδρόμων , διαδηλώσεις και απεργίες από μηχανοδηγούς, φορτηγατζήδες γιατρούς ενώ και άλλοι κλάδοι ετοιμάζονται να κατέβουν στους δρόμους.

Ήδη από την Δευτέρα 8 Ιανουαρίου μπλόκα χιλιομέτρων με χιλιάδες τρακτέρ στους γερμανικούς αυτοκινητοδρόμους και στα κέντρα μεγάλων πόλεων σε όλη τη Γερμανία από τους αγρότες που έφτασαν να αποκλείσουν μέχρι και την Πύλη του Βρανδεμβούργου όπου έχουν σταθμεύσει πάνω από 500 τρακτέρ!



Οι λόγοι που οδήγησαν τους αγρότες σε αυτές τις μορφές αγώνα είναι η κατάργηση της αγροτικής επιδότησης , οι αλλαγές στο ειδικό καθεστώς των τελών κυκλοφορίας και μια σειρά άλλων μέτρων λιτότητας που μειώνει το εισόδημα τους έως και 10.000 ευρώ τον χρόνο. Μετά τις πρώτες έντονες διαμαρτυρίες των αγροτών η κυβέρνηση προσπάθησε με κάποιες υποχωρήσεις να αποφύγει την σύγκρουση ανακοινώνοντας τη σταδιακή μέχρι το 2026 και όχι άμεση κατάργηση της αγροτικής επιδότησης, ωστόσο οι αγρότες τις απέρριψαν δηλώνοντας ότι θα κλιμακώσουν τους αποκλεισμούς δρόμων και τις διαδηλώσεις και στις 15 Γενάρη θα κατέβουν στην καγκελαρία στο Βερολίνο.

Χαρακτηριστικό σημείο της μεγάλης οργής των αγροτών απέναντι στην κυβέρνηση ιδιαίτερα για τους άθλιους Πράσινους ήταν όταν περίπου 100 αγρότες την προηγούμενη εβδομάδα εμπόδισαν τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ των Πράσινων να αποβιβαστεί από πλοίο στη βόρεια Γερμανία που γυρνούσε από τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Αυτό από όσα λένε γερμανοί αναλυτές δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά για μέλος της κυβέρνησης, αφού παρά τις εκκλήσεις του για να συζητήσει μαζί τους αρνήθηκαν αναγκάζοντας τον να επιστρέψει στο νησί όπου είχε πέρασε τις διακοπές του. Άλλο χαρακτηριστικό της οργής των αγροτών ήταν η εμφάνιση αυτοσχέδιων αγχονών που κρέμονταν στις πινακίδες, με τα χρώματα των τριών κυβερνητικών κομμάτων.

Το ίδιο διάστημα και οι φορτηγατζήδες έχουν εξαγγείλει διαδηλώσεις διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση των διοδίων για τα βαρέα φορτηγά οχήματα που τέθηκε σε ισχύ στις αρχές Δεκεμβρίου. Και οι οδηγοί επιλέγουν ως μορφή πάλης, τους αποκλεισμούς περιφερειακών κέντρων που θα καταλήξει σε συγκέντρωση φορτηγών στο Βερολίνο στις 18 και 19 Ιανουαρίου. Επίσης στο ίδιο διάστημα ξεκινούν τριήμερη απεργία οι μηχανοδηγοί των εμπορικών αμαξοστοιχιών και των επιβατικών, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τους μισθούς και τις ώρες εργασίας ζητώντας μείωση του ωραρίου εργασίας από 38 σε 35 ώρες τη βδομάδα για τους εργαζόμενους σε βάρδιες με τις ίδιες απολαβές, καθώς και αύξηση 555 ευρώ τον μήνα και εφάπαξ πληρωμή 3.000 ευρώ για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, ενώ και οι γιατροί απεργούν ζητώντας αύξηση της κρατικής επιδότησης στην υγεία.

Οι λόγοι για τις αντιδράσεις που είναι πράγματι πρωτόγνωρες για την Γερμανία δεν είναι μόνο οι πρόσφατες περικοπές που ως αίτια είχαν την απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου όταν έκρινε ότι ο προϋπολογισμός του 2024 παραβίασε τους δημοσιονομικούς κανόνες που κατοχυρώνονται στο σύνταγμα, προκαλώντας μια δημοσιονομική κρίση πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, αφού δημιούργησε μια δημοσιονομική «τρύπα» δεκάδων δις ευρώ τα οποία κατά την συνήθη πρακτική των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων επεδίωξαν να το φορτώσουν στο λαό.

Όμως αυτά ήταν μάλλον η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Εργαζόμενοι και μικροί επαγγελματίες βλέπουν τα εισοδήματα τους χρόνο με τον χρόνο να μειώνονται , από την ακρίβεια και την καθήλωση των μισθών. Αυτή η τάση ενισχύθηκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία όταν η δουλική κυβέρνηση στους Αμερικανούς Σοσιαλιστών Πρασίνων σταμάτησε να εισάγει το φθηνό φυσικό αέριο της Ρωσίας , αλλά και από το γεγονός ότι η άλλοτε ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας φαίνεται να παραπαίει. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η Γερμανία θα είναι η μόνη οικονομία της G7 που θα έχει συρρικνωθεί το 2023, ενώ η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί κατά 0,5% το 2024. Αυτό πρέπει να το δει κάνεις σε συνδυασμό με τις προθέσεις της Γερμανίας να παίξει έναν νέο ηγεμονικό γεωπολιτικό ρόλο με εξοπλισμούς που θα φτάσουν τα 100 δις ευρώ τα οποία θα πληρωθούν με ακόμα περισσότερες κοινωνικές περικοπές.

Από την άλλη, η κατάσταση της Γερμανικής εργατικής τάξης χειροτερεύει όλο και περισσότερο. Μια από τις αιτίες είναι ότι οι νέες μεγάλες αυξήσεις των τιμολογίων στην ενέργεια λόγω της εισαγωγής αμερικανικού LNG οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων.

Η πλειοψηφία των Γερμανών θα αναγκαστεί να προβεί σε περικοπές στις ατομικές δαπάνες, σύμφωνα με έρευνα οργανώσεων καταναλωτών, ενώ το 44% απάντησε ότι πρέπει να περιορίσει τα έξοδά του κάπως και το 23% να τα περιορίσει πολύ. Στην ίδια έρευνα από τους ερωτηθέντες με χαμηλότερα εισοδήματα το 42% απάντησε ότι θα πρέπει να περιορίσει σημαντικά τα έξοδά του λόγω της αύξησης των τιμών ενέργειας. Από αυτούς το 31% θα κάνει περιορισμούς στη διατροφή. Το 24% στη θέρμανση ή την κατανάλωση νερού, το 18% στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και το 20% στη χρήση του αυτοκινήτου. Το 17% απάντησε ότι θα πρέπει να περιορίσει (επίσης) την ψυχαγωγία, το 12% τα ταξίδια και το 11% τα έξοδα ένδυσης.

Με λίγα λόγια όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα πεινούν ή δεν θα θρέφονται σωστά, θα κρυώνουν, θα σκέφτονται να ανοίξουν τη βρύση και το φως ή να μετακινηθούν. Εξάλλου, όπως είχε προειδοποιήσει πριν από περίπου ένα μήνα η οργάνωση «Κοινωνική Ένωση» (VdK) στη Γερμανία τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, καλής ποιότητας κρέας γίνονται χρόνο με τον χρόνο είδος πολυτελείας για τους χαμηλόμισθους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους.
Όλα τα παραπάνω μπορούν να δώσουν μια κάποια εξήγηση για τους λόγους της εξεγερσιακής κατάστασης που υπάρχει στην Γερμανία. Τελευταία γραμμή άμυνας για την κυβέρνηση είναι ότι η αιτία της αγανάκτησης προς τους σοσιαλιστές και τους πράσινους δεν είναι η άθλια πολιτική των περικοπών και της φορολεηλασίας, ούτε η Αμερικανόδουλη στάση τους που οδήγησε στην ανεργία εκατοντάδες χιλιάδες Γερμανούς , αλλά η ακριδεξιά Εναλλακτική για την Γερμανία AFD που στηρίζει τα «λαϊκιστικά αιτήματα». Όλα αυτά παρά τις συνεχείς διαψεύσεις των συνδικαλιστικών οργάνων των αγροτών. Ούτε λίγο ούτε πολύ κραδαίνοντας τον μπαμπούλα της ακροδεξιάς δηλώνουν ανερυθρίαστα ότι όσοι διαδηλώνουν ρίχνουν νερό στους μύλους του AfD. Το ίδιο λίγο πολύ ισχυρίζονται και μεγάλα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης.

Αυτά την στιγμή που το 82% των Γερμανών ψηφοφόρων δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την κυβέρνηση συνασπισμού του Όλαφ Σολτς. Όταν το SPD έχει πέσει στην τρίτη θέση πίσω από την κεντροδεξιά αντιπολίτευση CDU/CSU και το AfD, ενώ τα ποσοστά αποδοχής των Πρασίνων είναι στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών και το FDP έχει χάσει το ένα τρίτο της υποστήριξης του.

Αυτή από ότι φαίνεται θα είναι η γραμμή τους για να συκοφαντηθούν οι αγώνες των αγροτών και των εργαζομένων. Ο χαρακτήρας της σύγκρουσης έχει ταξικά χαρακτηριστικά και αποτελεί μέρος της διαδικασίας όξυνσης της ταξικής πάλης που προέρχεται από την χειροτέρευση της ζωής της εργατικής τάξης. Αν από αυτές τις συγκρούσεις θα βγει ωφελημένη η ακροδεξιά έχει να κάνει με τον βαθμό που οι ταξικές δυνάμεις και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι αποκαλύπτουν στους εργαζομένους την ταξική πολιτική φύση των προβλημάτων τους.

Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε από τους αγώνες στην Γερμανία, στην Γαλλία (που οι άγριες απεργίες και συγκρούσεις συνεχίζονται προκαλώντας κυβερνητική κρίση) και από τις νίκες του Αμερικανικού προλεταριάτου το 2023 είναι ότι περνάμε σε μια νέα εποχή που το εργατικό κίνημα βγαίνει ξανά στο προσκήνιο.

Πηγή: kommon.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου