Απέναντι από τον βούρκο τους βρίσκεται ο αέρας


Του Γεράσιμου Χολέβα

Κάθε μέρα ζούμε μπροστά στους βούρκους τους, ψάχνοντας να πάρουμε λίγο αέρα!

Απέναντι σε αυτή τη σαπίλα, την αηδία και τη μπόχα υπάρχει αέρας, κι ας μην φαίνεται με την πρώτη ματιά.

Απέναντι στον βούρκο των πολιτικών ευθυνών και της προκλητικής αλαζονείας, υπάρχει η δύναμη των συγγενών των θυμάτων στα Τέμπη και η αλληλεγγύη μας, που δεν θα αφήσουν να συγκαλυφθεί το έγκλημα.

Απέναντι στον βούρκο των εισαγγελικών και άλλων εκτιμήσεων, υπάρχει η αυτονόητη αλήθεια που βασίζεται στο γεγονός ότι είναι «ηθικά απορριπτέα όσο και επιστημονικά αβάσιμη, οποιαδήποτε πρόταση που βασίζεται στο ότι ένα παιδί 12 ετών θα μπορούσε να συναινέσει σε σεξουαλική πράξη με ενήλικα».

Απέναντι στον βούρκο των επικοινωνιακών «κερασμάτων» για τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία, υπάρχουν οι υγειονομικοί που παλεύουν καθημερινά στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Απέναντι στον βούρκο των ιδιωτικοποιημένων «ακαδημαϊκών» επενδύσεων του ξεπουλήματος και της εμπορευματοποίησης της γνώσης, υπάρχει ο αγώνας των φοιτητών και των φοιτητριών για δημόσια δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση και σπουδές με ουσία και πραγματική αξία.

Απέναντι στον βούρκο της έπαρσης της κούφιας «αριστείας», που δεν βλέπει ακρίβεια και μοιράζει φτώχεια, υπάρχει ο προσωπικός και συλλογικός αγώνας για επιβίωση και καλύτερη ζωή.

Για κάθε βούρκο τους υπάρχει απέναντι η ανθρωπιά που εκφράζεται με χιλιάδες τρόπους, κόντρα στην κατασκευασμένη πραγματικότητα των «άξιων» και «ανάξιων» που – υποτίθεται – το μόνο που έχουν διάθεση να κάνουν είναι να φάνε τις σάρκες των άλλων για να ζήσουν. Αυτή «πραγματικότητα» άλλωστε, υπάγεται στο δικό τους «μοντέλο», το δικό τους «σύστημα», το «σύστημα» του βούρκου.

Ευτυχώς, υπάρχει αέρας απέναντι από τον βούρκο τους. Αρκεί να κρατάμε την ανθρωπιά μας, αυτή την «άγνωστη» λέξη για εκείνους που έχουν την άποψη ότι όλα πουλιούνται και όλα αγοράζονται, γιατί δεν γνωρίζουν άλλο μέρος εκτός από τον βούρκο τους.

Απέναντι υπάρχει αέρας.


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου