Η Ρωσία και η Κίνα εγκαταλείπουν το δολάριο στις μεταξύ τους συναλλαγές

Sputnik / Alexandr Demyanchuk
Το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας δήλωσε την Πέμπτη ότι Μόσχα και Πεκίνο εργάζονται για μια διακυβερνητική συμφωνία που θα ενισχύσει τη χρήση του ρουβλίου και του γιουάν στις μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές, αναφέρει το RT.

"Το έγγραφο βρίσκεται σε στάδιο προετοιμασίας, η διαδικασία δεν είναι εύκολη", δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας Σεργκέι Γκορκόφ, όπως ανέφερε το TASS. "Η Ρωσία και η Κίνα έχουν κάποια εμπειρία στη χρήση εθνικών νομισμάτων στο διμερές εμπόριο".

Ο Γκορκόφ πρόσθεσε ότι η Ρωσία και η Κίνα εφαρμόζουν με επιτυχία τους όρους της συμφωνίας ανταλλαγής νομισμάτων ρουβλίου-γιουάν, που ολοκληρώθηκε το 2014 για την τόνωση του εμπορίου με εθνικά νομίσματα και την εξάλειψη της εξάρτησης από το δολάριο και το ευρώ. Η συμφωνία επεκτάθηκε στα τέλη του 2017.

Ο αναπληρωτής υπουργός δεν έδωσε πληροφορίες σχετικά με το πότε θα υπογραφεί το νέο έγγραφο.

Ο εμπορικός κύκλος εργασιών μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Ο όγκος του αμοιβαίου εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκε κατά 30%, φτάνοντας τα 77 δισεκατομμύρια δολάρια από τον Ιανουάριο έως το Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Γενικής Κυβερνήσεως Τελωνείων της Κίνας.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 15% του ρωσικού διεθνούς εμπορίου το 2017. Οι χώρες αναμένουν ότι το διμερές εμπόριο θα φτάσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος και σκοπεύουν να το ενισχύσουν σταθερά στα 200 δισεκατομμύρια μέχρι το 2024.

Πέρυσι, το 9% των πληρωμών για προμήθειες από τη Ρωσία στην Κίνα έγιναν σε ρούβλια. Οι ρωσικές εταιρείες αντίστοιχα πλήρωσαν το 15% των κινεζικών εισαγωγών σε γιουάν. Πριν από τρία χρόνια, οι αριθμοί αυτοί ήταν δύο και εννέα τοις εκατό, αντίστοιχα. Επιπλέον, η Κίνα και η Ρωσία δημιούργησαν επίσης ένα ρωσικό-κινεζικό επενδυτικό ταμείο αξίας 68 δισεκατομμυρίων γιουάν (περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια) για την ανάπτυξη του εμπορίου, των οικονομικών επενδύσεων και της επιστημονικής συνεργασίας.

Πηγή: freepen.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου