Η αυθαίρετη βία των δυνάμεων καταστολής έχει στόχο την αποτροπή των πραγματικών και μεγάλων κοινωνικών αγώνων ...


Του Περικλή Δανόπουλου

Τα Εξάρχεια, που έχουν μπει στο μάτι του κυκλώνα, καμία σχέση δεν έχουν με τα Εξάρχεια που γνωρίσαμε. Οι αναρχικοί όπως τους ξέραμε δεν υπάρχουν πια, σιωπηλοί στον αναχωρητισμό τους. Τίποτα δεν θυμίζει τους παλιούς αναρχικούς, που δεν είχαν εγγενή μηδενισμό, που φιλοσοφούσαν που κουβέντιαζαν, που γι αυτούς η αναρχία ήταν η φιλοσοφική λίθος, το ιερό γκράαλ που δεν θα έβρισκαν ποτέ.

Ήταν εύκολο να αλωθεί ο χώρος και ακόμα πιο εύκολο εισοδιστές να αναλάβουν τα ηνία. Ο ''αντιεξουσιαστικός'' χώρος, ελέγχεται εύκολα από το παρακράτος και τις μυστικές εξουσιαστικές γκρούπες της χώρας. Οι σκοπιμότητες φανερές, από την υπονόμευση αγώνων, την δράση των λεγόμενων ''μπαχαλάκηδων'', μέχρι και την εσκεμμένη καταστροφή περιοχών, με εμπρησμούς και επεισόδια, ώστε να εγκαταλειφθούν και να καταλήξουν με χαμηλή αξία στα χέρια των funds που θα αναλάβουν την ανοικοδόμηση.

Αλλά το κυριότερο, οι ''μπαχαλάκηδες'' παίζουν τον ρόλο του λαγού, ώστε να επέμβουν οι δυνάμεις καταστολής, που στην πραγματικότητα είναι δυνάμεις κατοχής.

Η κατασταλτική βία, δεν είναι ασφαλώς σημερινό φαινόμενο. Αλλά αυτή η πρωτοφανής βαρβαρότητα που ξεπερνά ακόμα και τους Βραζιλιάνους αστυνομικούς - βασανιστές, πρέπει να προβληματίσει όλους μας. Σχεδόν ποτέ οι φυσικοί αυτουργοί επεισοδίων δεν συλλαμβάνονται, και αν γίνει κάτι τέτοιο για ''ξεκάρφωμα'', ποτέ δεν μαθαίνουμε για την τύχη των συλληφθέντων. Ακόμα και η επίθεση - οπερέτα στο αστυνομικό τμήμα Ομονοίας, με τους αστυνομικούς να επιδεικνύουν τις τρομακτικές..... εκδορές τους, λέει πολλά.

Το τυρί είναι η ασφάλεια και η αποκατάσταση της τάξης. Με κάθε τρόπο. Και με την κτηνώδικη συμπεριφορά, ατόμων διαταραγμένων ψυχικά, όπως είναι η πλειοψηφία των ΜΑΤ, η αποτροπή συγκεντρώσεων για πραγματικούς και μεγάλους κοινωνικούς αγώνες.

Δεν μπορεί να μιλά κανείς από την προηγούμενη κυβέρνηση. Απλά η τοποθέτηση ενός τύπου που ούτε καν διάβασε τα μνημόνια θανάτου που υπέγραψε, γιατί πολύ απλά δεν τον ένοιαζε, ενός ανθρώπου που χαίρει μεγάλης εκτίμησης από τις ΗΠΑ (λόγω 17Ν), σηματοδοτεί την αποχαλίνωση της αστυνομικής αυθαιρεσίας.

Δεν πρόκειται να σταματήσει η αστυνομική βία, θεωρώ ότι θα βλέπουμε συνεχώς καινούργια φαινόμενα.

Αυτή είναι άραγε η νομιμότητα και ασφάλεια που ζητάμε;

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου