Η διάσπαση της Ουκρανίας είναι αναπόφευκτη υπό το φως της ιστορίας

 

Της Christelle Néant/Réseau International 
.
Mετάφραση: Μ.Στυλιανού
.
Ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάνει όλο και πιο εξωφρενικά σχόλια προς τους Ρωσόφωνους υπηκόους και τους Ρώσους που ζουν στην Ουκρανία, διευρύνοντας περαιτέρω το χάσμα μεταξύ διαφορετικών εθνοτήτων, Ουκρανοί πολιτικοί επιστήμονες προετοιμάζουν τον πληθυσμό για την αναπόφευκτη διάσπαση της χώρας και την απώλεια νέων εδαφών.
.
Ο Ζελένσκι θέλει εθνική κάθαρση των Ρώσων του Ντόνμπας
.
Σε αρκετές δηλώσεις που έγιναν στο ρωσόφωνο κανάλι “Dom” (“σπίτι” στα ρωσικά), οι οποίες υποτίθεται ότι θα βοηθούσαν την Ουκρανία να ξανακερδίσει τις καρδιές και τις ψυχές των κατοίκων της Κριμαίας και του Ντονμπάς, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε εξωφρενικά σχόλια, τα οποία σόκαραν τους κατοίκους και των δύο περιοχών αντί να τους συσπειρώσουν στις θέσεις του Κιέβου.
.
Η πρώτη δήλωση, που έγινε στις 3 Αυγούστου, ότι η Κριμαία δεν θα είναι ποτέ ρωσικό έδαφος, επειδή η Ρωσία δεν θα το αγαπήσει ποτέ όσο η Ουκρανία αγαπά τη χερσόνησο, έκανε τους πάντες να πηδήξουν από τη Σεβαστούπολη στη Μόσχα. Κατ’ αρχήν επειδή η Κριμαία είναι ήδη ρωσικό έδαφος όπως έχουν τα πράγματα, είτε αρέσει στον Ζελένσκι είτε όχι.
.
Ήταν μάλιστα τόσο λίγο πειστικός ώστε ακόμη και ο ηγέτης των Τατάρων της Κριμαίας, Eivaz Umerov, απάντησε στον Ζελένσκι από την αρχή μέχρι το τέλος, λέγοντάς του ότι «η Κριμαία είναι και θα είναι ρωσικό έδαφος», και ότι «η χερσόνησος δεν θα γίνει ποτέ τμήμα της Ουκρανίας».
.
Και δεύτερον, ως υπόμνηση, η Ουκρανία διέκοψε την παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος στην Κριμαία μετά την επανένταξή της στη Ρωσική Ομοσπονδία. Εάν αυτό είναι «αγάπη», τότε είναι σκυλίσια, επειδή είναι δύσκολο να περιγραφεί διαφορετικά το γεγονός ότι καθιστά αβίωτες τις συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού της χερσονήσου.
.
Και αντί να σταματήσει εκεί αφού χλευάστηκε από όλους τους πολιτικούς και τους σχολιαστές για τη δήλωσή του εντελώς εκτός στόχου, ο Ζελένσκι πλειοδότησε δύο ημέρες αργότερα, ακόμα στο κανάλι Ντομ. .Αυτή τη φορά ήταν το Ντονμπάς που προφήτευσε ότι δεν θα ήταν ποτέ ρωσικό έδαφος.
.
« Ο λαός του κατεχόμενου Ντονμπάς και της Κριμαίας πρέπει οπωσδήποτε να καταλάβει. Νομίζω ότι αν ζείτε σήμερα στο προσωρινά κατεχόμενο Ντονμπάς και σκέπτεστε «ο σκοπός μας είναι δίκαιος – πηγαίνουμε στη Ρωσία, είμαστε Ρώσοι, είναι μεγάλο λάθος να μείνουμε στο Ντονμπάς». Κάνετε λάθος. Δεν θα είναι ποτέ ρωσικό έδαφος», δήλωσε ο Ζελένσκι.
.
Όπως και με την Κριμαία, αυτή η δήλωση είναι τόσο ανόητη όσο και ανιστόρητη. Όπως και η Κριμαία, το Ντονμπάς ήταν τμήμα της Ρωσίας για αρκετούς αιώνες, πολύ πριν καν υπάρξει η Ουκρανία ως χώρα! Το Ντονμπάς ήταν ρωσικό έδαφος, το οποίο συνδέθηκε με τη ουκρανική σοσιαλιστηκή δημοκρατία από την ΕΣΣΔ.  !
.
Και πάλι, δεν είναι επειδή με τη δημιουργία της Ουκρανίας, όλοι οι κάτοικοι των εδαφών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας που ενσωματώθηκαν σε αυτό το μωσαϊκό έλαβαν όλοι ουκρανική υπηκοότητα  αυτό που αλλάζει το γεγονός ότι ήταν και παρέμειναν κυρίως Ρώσοι εθνικά, γλωσσικά, πολιτιστικά και θρησκευτικά! Μπορείτε να ονομάσετε σκύλο μια γάτα, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να γαυγίσει.
.
Επιπλέον, όπως επισήμανε η υπουργός Εξωτερικών του Ντόνμπας, Natalia Nikonorova, φαίνεται ότι ο Ζελένσκι είναι τόσο αμόρφωτος που όχι μόνο δεν γνωρίζει την ιστορία της περιοχής, αλλά επιπλέον δεν γνωρίζει τη διαφορά μεταξύ του επιθέτου που σημαίνει “ρωσικό” από εθνοτική άποψη, το οποίο χρησιμοποίησε σχετικά με την εδαφική ιδιοκτησία του Ντονμπάς, και του επιθέτου που σημαίνει “ρωσικό” υπό την έννοια ότι ανήκει στη Ρωσία.
.
Αλλά από καθαρά εθνοτική άποψη, όπως επεσήμανε η υπουργός, το Ντονμπάς είναι ρωσικό εδώ και αιώνες! Θα πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι έκανε το ίδιο λάθος στη δήλωσή του σχετικά με την Κριμαία!
.
Επιπλέον, η παρότρυνσή του προς τους κατοίκους του Ντονμπάς που αισθάνονται Ρώσοι να φύγουν δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από μια πρόθεση για εθνική κάθαρση της περιοχής! Επειδή καλώντας αρκετά εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, η οποία είναι επίσης αυτή των προγόνων τους, αυτό ονομάζεται εθνική κάθαρση και αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας!
.
Και όταν ισχυρίζεται στην ίδια συνέντευξη ότι η Ουκρανία αγαπά το Ντονμπάς ενώ ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει να αυξάνει τους βομβαρδισμούς του με βαριά όπλα εναντίον κατοικημένων περιοχών, καταστρέφοντας 17 σπίτια σε μόλις 24 ώρες στο DPR (Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ) μεταξύ 4 και 5 Αυγούστου 2021, ασφαλώς δεν διστάζει να κοροϊδεύει τον κόσμο.Ιδίως όταν τα στοιχεία του ΟΑΣΕ και του ΟΗΕ, καθώς και οι μαρτυρίες των βομβαρδισμένων πολιτών λένε το αντίθετο από αυτό που λέει ο Ζελένσκι.
.
Η συντριπτική πλειοψηφία (πάνω από τα 3/4) των αμάχων θυμάτων βομβαρδισμών και πυροβολισμών είναι στο DPR και το LPR (Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ). Και η συντριπτική πλειοψηφία των αμάχων θυμάτων δηλώνουν ότι πυροβολούνται από τον ουκρανικό στρατό! Οι κάτοικοι που επλήγησαν από τους βομβαρδισμούς λένε ανοιχτά μπροστά στην κάμερα ότι ήταν ο ουκρανικός στρατός που τους βομβάρδισε!
.
Ο διχασμός της Ουκρανίας είναι αναπόφευκτος
.
 Καθώς ο Ζελένσκι διευρύνει όλο και περισσότερο το εθνικό χάσμα μεταξύ των διαφόρων πληθυσμών που αποτελούν την Ουκρανία, όλο και περισσότεροι πολιτικοί και πολιτικοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο διχασμός της χώρας είναι αναπόφευκτος, δείχνοντας έτσι να προετοιμάζουν ψυχολογικά τον πληθυσμό για τη μελλοντική διάλυση αυτού του εθνικού μωσαϊκού.
.
Για τον πολιτικό επιστήμονα Κοστ Μπονταρένκο, η επερχόμενη διάσπαση της Ουκρανίας είναι μόνο η τελική φάση της διαδικασίας διάλυσης της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και της διαδόχου της, της ΕΣΣΔ. Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, εάν η Ουκρανία δηλώνει ότι παραιτείται από το σοβιετικό παρελθόν της, δεν μπορεί επίσης να διεκδικεί τα σύνορα της ουκρανικής επικράτειάς της.
.
« Όταν λέγεται ότι κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, η Ρωσική Αυτοκρατορία κατέρρευσε, στην πραγματικότητα, αυτή η κατάρρευση ήταν ένα μάλλον προσωρινό φαινόμενο που επεκτάθηκε με την πάροδο του χρόνου μέχρι το 1991. Και δεν ξέρουμε πώς θα συνεχιστεί αυτό. Επιπλέον, έχουμε ήδη πει ότι τα σύνορα της Ουκρανικής Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας έχουν καθοριστεί κατά τρόπο εντελώς σχετικό. Δεν συμπίπτουν με τα εθνικά σύνορα, δεν συμπίπτουν με τα πολιτικά σύνορα, καθώς αρκετά πολιτικά όργανα σχηματίστηκαν στο έδαφος της Ουκρανίας, τα οποία ανταγωνίζονταν συνεχώς μεταξύ τους σε ένα μόνο κράτος», ανέφερε ο ειδικός.
.
«Αλλά το γεγονός ότι αυτές οι διοικητικές μονάδες, οι οποίες δημιουργήθηκαν με βάση τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, είναι συνεχώς σε κατάσταση βρασμού είναι συνέπεια του γεγονότος ότι συνεχίζουμε τη διαδικασία της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης και της αναθεώρησης όσων συνέβησαν το 1991. Εάν αποστασιοποιηθούμε πλήρως από την κληρονομιά της Σοβιετικής Ένωσης, εάν διαγράψουμε πλήρως την κληρονομιά της Σοβιετικής Ένωσης και εάν πούμε ότι αυτό που συνέβη πριν από το 1991 πρέπει να ξεχαστεί ή να παρουσιαστεί μόνο αρνητικά, τότε μπορούμε να πούμε ότι η εδαφική κληρονομιά της Σοβιετικής Ένωσης θα γίνει επίσης ευάλωτη, θα είναι επίσης πολύ δύσκολο να διατηρηθεί», δήλωσε ο Μπονταρένκο.
.
Για τον πρώην Ουκρανό βουλευτή Γεβγκένι Μουράεφ, η διάσπαση στην Ουκρανία ενδέχεται να πραματοποιηθεί στο εγγύς μέλλον. Είπε ότι οι Ουκρανοί ριζοσπάστες ανασυντάσσονται επί του παρόντος και στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο για την οργάνωση προκλήσεων στο Κίεβο, ήδη από αυτό το φθινόπωρο και έτσι θα μετατρέψουν την κατάσταση σε έναν ολοκληρωτικό εμφύλιο πόλεμο.
.
« Ποτέ δεν θέλω να τρομάξω, αλλά νομίζω ότι είμαστε προετοιμασμένοι για το σκορ. Ένας γενικευμένος εμφύλιος πόλεμος ετοιμάζεται. […] Θα παίξουν το ακροδεξιό χαρτί», σημείωσε ο Μουράεφ.
.
Ο πρώην βουλευτής ισχυρίζεται ότι η χρηματοδότηση στους ριζοσπάστες περνάει από το διεθνές ίδρυμα του Τζορτζ Σόρος, και ότι ο Πέτρο Ποροσένκο εμπλέκεται επίσης στην υπόθεση. Όσο για τον Ζελένσκι, δεν καταλαβαίνει τι πραγματικά συμβαίνει λόγω της «παιδαριώδους λογικής του», δήλωσε ο Μουράεφ.
.
« Δεν ενδιαφέρομαι καν να μάθω ποιος θα τον ανατρέψει. Σε περίπτωση εκτεταμένης σύγκρουσης, θα «σωθούμε όλοι». Οι Πολωνοί θα “σώσουν” τη Γαλικία, οι Ούγγροι θα “σώσουν” την Τρανσκαρπαθία και οι Ρουμάνοι θα “σώσουν” τη Βεσαραβία και τη Μπουκοβίνα”, ανέφερε ο πολιτικός.
.
Ο Μουράεφ ανέφερε επίσης ότι τμήμα του εδάφους της νοτιοανατολικής Ουκρανίας θα ανακτηθεί από τη Ρωσία. Ως αποτέλεσμα, κατέληξε, μόνο ένα «μικρό κομμάτι» της χώρας θα παραμείνει στην τρέχουσα επικράτειά της.
.
Εάν ο Bondarenko απάλλαξε τις σημερινές και μετά-Maidan ουκρανικές αρχές από την ευθύνη για τη διάλυση της χώρας, επισημαίνοντας την ιστορία ως αποκλειστικά υπεύθυνη για την κατάσταση, στην πραγματικότητα οι ουκρανικές κυβερνήσεις είναι υπεύθυνες για την επιτάχυνση του φαινομένου, λόγω της επιθυμίας τους να επαναφέρουν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
.
Πράγματι, όπως δήλωσε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τσάλι, το Κίεβο έχει την ευκαιρία να διατηρήσει τα σύνορά του από την ουκρανική SSR μόνο εάν παραμείνει ουδέτερο,όπως προβλέπεται στο μνημόνιο της Βουδαπέστης. Όπως τόνισε, η Ουκρανία συμμετείχε στο μνημόνιο, ξεκινώντας την επαναπροσέγγιση με το ΝΑΤΟ στα μέσα της δεκαετίας του 1990, παραβιάζοντας έτσι την ουδετερότητα που απαιτούσε η χώρα.
.
Ως εκ τούτου, για τον Tchaly, εάν η Ουκρανία θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δεν θα είναι σε θέση να το πράξει με όλα τα σημερινά εδάφη της. Είναι σαφές ότι η Ουκρανία θα πρέπει να εγκαταλείψει τις φιλορωσικές περιοχές της εάν θέλει να ελπίζει να συμμετάσχει στο ΝΑΤΟ, όχι για λόγους διεθνούς δικαίου, αλλά για λόγους ισορροπίας δυνάμεων και γεωπολιτικής.
.
Αυτές οι δηλώσεις που προέρχονται από αρκετούς Ουκρανούς εμπειρογνώμονες και πολιτικούς, σε σύντομο χρονικό διάστημα, μοιάζουν πολύ με την ψυχολογική προετοιμασία του ουκρανικού πληθυσμού για τη διάσπαση της Ουκρανίας. Αν το επίσημο πρόσχημα που προτάθηκε για να δικαιολογήσει αυτή τη νέα απώλεια εδαφών είναι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ή οποιοδήποτε άλλο παραμύθι, είναι άσχετο. Ο διχασμός της Ουκρανίας είναι πλέον αναπόφευκτος. Η ιστορία σε συνδυασμό με την ανικανότητα των ουκρανικών αρχών έχει δημιουργήσει φυγόκεντρες δυνάμεις που θα προκαλέσουν τη διάλυση της χώρας.
.
Θα είναι πολύ αργά μετά για να έρθει και να κλάψει με κροκοδείλια δάκρυα για τα εδάφη που χάνονται στις τηλεοράσεις, όπως κάνει ο Ζελένσκι με το Ντονμπάς και την Κριμαία. Ξαναγράφοντας ιστορία και παίζοντας στα εθνικά ρήγματα μιας πολυεθνικής χώρας όπως η Ουκρανία, μπορούμε μόνο να επιτύχουμε τη διαίρεση της χώρας κατά μήκος αυτών των γραμμών ρήγματος.

Πηγή: infognomonpolitics.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου