Κίνηση τακτικής η απόσυρση Ρωσίας από Kherson - Πικρή νίκη για Ουκρανία: Σκληρή δοκιμασία ο χειμώνας για συμμαχίες, οικονομία

 

Κίνηση τακτικής η απόσυρση Ρωσίας από Kherson - Πικρή νίκη για Ουκρανία: Σκληρή δοκιμασία ο χειμώνας για συμμαχίες, οικονομία

Η απόσυρση των μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας από τη Χερσώνα σε προετοιμασμένες θέσεις στην αριστερή όχθη του Δνείπερου,  στην κατεύθυνση Nikolaev-Krivoy Rog, πραγματοποιήθηκε τη νύχτα Παρασκευής προς Σάββατο 12 Νοεμβρίου σε αυστηρή συμφωνία με το ρωσικό σχέδιο τακτικής και με τη χρήση ειδικών μέσων συσκότισης, ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και άλλο αναγνωριστικό εξοπλισμό για τη επιθέσεις στα ρωσικά στρατεύματα, όπως αναφέρουν στρατιωτικοί ανταποκριτές στο RIA Novosti.
Αμφότερες οι εμπόλεμες πλευρές γνωρίζουν πως ο πόλεμος συνεχίζεται, αλλά από τα πεδία των μαχών, περνά στο πεδίο των συνθηκών και της οικονομίας.
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Dmytro Kuleba δήλωσε το Σάββατο 12/11 ότι ο «πόλεμος συνεχίζεται» σε δημοσιογράφους στην Πνομ Πενχ, κατά τη διάρκεια διμερούς συνάντησης με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Anthony Albanese στο περιθώριο της συνόδου της Ένωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

Η νέα φάση της ειδικής επιχείρησης - Τι σημαίνει η απόσυρση: Για την Ρωσία, ένα βήμα πίσω, για δύο μπροστά... Για την Ουκρανία, μια πικρή νίκη ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα

Μπορεί οι ρωσικές δυνάμεις να αποχώρησαν από την Kherson αλλά η Μόσχα φαίνεται να έχει δύο άσσους στο μανίκι της: την διαλυμμένη ουκρανική οικονομία και τον χειμώνα που έρχεται.
Και αυτό γιατί αναμένεται να δοκιμάσει σκληρά τις αντοχές της ουκρανικής οικονομίας, κοινωνίας και τις σχέσεις με τους συμμάχους, καθώς η Ουκρανία θα έχει ανάγκη αυξημένης βοήθειας, όμως η δυτικοί σύμμαχοι εμφανίζουν σημάδια κούρασης και δεν δείχνουν διατεθειμένοι να στηρίξουν παρά μόνο με δάνεια πια την εμπόλεμη χώρα.
Ο ελιγμός των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων να πάρουν πλεονεκτικές θέσεις κατά μήκος του Δνείπερου οδηγεί την αντιπαράθεση με την Ουκρανία σε νέα φάση.
Η Ρωσία έχει περισσότερους από αρκετούς πόρους για να περάσει ομαλά τον χειμώνα.
Η Ουκρανία δεν έχει πόρους και έχει βοήθεια μόνο από τη Δύση, αλλά ούτε αυτή θα διαρκέσει για πάντα.
Η Ρωσία αποφάσισε να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Kherson, οπότε η Ουκρανία θα πρέπει τώρα να διατηρήσει την πόλη, γεγονός που αυξάνει αυτόματα τις δαπάνες του προϋπολογισμού της χώρας.
Η Ρωσία επιδιώκει την εξάντληση της Ουκρανίας.
Ο χειμώνας είναι κοντά.

Η οικονομική δοκιμασία της Ουκρανίας

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky, το Κίεβο χρειάζεται 38 δισεκατομμύρια δολάρια για να καλύψει το αναμενόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα το 2023 και άλλα 17 δισεκατομμύρια δολάρια για να αρχίσει επείγουσες επισκευές υποδομών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το δημόσιο χρέος της Ουκρανίας προς το ΑΕΠ ανέρχεται στο 100,1%.
Η εξυπηρέτηση του χρέους γίνεται επίσης πιο ακριβή λόγω της αύξησης του δολαρίου.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της Ουκρανίας, το ΑΕΠ τον Οκτώβριο μειώθηκε κατά 39%, αφού είχε συρρικνωθεί κατά 35% από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο.
Η υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας Yulia Sviridenko μετέβη στην Ουάσιγκτον για διαπραγματεύσεις, καθώς τα συνεχόμενα black out λόγω των πληγμάτων της Ρωσίας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2022 από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως, όπως αναφέρει το Reuters.
Σύμφωνα με τη Sviridenko, αναμένεται πτώση 39% του ΑΕΠ αντί για 35%.
«Το πρόβλημα είναι ότι οι εταιρείες δεν λειτουργούν.
Εάν οι διακοπές ρεύματος συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες, το ΑΕΠ θα μπορούσε να μειωθεί ακόμη περισσότερο», σημείωσε.
Η ουκρανική κυβέρνηση μειώνει δραστικά τις δημόσιες δαπάνες με περικοπές στο κράτος και ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων.

Οι ανάγκες εν όψει του χειμώνα

Το Κίεβο θα χρειάζεται ακόμα ξένη βοήθεια, πρόσθεσε η Sviridenko, προμήθειες ηλεκτρικού εξοπλισμού, όπως μετασχηματιστές, γεννήτριες ισχύος και ακόμη και λαμπτήρες LED που θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν ηλεκτρική ενέργεια, ενώ στις διαπραγματεύσεις Αμερικανοί αξιωματούχοι προέτρεψαν την ουκρανική κυβέρνηση να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις για τη θέσπιση διαφανών οικονομικών κανόνων, αναφέρει σε ανάλυσή της η Pravda.
Η υποχρηματοδότηση της ουκρανικής οικονομίας θα προκαλέσει υπερπληθωρισμό στην Ουκρανία.
Η  εθνική τράπεζα της Ουκρανίας εξέδωσε επιπλέον 15 δισεκατομμύρια εθνικού νομίσματος στις αρχές Σεπτεμβρίου αγοράζοντας κρατικά ομόλογα, υπονομεύοντας έτσι την αξία του εθνικού νομίσματος, του εθνικού νομίσματος.
Από την αρχή της ειδικής επιχείρησης, η τράπεζα εξέδωσε 300 δισεκατομμύρια, γεγονός που προκάλεσε την αύξηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας σε σχεδόν 50 hryvnia ανά δολάριο.
Τον Σεπτέμβριο, ο πληθωρισμός στην Ουκρανία αυξήθηκε σχεδόν στο 25%.
Δεδομένου του υψηλού κόστους, θα είναι ακόμη πιο δύσκολο για το Κίεβο να παραμείνει στη ζωή, για να μην αναφέρουμε τις επιτυχημένες στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Το Κίεβο δεν έχει καμία πιθανότητα να αποκτήσει τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, επειδή η Ρωσία πάγωσε σχεδόν ισοδύναμο ποσό δυτικών περιουσιακών στοιχείων.
Επιπλέον, η υποστήριξη προς τους Ουκρανούς πρόσφυγες μειώνεται σε ολόκληρη την ΕΕ.
Δεν αποκλείεται πολλοί να αποφασίσουν τελικά να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Αυτό θα δημιουργήσει πρόσθετη πίεση στην αγορά εργασίας και η ανεργία θα αυξηθεί.

Η κούραση της Δύσης και οι απρόθυμοι Ρεπουμπλικάνοι

Η Δύση παρουσιάζει σημάδια κόπωσης ως προς τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας.
Η ΕΕ δεσμεύτηκε να χορηγήσει δάνεια 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, αλλά τρία δισεκατομμύρια δεν θα σταλούν ποτέ.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα σταματήσει την ενίσχυση της Ουκρανίας την άνοιξη 2023.
Η Ουγγαρία αρνήθηκε να χρηματοδοτήσει το πακέτο βοήθειας ύψους 18 δισ. για το 2023.
Θα υπάρχουν μόνο δάνεια από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Το ΔΝΤ υπόσχεται μια ένεση 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα επόμενα δύο χρόνια.
Είναι και αυτά δάνεια.
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν κυρίως την Ουκρανία με προμήθειες όπλων, ωστόσο, τον Σεπτέμβριο, σχεδόν όλοι οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων καταψήφισαν ένα νομοσχέδιο για τη διάθεση 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον ουκρανικό προϋπολογισμό.
Ο ηγέτης της μειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Kevin McCarthy, προειδοποίησε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα αρνηθούν να δώσουν carte blanche στην Ουκρανία με την ανάληψη της διοίκησης του σώματος.

Επί του πεδίου, τι σημαίνει για την Ρωσία

Τώρα που οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ανακαταλάβει τη Kherson μέχρι τον ποταμό Δνείπερο, οι δύο πλευρές έρχονται αντιμέτωπες πέρα από τον ποταμό σε μια απόσταση περίπου 250 χιλιομέτρων - από την περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Zapporizhye μέχρι την άκρη της Μαύρης Θάλασσας και με την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων, περίπου 10.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης βρίσκονται ξανά στα χέρια της Ουκρανίας και το πυροβολικό της Ουκρανίας που ενισχύεται από τη Δύση βρίσκεται σε απόσταση βολής από την Κριμαία.
Ωστόσο, η Ρωσία εξακολουθεί να διατηρεί τον έλεγχο περίπου του 60% της περιοχής της Kherson, νότια και ανατολικά του Ντνίπρο, συμπεριλαμβανομένης της ακτογραμμής κατά μήκος της Αζοφικής Θάλασσας.
Όσο τα στρατεύματα της Μόσχας ελέγχουν και οχυρώνουν την ανατολική όχθη του Dnipro, οι ουκρανικές δυνάμεις θα δυσκολεύονται να βλάψουν ή να διακόψουν τη διώρυγα που μεταφέρει γλυκό νερό στην Κριμαία.

Η μετακίνηση στην ανατολική όχθη θα διευκολύνει τη Ρωσία να αναπληρώσει τα στρατεύματά της και να ανακτήσει την άμυνα σε βάθος.

Οποιαδήποτε προσπάθεια των ουκρανικών δυνάμεων να διασχίσουν το Δνείπερο θα ήταν δαπανηρή έως απαγορευτική, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις είναι καλά οχυρωμένες κατά μήκος ενός τμήματος του ποταμού.
Τα φυλάκια-πυργίσκοι έχουν γίνει συνηθισμένο θέαμα- χαρακώματα εμφανίστηκαν σε δορυφορικές εικόνες και οι πολίτες απομακρύνθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από τα σπίτια κοντά στον ποταμό.
Στη Μόσχα, παρότι αρκετοί επέκριναν το υπουργείο Άμυνας αποδέχθηκαν την κίνηση.
Ο ηγέτης της Τσετσενίας Ramzan Kadyrov δήλωσε ότι ο Sergei Surovikin έσωσε χίλιους στρατιώτες και «έκανε μια δύσκολη αλλά σωστή επιλογή ανάμεσα σε παράλογες θυσίες για χάρη ηχηρών δηλώσεων και στη διάσωση των ανεκτίμητων ζωών των στρατιωτών» καθώς η Kherson ήταν ένα δύσκολο μέρος για να πολεμήσει κανείς, ειδικά χωρίς εγγυημένες διαδρομές ανεφοδιασμού.

Επί του πεδίου, τι σημαίνει για την Ουκρανία

Ο πρόεδρος Volodymyr Zelensky χαιρέτισε ως «ιστορική ημέρα» την 11η Νοεμβρίου για την Ουκρανία.
«Επιστρέφουμε τον νότο της χώρας μας, επιστρέφουμε τη Kherson», δήλωσε ο χαρακτηριστικά.
Η νέα επιτυχία του ουκρανικού στρατού, μετά την αστραπιαία προέλαση σε μεγάλο μέρος του Kharkiv τον Σεπτέμβριο, θα συμβάλει στην ενίσχυση της διεθνούς υποστήριξης για την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας, ακόμη και όταν αξιωματούχοι των ΗΠΑ παροτρύνουν τον Zelensky να μαλακώσει τη ρητορική του για τις διαπραγματεύσεις, αν όχι τα βασικά αιτήματά του.
Η επιτυχία στη Kherson μπορεί επίσης να επιτρέψει στις εξαντλημένες ουκρανικές μονάδες να αναπαυθούν, καθώς και να επαναπροσανατολιστεί η προσοχή στο Donbass, όπου συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες τόσο στο Lugansk όσο και στο Donetsk.
Αλλά η Ρωσία διαθέτει άφθονο οπλισμό και δεκάδες χιλιάδες πρόσφατα κινητοποιημένους στρατιώτες για να στείλει στη μάχη, και η εκστρατεία της κατά των ουκρανικών υποδομών έχει αφήσει την παροχή ρεύματος και νερού να κρέμεται από μια κλωστή σε πολλές περιοχές.

Η Ουκρανία λαμβάνει σιγά-σιγά προηγμένα συστήματα αεράμυνας από δυτικούς δωρητές, αλλά έχει να υπερασπιστεί μια τεράστια περιοχή.

Οι ουκρανικές αρχές έχουν επίσης μπροστά τους ένα τεράστιο έργο ανοικοδόμησης στη Kherson, όπου οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν κρίσιμες υποδομές και άφησαν πίσω τους τεράστιο αριθμό ναρκών.
Την Παρασκευή, δορυφορικές εικόνες της Maxar Technologies και άλλες φωτογραφίες έδειξαν ότι τουλάχιστον επτά γέφυρες, τέσσερις από τις οποίες διασχίζουν τον ποταμό Dnipro, έχουν καταστραφεί τις τελευταίες 24 ώρες.Νέες ζημιές εμφανίστηκαν επίσης σε ένα κρίσιμο φράγμα που διασχίζει το Dnipro στην πόλη Nova Kakhovka της περιφέρειας Χερσώνα, στην ανατολική όχθη του ποταμού.
Εδώ και εβδομάδες και οι δύο πλευρές κατηγορούν την άλλη ότι σχεδιάζει να σπάσει το φράγμα, το οποίο αν καταστραφεί θα οδηγήσει σε εκτεταμένες πλημμύρες στην ανατολική όχθη και θα στερήσει από τον πυρηνικό σταθμό στη Zapporizhye το νερό για την ψύξη των αντιδραστήρων του.

Η Ουκρανία το καλοκαίρι, με ανελέητες επιθέσεις μεγάλων αποστάσεων σε ρωσικές αποθήκες ανεφοδιασμού, σιδηροδρομικούς κόμβους και γέφυρες κατάφερε να πάρει τη Kherson και χρησιμοποιεί την ίδια τακτική τώρα στο Lugansk.
Ωστόσο, έχει έναν χειμώνα μπροστά της και είναι αμφίβολο τι θα μπορέσει να επιτύχει

Πηγή: bankingnews.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου