Οι υποκλοπές και ο Κυριάκος Βοναπάρτης

 

Του Γιώργου X. Παπασωτηρίου

Υποκλοπές, ψηφιακός κατασκοπευτικός καπιταλισμός, επισυνδέσεις και διασυνδέσεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα(ΣΜΙΤ), νομιμότητας και παρανομίας, παρακολουθήσεις επί παρακολουθήσεων, παραβίαση προσωπικών δεδομένων, αλλοίωση της δημοκρατικής διαδικασίας, καταλήστευση του κοινωνικού πλούτου, μια κόλαση, που αποδεικνύει την ασυμβατότητα του καπιταλισμού με την ουσιαστική δημοκρατία!

Ο Χάμπερμας στο βιβλίο του «Για ένα Σύνταγμα της Ευρώπης» έθετε έγκαιρα το ζήτημα της έντασης «μεταξύ καπιταλισμού και δημοκρατίας… (που) υφίσταται, επειδή αγορά και πολιτική βασίζονται σε αντιτιθέμενες αρχές». Η σύγκρουση ανάμεσα στις «αγορές» και τη δημοκρατία σήμερα κορυφώνεται. Οι μεγα-εταιρείες δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο προκειμένου να οικειοποιηθούν δουλειές από το Δημόσιο, να πετύχουν μείωση των φόρων ή ακόμη και την πλήρη φορολογική τους απαλλαγή, να είναι ανέλεγκτες στον διαρκή στόχο τους για αύξηση των κερδών, στην υπερσυσσώρευση πλούτου, στην εκμηδένιση του κοινωνικού κράτους, στην απαξίωση των συμφερόντων της πλειονότητας. Αυτό αποδεικνύεται από την ακρίβεια που η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφήνει να εκδιπλώνεται στο όνομα της ιδεοληψίας της περί "ελεύθερου ανταγωνισμού"! Μια ακρίβεια που τσακίζει τους «από κάτω» και ευνοεί, πλουτίζοντας ακόμα περισσότερο τους «από πάνω».

Πρόκειται γι’ αυτό που αποκαλούμε «κοινωνική αδικία» και η οποία είναι, όπως επισημαίνει ο Χάμπερμας «η επαίσχυντη πολιτική που παραχωρεί αδυσώπητη κυριαρχία στα επενδυτικά συμφέροντα, που αποδέχεται ασυγκίνητη την αυξανόμενη κοινωνική ανισότητα, που ευνοεί τη δημιουργία ενός Prekariat [ομάδες κοινωνικά και εργασιακά επισφαλείς], που αδιαφορεί για την παιδική φτώχεια, για τους μισθούς πείνας...».

Η εξαθλίωση των λαών και ο διαμοιρασμός του κρατικού πλούτου στα χέρια των λίγων είναι μια ανυπόφορη κοινωνική πρόκληση, και σε συνδυασμό με τις υποκλοπές συνιστούν κατάλυση των κανόνων του αστικοδημοκρατικού παιγνίου και διολίσθηση σ' εκείνο το έσχατο στάδιο όπου η αστική δημοκρατία φλερτάρει ανοιχτά πλέον με τον αυταρχικό βοναπαρτισμό, εν προκειμένω του Κυριάκου Μητσοτάκη …

Πηγή: artinews.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου