Τα κοράκια και η ανοικοδόμηση της Τουρκίας

 

Του Δημήτρη Μηλάκα

Σύμφωνα με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς το κόστος της ανοικοδόμησης στην Τουρκία θα αγγίξει, αν δεν τα ξεπεράσει, τα 100 δισ. ευρώ.

Το μέγεθος της καταστροφής, πέρα από τις δεκάδες χιλιάδες των νεκρών, είναι ασύλληπτο, καθώς εκτός από τις δεκάδες χιλιάδες κατοικίες έχουν ισοπεδωθεί ή αχρηστευθεί μείζονες υποδομές (δρόμοι, σιδηροδρομικό δίκτυο, νοσοκομεία, σχολεία καθώς και «άπειρες» βιομηχανικές / βιοτεχνικές εγκαταστάσεις.

Το έργο και τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για την ανοικοδόμηση είναι ασύλληπτου μεγέθους. Και όλα πρέπει να γίνουν με ταχείς ρυθμούς καθώς οι άστεγοι, πάλι με μετριοπαθείς υπολογισμούς, ξεπερνούν το 1.000.000.

Είναι προφανές ότι το έργο γρήγορης ανοικοδόμησης μιας περιοχής όσο η Ελλάδα, με εκατοντάδες κατεστραμμένες πόλεις και χωριά, είναι κάτι που υπερβαίνει τις δυνατότητες του τουρκικού κράτους.

Στους καιρούς μας έχει επιβεβαιωθεί άπειρες φορές ότι αυτό που είναι καταστροφή για εκατομμύρια ανθρώπους συνεπάγεται ευκαιρίες και κέρδη για κάποιους άλλους. Ήδη οι «χορηγοί» της τουρκικής ανοικοδόμησης έχουν πιάσει καρέκλα στο τραπέζι όπου απλώνονται τα δισεκατομμύρια που απαιτούνται. Ωστόσο η επιλογή των «χορηγών» της ανοικοδόμησης δεν είναι απλή υπόθεση για τον Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος εδραίωσε την κυριαρχία του μέσα από μια συστηματική προσπάθεια απεξάρτησης από τα ισχυρά δυτικά κέντρα εξουσίας (ΗΠΑ, Ε.Ε., ΔΝΤ κ.λπ.). Απ’ όλους αυτούς, δηλαδή, που σήμερα εμφανίζονται σαν κοράκια διεκδικώντας (με το πρόσχημα της παροχής βοήθειας) την οικονομική και κυρίως πολιτική ρεβάνς από το σύστημα εξουσία του Ερντογάν.

Καθώς σ’ αυτόν τον κόσμο τίποτε δεν προσφέρεται τζάμπα, ο Ερντογάν είναι υποχρεωμένος να συνυπολογίσει το (πολιτικό) κόστος που συνεπάγεται η όποια του επιλογή.

Θα στραφεί προς τη Δύση υπονομεύοντας τα όσα έχει μέχρι τώρα πετύχει στην προσπάθεια απεξάρτησης της Τουρκίας από τους δυτικούς μηχανισμούς και την αμερικανική πατρωνία; Θα απλώσει χέρι για βοήθεια στους εχθρούς (Ρωσία, Κίνα) της Δύσης; Και ποιο τίμημα είναι διατεθειμένος να καταβάλει σε μια τέτοια επιλογή; Θα αναζητήσει τη στήριξη των πετρελαιάδων φίλων του στην αραβική χερσόνησο ; Και με τι ανταλλάγματα;

Τα παραπάνω συνοψίζουν ερωτήματα που απαιτούν επειγόντως απαντήσεις από τον Ερντογάν, ο οποίος δεν έχει και πολύ χρόνο στη διάθεσή του.


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου