Τα Τέμπη, οι εξοργιστικές προτεραιότητες κυβέρνησης και ΜΜΕ και οι εκλογές

 

Τέμπη – Εξοργίζουν οι προτεραιότητες κυβέρνησης και κυβερνητικού τύπου

Του Νίκου Στραβελάκη *

Η πιο εξοργιστική και συνάμα ανατριχιαστική πλευρά της τραγωδίας των Τεμπών είναι η αποκάλυψη των σκέψεων και των προτεραιοτήτων του συστήματος εξουσίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Από τη μια, οι δηλώσεις έμπειρων κυβερνητικών δημοσιογράφων ότι όπως η τραγωδία με το σχολικό λεωφορείο στα Τέμπη οδήγησε στη «βελτίωση» του οδικού δικτύου, οι πνιγμένοι του Σάμινα στη «βελτίωση» των θαλασσίων μεταφορών, έτσι και οι νεκροί της σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη θυσιάστηκαν για τη βελτίωση των σιδηροδρόμων. Από τη άλλη, η επίμονη και σχεδόν εμμονική  θέση υπουργών και κυβερνητικών αξιωματούχων να μας πείσουν ότι η Ιταλική εταιρεία FSI που εδώ και πέντε χρόνια εξαγόρασε και λειτουργεί την Hellenik Train (πρώην ΤΡΑΙΝΟΣΕ) δεν φέρει καμία ευθύνη παρόλο που καμία έκθεση πραγματογνωμοσύνης δεν έχει βγει για το δυστύχημα.

Είναι προφανές ότι οι προσωπικότητες αυτών των ανθρώπων έχουν υποστεί αλλοίωση από την εξουσία που φτάνει τα όρια της ψυχοπαθολογίας. Γιατί τι άλλο είναι να θεωρείς ανθρώπους ως «αντικείμενο θυσίας» για τη βελτίωση υποδομών που υπάρχουν υποτίθεται για να εξυπηρετούν τους ίδιους. Όσο ο σιδηρόδρομος, τα πλοία της ακτοπλοΐας ή οι δρόμοι είναι αγαθά που μας εξυπηρετούν τα πράγματα είναι απλά. Γίνονται σύνθετα όταν αυτά τα δημόσια αγαθά γίνονται εμπορεύματα και η λειτουργία και συντήρησή τους μετατρέπεται σε μηχανισμό πραγματοποίησής κέρδους. Στην περίπτωση αυτή η ελαχιστοποίηση του κόστους γίνεται «αυτονόητη» και η «θυσία» ανθρώπινων ζωών είναι στην ημερήσια διάταξη για την ανάληψη του κόστους βελτίωσης της  ασφάλειας των παρεχόμενων υπηρεσιών .

Είναι ο απόλυτος φετιχισμός του εμπορεύματος και του κέρδους. Οι άνθρωποι μετατρέπονται σε αντικείμενα και η σχέση ανάμεσα σε ανθρώπους γίνεται σχέση ανάμεσα σε πράγματα. Σε αυτή τη διαστρεβλωμένη πραγματικότητα ο ιδιώτης πάροχος αγαθών και υπηρεσιών όπως η ιδιωτικοποιημένη Hellenik Train δεν μπορεί να ευθύνεται αφού η συντήρηση του δικτύου ανήκει στην κρατική Εργοσέ. Λες και κάποιος δεν έχει ευθύνη όταν πουλάει υπηρεσίες που εν γνώσει του δεν πληρούσαν τους όρους ασφαλείας. Διότι η Hellenik Train γνώριζε ότι το σιδηροδρομικό δίκτυο δεν πληρούσε τους όρους ασφαλείας και γι’ αυτό δεσμεύθηκαν σε επενδύσεις 625 εκ ευρώ για τη βελτίωση κυρίως της ασφάλειας του των σιδηροδρομικών γραμμών.

Αλλά και ο ρόλος του κράτους, σε αυτό τον κόσμο,  δεν είναι να προστατεύει τη ζωή. Είναι να προστατεύει το κέρδος. Όπως είπε και ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης σε υπεράσπιση υποτίθεται του κ. Κώστα Αχιλλέα Καραμανλή «αν έλεγε ότι έχουν πρόβλημα ασφαλείας τα τρένα, δεν θα έμπαινε άνθρωπος». Γιατί σημασία έχουν τα έσοδα της Hellenik Train όχι οι ζωές των ανθρώπων. Η λογική αυτών των ανθρώπων είναι τόσο διαστρεβλωμένη που ο κ. Γεωργιάδης δεν κατάλαβε ότι έτσι καίει τον κ. Καραμανλή αφού παραδέχεται ότι παρόλο ου γνώριζε δεν πήρε μέτρα προστασίας της δημόσιας ασφάλειας. Αντίθετα παραπλανούσε συνειδητά τους πολίτες διαβεβαιώνοντάς ότι τα τρένα είναι ασφαλή.

Όμως τα παραπάνω δεν εξηγούν την πρεμούρα απαλλαγής της Ιταλικών συμφερόντων Hellenik Train από οποιαδήποτε ευθύνη πριν ακόμα υπάρξει έκθεση πραγματογνωμοσύνης. Τα πράγματα εξηγούνται αν θυμηθούμε ότι επίκειται η ιδιωτικοποίηση της νερού, δηλαδή της ΕΥΔΑΠ. Η άποψη των επικοινωνιολόγων του Μαξίμου που υιοθέτησε και η κυβέρνηση είναι ότι αν δεχθούμε ότι η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει αρνητικές επιπτώσεις πώς θα υποστηρίξουμε αύριο την ιδιωτικοποίηση ου νερού. Γιατί αντίθετα με τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη ότι «όλα θα αλλάξουν» οι κυβερνητικές προτεραιότητες είναι ίδιες κι απαράλαχτες ιδιωτικοποιήσεις και εξυπηρετήσεις επιχειρηματικών συμφερόντων εν γένει. Η διαστροφή είναι τόσο μεγάλη που ακόμη και μπροστά στο θάνατο αυτό που προέχει είναι η δημοφιλία των ιδιωτικοποιήσεων. Μένει κανείς ενεός και συνάμα έντρομος στη ιδέα ότι αυτοί οι άνθρωποι κυβερνάνε.

Αλλά τι να λέμε τώρα εδώ τα κανάλια δεν άντεξαν και μια εβδομάδα μετά τα Τέμπη αυτό που τους απασχολεί είναι οι ψήφοι, οι εκλογές και τα νιτερέσα. Ας μην ανησυχούν την απάντηση θα την πάρουν από τη νέα γενιά στις εκλογές            

Κείμενο από το academia.edu

* Διδάσκων καθηγητής  Τμήματος Οικονομικής Έρευνας ΕΚΠΑ

Πηγή: militaire.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου