H τουρκική στρατηγική μετά από τις εκλογές και οι ασφυκτικές πιέσεις από ΗΠΑ,ΝΑΤΟ,Γερμανία «να τα βρούμε»!


Του Χρήστου Καπούτση

Εκλογές δεν έχουμε μόνο στην Ελλάδα, αλλά εκλογές, Προεδρικές και Βουλευτικές και μάλιστα πολύ σημαντικές, έχουμε και στην γειτονική χώρα την Τουρκία. Η Τουρκία, που μετεωρίζεται μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, που έχει εξασφαλίσει την ανοχή του ΝΑΤΟ,  της Γερμανίας και της Μόσχας ακόμη και σε επιλογές αναθεωρητικού χαρακτήρα υψηλού ρίσκου,   μετά τις εκλογές, εκτός από τα γεωπολιτικά προβλήματα, θα πρέπει να αντιμετωπίσει, τη χειρότερη ίσως οικονομική κρίση στην ιστορία της.

Οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία γίνονται την ίδια μέρα με τις βουλευτικές. Η Τουρκική Εθνοσυνέλευση έχει 600 έδρες. Για να μπει ένα κόμμα στη Βουλή, θα πρέπει να εξασφαλίσει ένα ποσοστό πάνω από 7%.

Η ψηφοφορία για Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας , αλλά και για εκπροσώπηση των κομμάτων στη Βουλή,  θα διεξαχθεί στις 14 Μαΐου. Ειδικά για τον Πρόεδρο, επειδή το πιθανότερο είναι να μην εκλεγεί κατά την πρώτη ψηφοφορία, η  δεύτερη ψηφοφορία  θα διεξαχθεί στις 28 Μαΐου. Για τις βουλευτικές εκλογές, στις δημοσκοπήσεις, προηγείται σταθερά το κόμμα του Τ. Ερντογάν το «Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» (ΑΚΡ).

Για τις προεδρικές, οι δημοσκοπήσεις  προβλέπουν  πως το ποσοστό του Κεμαλιστή ηγέτη Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου (74 ετών), που είναι και ο αρχηγός  του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος θα φθάσει στο 48%, με τον  Ταγίπ Ερντογάν (68 χρονών) να ακολουθεί με 44,6%.  Τρίτος είναι ο Μουαρέμ Ιντζέ, παλιό  μέλος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, που  προβλέπεται πως θα λάβει το 4,3% των ψήφων και έτσι θα εμποδίσει  την εκλογή Κιλιτσντάρογλου από τον πρώτο γύρο.

Οι δύο βασικοί αντίπαλοι ο Τ. Ερντογάν και ο Κ. Κιλιτσντάρογλου , εξαπολύουν μύδρους ο ένας εναντίον του άλλου. Ύβρεις, βαρύτατες κατηγορίες  και σε προσωπικό επίπεδο, που δυναμιτίζουν επικίνδυνα το προεκλογικό κλίμα.

Ο Τ. Ερντογάν, «βλέπει»  συνωμοσίες  εναντίον του. Σε συνέντευξη του  στην τηλεόραση του CNN-Turk είπε: “Η Δύση λέει ότι είναι εναντίον του Ερντογάν. Η εχθρική τους στάση απέναντι στον Ερντογάν είναι μια εχθρική στάση απέναντι στο έθνος μου – το έθνος μου θα ματαιώσει αυτή τη συνωμοσία στις 14 Μαΐου”. Επίσης ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού έχει προειδοποιήσει για μια δυτική “απόπειρα πολιτικού πραξικοπήματος” την ημέρα των εκλογών!

Ωστόσο, ένα από τα επιτυχημένα  έργα της Κυβέρνησης Ερντογάν είναι η σημαντική αναβάθμιση της Τουρκικής Στρατιωτικής Βιομηχανίας. Και είναι λογικό, ο Πρόεδρος της Τουρκίας να προβάλει το έργο της.

Έτσι λοιπόν, παρουσιάζοντας τα σχέδια για δυο τύπους αεροσκαφών,  και για ένα νέο τύπου drones,  που θα κατασκευάσει η τουρκική Πολεμική Βιομηχανία, είπε: «για κάθε επιτυχία της χώρας μας στην αμυντική βιομηχανία ενοχλούνται αυτοί (αντιπολίτευση) και όπως και οι άλλοι, που βρίσκονται στην άλλη πλευρά των υδάτων (Ελλάδα)».

Στη συνέχεια μίλησε για το μαχητικό ‘Kaan’, τουρκικής κατασκευής αεροσκάφος, που θα απογειωθεί σύντομα , όπως είπε, και  θα ρίχνει τους πυραύλους του στον εχθρό και θα γυρνά στη βάση του  χωρίς να το εντοπίζουν τα ραντάρ.

Το μήνυμα λοιπόν του Τ. Ερντογάν, είναι και προς τον αντίπαλό του για τη Προεδρία, αλλά και προς  την Ελλάδα!  Ο λόγος είναι,  ότι έχει κατηγορηθεί ο Τ. Ερντογάν από την αντιπολίτευση, για ήπια συμπεριφορά έναντι της Ελλάδας.

Η αντιπαλότητα δεν είναι μόνο σε επίπεδο αρχηγών, αλλά διαχέεται  κάθετα και σαφώς διαιρετικά στο εκλογικό σώμα.  Οι εσωτερικές διαφορές του Τουρκικού Λαού είναι τεράστιες, είναι πολιτικές, ιδεολογικές, θρησκευτικές, πολιτισμικές. Η Τουρκία είναι μια «τριχοτομημένη» χώρα.

Υπάρχει,  η σουνιτική Τουρκία,   η  “βαθιά Τουρκία” του Ισλάμ, που τρέφεται με τα νέο-οθωμανικά  εθνικιστικά οράματα, που ενθουσιάζεται με τα σχέδια περί «Γαλάζιας Πατρίδας», που  είναι πολιτισμικά στραμμένη προς την Ανατολή και τις αρχές του Ισλάμ  και είναι  αρνητική προς τη Δύση και τα Δυτικά πολιτισμικά πρότυπα. Εκφράζεται ιδεολογικά-πολιτικά από τον Ερντογάν και το κόμμα του. Η Κυβέρνηση Ερντογάν,   βελτίωσε σημαντικά το βιοτικό των Τούρκων – Οθωμανών, που ζουν στα βάθη της Ανατολίας , για αυτό και αποτελούν μια μεγάλη δεξαμενή ψήφων για τον Τ. Ερντογάν.

Η άλλη, είναι η μετακεμαλική, η κοσμική , η Τουρκία που είναι στραμμένη στη Δύση. Κυριαρχεί στα παράλια, ιδίως στα δυτικά, που έχει πλούτο και τους τούρκους ολιγάρχες. Κραυγαλέο παράδειγμα είναι η  Σμύρνη, το προπύργια των Κεμαλικών, που   έχει παραμείνει με συντριπτικά ποσοστά υπέρ του κόμματος των Κοσμικών- κεμαλικών.

Αυτή η Τουρκία, η δυτικότροπη,   θα  καταψηφίσει με φανατισμό τον Ερντογάν και θα στηρίξει την εκλογή Κιλιτσντάρογλου.

Και υπάρχουν και οι Κούρδοι, που βρίσκονται κυρίως συγκεντρωμένοι στα ανατολικά και νοτιοανατολικά της χώρας, στην περιοχή του Τουρκικού Κουρδιστάν. Ο αριθμός των Κούρδων της Τουρκίας  υπολογίζεται στο 20% του συνολικού πληθυσμού της Τουρκίας. Οι Κούρδοι, έχουν έλθει σε ρήξη με τον Ερντογάν. Η κυβέρνηση του Ερντογάν έχει φιμώσει και φυλακίσει τους  επικριτές της πολιτικής του, κυρίως  εκείνους που προέρχονται από το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) λόγω υποτιθέμενης σχέσης με το μαχητικό Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο η Τουρκία, αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση. Το Κουρδικό κόμμα το HDP που δεν έχει κατεβάσει προεδρικό υποψήφιο, δήλωσε και επίσημα ότι θα στηρίξει τον Κιλιτσντάρογλου.

Πάντως  με Ερντογάν ή Κιλιτσντάρογλου,   «οθωμανίζουσα» ή κοσμική, η Τουρκία, θα εξακολουθήσει να είναι μια αναθεωρητική περιφερειακή στρατιωτική δύναμη, με επιθετική και επεκτατική, προς τα γειτονικά της κράτη, Στρατηγική.

Τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, όχι μόνο  δεν δικαιούνται να  αγνοούν, την αναθεωρητική και σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων επεκτατική τουρκική Στρατηγική, αλλά υποχρεούνται να παρουσιάσουν, με απόλυτη σαφήνεια, την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής. Να ενημερώσουν τώρα στην προεκλογική περίοδο, πως θα αντιμετωπίσουν, ως κοινοβουλευτικά πολιτικά κόμματα , τις ασφυκτικές πιέσεις από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Γερμανία, «να τα βρούμε» με την Τουρκία, μέσω διαλόγου και με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Για παράδειγμα, να ενημερώσουν τον Ελληνικό Λαό τα πολιτικά κόμματα που διεκδικούν τη ψήφο μας, τι περιλαμβάνει ο κατάλογος των υποχρεωτικών ή μη, υποχωρήσεων και παραχωρήσεων προς τις ιταμές τουρκικές απαιτήσεις, όπως απαιτούν οι Σύμμαχοί μας;

Πηγή: militaire.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου