Υπηρεσιακός… νεοφιλελευθερισμός


Εργατολόγοι και συνδικαλιστές αμφισβητούν τα στοιχεία για την εξέλιξη του «μέσου μισθού» και μιλούν για προεκλογικές εντυπώσεις.

Του Δημήτρη Κωστάκου

ρεπατζής<ρεπό+τζής, oυσιαστικό (θηλυκό ρεπατζού):
αυτός του οποίου η εργασία είναι να δουλεύει στη θέση άλλων, που παίρνουν ρεπό-(μεταφορικά) ο αναπληρωματικός
πηγή: Βικιλεξικό

«Η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να επέμβει στον προεκλογικό αγώνα», δήλωσε ο Ιωάννης Σαρμάς, υπηρεσιακός πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του πρώτου υπουργικού συμβουλίου.

Πώς, όμως, η απόσταση μεταξύ ενός ουσιαστικού και μιας δήλωσης, αποδεικνύεται δύο… δελτία Τύπου δρόμος;

Πρώτο δελτίο Τύπου: Μα φυσικά, όταν η υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου Εργασίας -ως μη όφειλε -μόλις λίγες μέρες πριν από τις εκλογές εμφανίζεται με επίσημη ανακοίνωση να υποστηρίζει ότι υπήρξε αύξηση του μέσου μισθού (1.184,35 ευρώ μικτά) κατά 14% τον Μάιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019 (1.043,46 ευρώ, μικτά).

Ωστόσο, εργατολόγοι και συνδικαλιστές δεν κρύβουν τις επιφυλάξεις τους σχετικά με το κατά πόσο τα στοιχεία για την εξέλιξη του «μέσου μισθού» αποτυπώνουν την πραγματική εισοδηματική εικόνα των εργαζομένων ή απλώς δημιουργούν προεκλογικές εντυπώσεις, καθώς:

  • Ο «μέσος μικτός μισθός», προέρχεται από τον υπολογισμό των περιορισμένων μισθών πολλών εργαζομένων και των υψηλών αποδοχών αισθητά λιγότερων εργαζομένων.
  • Σε αυτόν, συνυπολογίζονται και οι κρατήσεις, οι οποίες δεν αποτελούν εισόδημα.
  • Μέσα σε μια τετραετία οι μικτές μέσες αποδοχές αυξήθηκαν μόλις κατά 140 ευρώ, παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι έχουν δεχθεί διαδοχικά εισοδηματικά πλήγματα εξαιτίας  της οικονομικής, της υγειονομικής και της πληθωριστικής κρίσης.
  • Δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά στην επίδραση του πληθωρισμού στην αγοραστική δύναμη των μηνιαίων αποδοχών. 

Τον Μάιο του 2019, ο πληθωρισμός ήταν στο 0,2%. Φέτος μετά από διαδοχικές υποχωρήσεις,  περιορίστηκε στο 2,8%, ενώ τον Μάιο του 2022, είχε υπολογιστεί στο 11,3%.

Δεύτερο δελτίο Τύπου: Μα φυσικά, όταν η υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έσπευσε να υπογράψει Υπουργική Απόφαση, με την οποία αναλαμβάνουν εργασία οι ιδιώτες γενικοί διευθυντές στον ΕΦΚΑ. 

Σε μια χρονική στιγμή, μάλιστα, κατά την οποία εκκρεμεί απόφαση του ΣτΕ, έπειτα από προσφυγή των εργαζομένων στον ΕΦΚΑ κατά της επίμαχης πρωτοβουλίας την οποία είχε αναλάβει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Όταν μάλιστα η υπηρεσιακή υπουργός έχει διατελέσει μέλος της τριμελούς επιτροπής διεξαγωγής των συνεντεύξεων, που προσμετρήθηκαν για την τελική επιλογή των προσληφθέντων στις θέσεις των γενικών διευθυντών του ΕΦΚΑ.

Ή όταν αναλαμβάνεις υπηρεσία στα ρεπό των άλλων…


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου