Από το Πολυτεχνείο του ’73 στις πυρκαγιές του ’23. Κι από την «ενημέρωση» της χούντας στη χούντα της «ενημέρωσης»

 

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Φανταστείτε να ήταν Πρωθυπουργός ο Τσίπρας και να καιγόταν όλη η χώρα με τον τρόπο που καίγεται φέτος. Κομματάκια θα τον είχαν κόψει τα κανάλια, θα τον είχαν σταυρώσει από το πρωί έως το βράδυ, θα τον είχαν εξαναγκάσει να παραιτηθεί.

Τώρα, ούτε γάτα, ούτε ζημιά. Δείχνουν βέβαια τις πυρκαγιές, αποφεύγουν όμως κατά κανόνα τις live συνδέσεις ή τις διακοπές του προγράμματος, όπως κάνουν κατά σύστημα σε πολύ λιγότερο σημαντικά ζητήματα. Τους ενδιέφερε πριν από μερικούς μήνες να μας δείχνουν ζωντανά την κηδεία του Κωνσταντίνου, ενός βασιλιά εγκάθετου των Αμερικανών, που έπαιξε κεντρικό ρόλο στην προετοιμασία της δικτατορίας, απαραίτητης για την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο. Τώρα, που καιγόταν όλη η Ελλάδα όπως δεν έχει καεί ποτέ στο παρελθόν, κατέβασαν όσο μπορούσαν το θέμα κι αν μπορούσαν δεν θα το ανέφεραν καν. Για πρώτη φορά σε οποιοδήποτε μεγάλο ή και σε μικρό γεγονός τα κανάλια απέφυγαν να μας δείξουν ανθρώπους, πολίτες, να τους αφήσουν να σχολιάσουν. Προφανώς γιατί αν έδειχναν τη φοβερή οργή του ελληνικού λαού, δεν θα μπορούσε να σταθεί ούτε ώρα στο Μαξίμου ο κ. Μητσοτάκης.

‘Όταν μάλιστα είδαν ότι πέρασε μια εβδομάδα και οι πυρκαγιές στη Δαδιά και στην Πάρνηθα δεν έσβηναν, τις έβγαλαν και από την πρώτη θέση των ειδήσεων! Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές (27.8) η Θράκη και άλλα μέτωπα εξακολουθούν να κατακαίονται.

Με μια γιγαντιαία επιχείρηση λοβοτομής του ελληνικού λαού προσπαθούν να αποδώσουν την ευθύνη των πυρκαγιών στους μετανάστες και τους πράκτορες των Ρώσων και των Τούρκων. Δεν μπορούν όμως να μας παρουσιάσουν όχι ένα στοιχείο, ούτε το ίχνος, τη σκιά ενός στοιχείου. Ούτε μισό λογικό συλλογισμό που να καθιστά πιθανές τις ανοησίες που αραδιάζουν. Γιατί αίφνης η Τουρκία, που περιμένει πως και πως να “εισπράξει” τώρα από τον κ. Μητσοτάκη να διακινδυνεύσει μια κρίση με την Ελλάδα; Για ποιό λόγο να το κάνει; Και μπορούν αυτοί οι “μετανάστες και πράκτορες” να δρουν ελεύθερα στη Θράκη, προκεχωρημένη γραμμή άμυνας, στη Ρόδο, αλλά και στην ‘Ανδρο και στη Βοιωτία και σε ένα σωρό άλλα μέρη; Αν όντως συνέβαιναν τα εξωφρενικά που συναρμολογεί το πανικόβλητο και αρρωστημένο μυαλό των προπαγανδιστών της κυβέρνησης δεν θα έπρεπε η κυβέρνηση, υπεύθυνη γιατί έχει αφήσει όλη τη χώρα αφύλαχτη, να κάνει το λιγότερο χαρακίρι;

Με τις μεθόδους που χρησιμοποιούν προσβάλλουν τη μνήμη των θυμάτων, εμπαίζουν τους ανθρώπους που καταστράφηκαν και υποτιμούν κραυγαλέα τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού.

Μοιάζει σα να κάναμε στροφή 360 μοιρών γύρω από τον εαυτό μας. ‘Εχουμε πάλι περίπου την ίδια κατάσταση που είχαμε και επί Χούντας στην ενημέρωση, αν και οι μέθοδοι είναι πιο «εκλεπτυσμένες», διαφορετικές, αλλά όχι λιγότερο, μάλλον περισσότερο επικίνδυνες για την υγεία της κοινωνίας μας και την πνευματική κατάσταση του ελληνικού λαού.

Το ίδιο συμβαίνει και με τη δομή της εξουσίας. Ποτέ τα ιδιωτικά ολιγαρχικά λαμόγια (γιατί πρόκειται περί κλεπτοκρατών και όχι παραγωγικών καπιταλιστών) και τα ξένα οικονομικά συμφέροντα, ποτέ, μετά τη δικτατορία του 1967-74, οι Αμερικανοί και οι πράκτορές τους δεν έκαναν τόσο ανοιχτά, τόσο ξεδιάντροπα κουμάντο στη χώρα όσο σήμερα. Και εδώ οι μέθοδοι έχουν αλλάξει, όχι η ουσία. Και τουλάχιστον, τον καιρό της δικτατορίας είχαμε πολιτικές δυνάμεις και οργανώσεις, έστω στην εξορία, που έλεγαν τα πράγματα με το όνομά τους, αποκάλυπταν ότι η χώρα βρισκόταν υπό κατοχή.

Το όλον μέσα σε έναν ολοκληρωτικό μηχανισμό πολύ πιο βαθύ στη λειτουργία του από τον επιφανειακό πάγο μέσω της ωμής άσκησης στρατιωτικής βίας ή της απειλής άσκησής της. Που περιλαμβάνει άλλωστε τον έλεγχο των περισσότερων πολιτικών κομμάτων και κοινωνικών θεσμών από ιδιωτικά συμφέροντα, ξένες υπηρεσίες (ελληνικές δεν υπάρχουν) και πρεσβείες, κυρίως των ΗΠΑ και, σε σημαντικό βαθμό και του Ισραήλ. Πολύ πιο πίσω ακολουθούν σε επιρροή Γερμανοί και Βρετανοί. Οι πάντες παρακολουθούνται, οι πάντες ελέγχονται και μια ανεξέλεγκτη ιδιωτική εταιρεία ενός φίλου του Πρωθυπουργού μετράει τις ψήφους στις εκλογές.

Δεν μπορεί να υπάρχει πιο σημαντικό ζήτημα για κάθε άνθρωπο, για κάθε ‘Ελληνα που διατηρεί ακόμα ένα ίχνος αξιοπρέπειας, από τον αγώνα για την ανατροπή αυτού του ολοκληρωτικού καθεστώτος.


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου