ΔΕΘ: Νέες κυβερνητικές επιβαρύνσεις και κενές υποσχέσεις


Του Παύλου Δερμενάκη

Η φετινή εμφάνιση Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ήταν πολύ διαφορετική σε σχέση με το παρελθόν για πολλούς λόγους. Συνοψίζονται στα γεγονότα των τελευταίων μηνών, ακόμα και πριν από τις εκλογές, που αποδεικνύουν όχι μόνο ότι δεν υπάρχει «επιτελικό κράτος» αλλά απλά δεν υπάρχει κράτος. Με αυτά τα δεδομένα η παρουσία του κ. Μητσοτάκη στη φετινή 37 ΔΕΘ συνοψίστηκε στα ακόλουθα στη λογική της υποταγής της πραγματικότητας στα επικοινωνιακά του σχέδια:

Δικαιολόγηση της ανικανότητας της κυβέρνησής του και κυρίως του ιδίου προσωπικά. Ωραιοποίηση της κατάστασης και κενές υποσχέσεις για το μέλλον… για ίδρυση Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας που θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί έργα.

Στον οικονομικό τομέα το σχεδιαζόμενο καλάθι με τα «ολίγα ψίχουλα» για τα λαϊκά στρώματα, λόγω των συνθηκών, έγινε πολύ μικρότερο διότι όπως είπε: «Δεν θα θέσω ποτέ σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα που αποτελεί το θεμέλιο της προόδου μας» και έτσι έχουμε τον «εθνικό μας στόχο: η οικονομία μας να έχει στο τέλος του έτους πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%» Στο πλαίσιο αυτό:

Ακόμα παρά την ακρίβεια καταργείται το market pass μετά τον Οκτώβριο. Και για να γίνει το σχετικό επικοινωνιακό παιγνίδι το είπε «θετικά»: «θα συνεχιστεί ως το τέλος του χρόνου, όμως μόνο στη Θεσσαλία και στον Έβρο». Οι συνταξιούχοι, όσοι παίρνουν αύξηση θα την δουν από το νέο έτος κατά τα γνωστά που πρακτικά θα υπολείπεται του πληθωρισμού. Σε 200.000 πρώην δικαιούχους ΕΚΑΣ μηδενίζεται η συμμετοχή τους στα φάρμακα. Αύξηση 8% στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα το Δεκέμβριο. Αύξηση στον κατώτατο μισθό στο δημόσιο κατά 10% από την 1/1/2024. Για αυξήσεις στον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα από τον επόμενο Απρίλιο. Αύξηση του αφορολόγητου για κάθε παιδί κατά 1.000 ευρώ. Όσοι συνταξιούχοι εργάζονται θα επιβαρύνονται με 10% επί των αμοιβών τους και τα καταργηθεί το -30% στη σύνταξη.

Όλα αυτά: Πρώτο, δεν είναι νέα. Είναι επαναλαμβανόμενα και σταδιακά μειούμενα. Δεύτερο, δεν βελτιώνουν ουσιαστικά την προβληματική κατάσταση που ζει ο κόσμος. Απλά επιβραδύνουν τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας, διότι από όπου και αν το δούμε και κυρίως από τον πληθωρισμό το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα συνεχώς μειώνεται.

Φυσικά δεν έλειψαν και τα νέα χαράτσια που θα κληθούμε να πληρώσουμε για να ενισχυθεί ο ιδιωτικός τομέας που θα μας «προστατεύσει». Προαναγγέλθηκε η υποχρεωτική ασφάλιση των ακινήτων από φυσικές καταστροφές, που σημαίνει μεταφορά εισοδήματος από τα λαϊκά νοικοκυριά προς τις ασφαλιστικές εταιρείες. Και στο βάθος προετοιμάζεται το έδαφος για κάποιο ειδικό τέλος «για τη συλλογική αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών».

Στο θέμα της ακρίβειας αφού μας ενημέρωσε ότι «η ακρίβεια είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο» ακούστηκαν και πάλι «κορώνες» ότι «θα ζητάμε πια εξηγήσεις από εταιρείες γιατί αυξάνουν το κόστος των προϊόντων τους» και συμπλήρωσε ότι στέλνει «ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην αγορά ότι, ανεξαρτήτως του πόσο μεγάλος είσαι, το κράτος θα είναι αμείλικτο εάν παραβιάζεις τους νόμους και αν πατάς πάνω σε ένα γενικότερο κλίμα ακρίβειας για να αυξήσεις αδικαιολόγητα τις τιμές.» Τώρα πως όλα αυτά δικαιολογούν τις συνεχείς ανατιμήσεις, που γίνονται αποδεκτές από την κυβέρνηση, και καταλήγουν σε αύξηση των υπερκερδών είναι κάτι που δεν θίγεται σε τέτοιες συζητήσεις. Ούτε έστω η φορολογία αυτών των υπερκερδών.

Ακόμα θα ξεπαγώσουν οι τριετίες από 1/1/2024 αλλά δεν συμπεριλαμβάνεται το διάστημα 14/2/2012-31/12/2023 δηλαδή σχεδόν τέσσερις τριετίες κλεμμένες από τους εργαζόμενους υπέρ των εργοδοτών, πέρα από όλα τα σωρρευτικά μνημονιακά κοψίματα .

Μίλησε και για τη φοροδιαφυγή. Για μία ακόμα φορά υποσχέσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής και ανακοίνωση μέτρων με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Στόχος; Φυσικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικροεπιχειρήσεις. Οι μεγάλοι δεν έχουν ανάγκη από αυτή τη φοροδιαφυγή την κάνουν «νόμιμα» με off-shore και φορολογικούς παραδείσους ακόμα και εντός ΕΕ. 

Μόνο η καταγραφή των fund και των «ειδικών οχημάτων» που έχουν «εξαγοράσει» τα 72,2 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων και εδρεύουν στο σύνολό τους σχεδόν στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας είναι ένας δείκτης του τι συμβαίνει. 

Έτσι, τα ετοιμαζόμενα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής θα καταλήξουν στην ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων αφού θα οδηγήσουν σε αύξηση τιμών. Μέτρα αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών για τη διασύνδεση δηλωθέντων εισοδημάτων διαχρονικά με κάθε μορφή πλουτισμού είναι απαγορευμένες σκέψεις γιατί θίγουν τους έχοντες και κατέχοντες.

Πηγή: edromos.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου