Όταν μετράς το μπόι σου με τον ίσκιο σου…


Του Δημήτρη Χρήστου

Επώνυμα στελέχη της τάσης των “53” που διευρυνθήκαν και μετονομάστηκαν σε “Ομπρέλα” (με δομή κόμματος μέσα στο κόμμα) ουσιαστικά δεν αποδέχονται το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών, παρότι o νικητής Στέφανος Κασσελάκης επικράτησε με 12 μονάδες διαφορά της Έφης Αχτσιόγλου! Δηλώνουν πεισματικά, και με ύβρεις σε κάποιες περιπτώσεις, πως θα δώσουν μάχη στο επικείμενο συνέδριο για να μείνει το κόμμα (τους) αριστερό. Μάλιστα αυτό το Σαββατοκύριακο έχουν πανελλαδική διάσκεψη για να μετρήσουν το μπόι τους και να αποφασίσουν τι θα κάνουν!

Κοντή η μνήμη τους. Ξέχασαν πως δημιουργήθηκε και εκτοξεύθηκε αυτό το αριστερό πολιτικό σχήμα που βασανιζόταν να περάσει το 3% και να εισέλθει στη Βουλή. Ξέχασαν πως έγιναν κυβέρνηση με μεγάλο ποσοστό ψήφων διαμαρτυρίας απέναντι στον αμαρτωλό δικομματισμό και την σκληρότητα του νεοφιλελεύθερου ιερατείου των Βρυξελών. Ας θυμίσουμε, λοιπόν, πως ο διάδοχος του ΣΥΝ, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργήθηκε στην πορεία για τις εκλογές του 2004 από τον Αλέκο Αλαβάνο περιλαμβάνοντας 18(!) αριστερές και αριστερίστικες ομάδες με μοναδικό σκοπό να εξασφαλίζει χωρίς αγωνία την υπέρβαση του 3%!

Στις εκλογές εκείνες ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 3,3% και εξέλεξε έξι βουλευτές. Στις επόμενες εκλογές του 2007 τα πράγματα πήγαν καλύτερα και έλαβε 5,04% εκλέγοντας 14 βουλευτές. Στις εκλογές του 2009 όπου σάρωσε ο Γιώργος Παπανδρέου ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 4,60% και 13 έδρες. Λίγους μήνες αργότερα, τον Ιούνιο του 2010, κατά τη διάρκεια του 6ου συνεδρίου η “ανανεωτική πτέρυγα” του κόμματος, με επικεφαλής τον Φώτη Κουβέλη, αποχώρησε, ιδρύοντας τη ΔΗΜΑΡ (Δημοκρατική Αριστερά), στην οποία εντάχθηκαν τρείς βουλευτές.

Και φτάνουμε στο 2012 με τον ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα να γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση, συγκεντρώνοντας 16,79% και τη ΝΔ του Σαμαρά πρώτη μεν, αλλά με ιστορικό χαμηλό 18,85% και το ΠΑΣΟΚ με αρχηγό τον Βενιζέλο επίσης σε ιστορικό (έως τότε) χαμηλό 13,18%. Αναζήτησαν οι πολίτες αριστερή λύση; Η βίαιη εκπαραθύρωση του Γιώργου Παπανδρέου από την τρόικα και η συνεργασία ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ που ακολούθησε, σαρώνοντας μισθούς, συντάξεις, αποταμιεύσεις και δημόσιες δαπάνες, υποχρέωσε τους δημοκρατικούς πολίτες να αναζητήσουν την καλύτερη δυνατή λύση διαμαρτυρίας από ένα κόμμα με φρέσκο αρχηγό και πιστοποιητικά αριστερής εντιμότητας.

Το ιστορικό 2015

Και μετά, έχουμε το ιστορικό 2015, όπου η αγανάκτηση για τον συστημικό δικομματισμό ξεχείλισε. Οι πολίτες τον τιμώρησαν με την υπερψήφιση του ΣΥΡΙΖΑ που ως πρώτο κόμμα με 36,34% εξέλεξε 149 βουλευτές! Ακολούθησε η ΝΔ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη με 27,81% και 76 έδρες, τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή με 6,28% και 17 έδρες, τέταρτο το Ποτάμι με 6,05% και 17 έδρες, πέμπτο το ΚΚΕ με 5,47% και 15 έδρες, έκτο οι ΑΝΕΛ (Ανεξάρτητοι Έλληνες) με 4,75% και 13 έδρες, έβδομο και τελευταίο κόμμα το ΠΑΣΟΚ με 4,68% και 13 έδρες! Σχηματίστηκε έτσι η πρώτη αριστερή κυβέρνηση με τη συμμετοχή των ΑΝΕΛ.

Η σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ για το τρίτο μνημόνιο προκάλεσε μια ακόμη αποχώρηση, αυτή του “Αριστερού Ρεύματος” του Παναγιώτη Λαφαζάνη που συγκέντρωνε τα εκ του ΚΚΕ στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό έγινε αιτία να καταφύγει ο Τσίπρας σε νέες εκλογές μετά από οκτώ μήνες (Σεπτέμβριος 2015) με τον ΣΥΡΙΖΑ πάλι πρώτο με μικρές απώλειες 35,46% και 145 έδρες τη ΝΔ στο 28,10% και 75 έδρες, την Χρυσή Αυγή στο 7% και 18 έδρες την Δημοκρατική Συμπαράταξη της Φώφης Γεννηματά με 6,29% και 17 έδρες, το ΚΚΕ με 5,5% και 15 έδρες, το Ποτάμι με 4,09% και 11 έδρες, και τους ΑΝΕΛ με 3,44% και 9 έδρες. Ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίζει κυβέρνηση πάλι, με τη βοήθεια των ΑΝΕΛ, κάτι που παρακάμπτουν σκοπίμως οι ορίτζιναλ αριστεροί του ΣΥΡΙΖΑ!

Στην περίοδο αυτή, οι εγχώριες επιχειρηματικές ελίτ και οι ολιγάρχες –με συνέταιρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη που είχε διαδεχθεί τον Μεϊμαράκη– για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους οργάνωσαν την αντεπίθεσή τους, με σκοπό να κλείσει οριστικά και αμετάκλητα η λεγόμενη “αριστερή παρένθεση”. Και τα κατάφεραν, έχοντας κυριαρχία στα ΜΜΕ. Το 2019 η ΝΔ επανήλθε στην εξουσία με 39,85% και 158 έδρες με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 31,53% και 86 έδρες, το Κίνημα Αλλαγής της Φώφης Γεννηματά στο 8,10% και 22 έδρες, το ΚΚΕ με 5,30% και 15 έδρες, η Ελληνική Λύση με 3,70% και 10 έδρες και ακολούθησε το ΜΕΡΑ του Βαρουφάκη με 3,44% και 9 έδρες.

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ανησύχησαν πολύ, θεωρώντας πως αν δεν είχε φύγει ο Βαρουφάκης το ποσοστό τους θα αθροιζόταν και θα έφτανε το 35%, όσο δηλαδή ήταν το Σεπτέμβριο του 2015. Υποτίμησαν το σχέδιο Μητσοτάκη που πέρα από τα ΜΜΕ άσκησε κυριαρχικό έλεγχο στη τρίτη εξουσία, τη Δικαιοσύνη, καθώς επίσης και σε όλες τις ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές. Με λίγα λόγια το σύνθημα του Λένιν “όλες οι εξουσίες στα Σοβιέτ” βρήκε εφαρμογή “όλες οι εξουσίες στο Μαξίμου”! Μάλιστα η ΕΥΠ, η ΕΡΤ και το ΑΠΕ πέρασαν στον προσωπικό έλεγχο του πρωθυπουργού με τα γνωστά αποτελέσματα.

Αποκρουστική εικόνα

Τί έκανε όλη αυτή την περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ, και πόσο ανήσυχοι ήταν όλοι αυτοί που σήμερα αρνούνται να δεχτούν τον Κασσελάκη ως πρόεδρο; Απολύτως τίποτα! Όπως μάλιστα αποκάλυψε ο γνωστός επικοινωνιολόγος Γιάννης Λούλης σε πρόσφατη συνέντευξή του: «Όταν ο Τσίπρας έχασε τις εκλογές το ’19, με είχε ρωτήσει “κατά τη γνώμη σου, τί πρέπει να κάνω;”. Τότε του είπα: κοίταξε να δεις, πρέπει αυτή τη στιγμή να αλλάξεις το κόμμα σου. Δηλαδή πρέπει να φτιάξεις ένα κόμμα, του οποίου η εικόνα θα ενισχύει τη δική σου, δεν θα την υπονομεύει. Θα την φτιάχνει. Γιατί αν η εικόνα του κόμματός σου είναι κακή, θα είναι κακή και η δική σου εικόνα. Τι θα εκπέμψεις εάν είναι κακή η εικόνα του κόμματός σου;».

Και η εικόνα ενός διχασμένου εσωστρεφούς κόμματος, με τόσο παρατεταμένα περιορισμένη γείωση με την κοινωνία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα, τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς τους διανοούμενους και την Νεολαία, έπαψε να είναι επιλογή κυβερνητικής λύσης σε μια περίοδο που οι ανώμαλες οικονομικές συνθήκες της δεκαετίας του 2010 είχαν πάψει να τρομάζουν την κοινωνία. Και στο σύνθημα του Μητσοτάκη, πως αυτός είναι ο μοναδικός εγγυητής της οικονομικής σταθερότητας, δεν υπήρξε απάντηση από κανέναν στον ΣΥΡΙΖΑ!

Τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Μπορούν οι “σωματοφύλακες” της αριστερής ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ να τον κάνουν κόμμα κυβερνητικής προοπτικής; Την απάντηση την έδωσε η πλειοψηφία (56%) των μελών του ΣΥΡΙΖΑ που επέλεξε τον άγνωστο ως τότε Στέφανο Κασσελάκη ως τον μόνο που μπορεί να αναστήσει το κόμμα και να σταματήσει τη λαίλαπα Μητσοτάκη. Άλλωστε, το είπε και ένας από τους αριστερούς “σωματοφύλακες”, ο Νίκος Φίλης: «Η Αριστερά δεν χρειάζεται να είναι κυβέρνηση ντε και καλά». Καληνύχτα και καλή τύχη, λοιπόν.

Πηγή: SLpress

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου