«Συνένοχος σε γενοκτονία»: Ακτιβίστρια συναντά τον Μητσοτάκη στον Καναδά


Μια «δυσάρεστη» συνάντηση είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στον Καναδά. Ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων τον εγκάλεσε για τη στήριξή του στη γενοκτονική επίθεση του Ισραήλ και τη συνεργασία της Ελλάδας με ισραηλινές επιχειρήσεις της πολεμικής βιομηχανίας.

Η ακτιβίστρια συμμετέχει στην οργάνωση Roads 2 Liberation Canada, μια μικρή οργάνωση βάσης στις πόλεις Durham και Peel της επαρχίας του Οντάριο. Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η ακτιβίστρια συναντά τον Έλληνα πρωθυπουργό καθώς εκείνος συζητά εντός ενός κτιρίου.

«Είστε ο κ. Μητσοτάκης;», τον ρωτά κι εκείνος δείχνει εκ πρώτης όψεως να ενθουσιάζεται που τον αναγνωρίζουν. «Ναι, βεβαίως», απαντά πρόσχαρος για να λάβει τη λεκτική σφαλιάρα: «Είστε συνένοχος στη γενοκτονία των Παλαιστίνιων».

«Ω, είστε σοβαρή;», είναι το μόνο που βρίσκει να πει με το γέλιο ακόμη κολλημένο στην έκφρασή του. «Γιατί δεν ζητάτε κατάπαυση του πυρός; 14.000 παιδιά έχουν σκοτωθεί», του λέει η ακτιβίστρια κι εκείνος φαίνεται να πιστεύει πως κέρδισε τη μάχη. Σταματά, καθώς ήδη η ασφάλειά του έχει αρχίσει να τον κινεί για να αποφύγει την αντιπαράθεση, και λέει στην κάμερα με το δάχτυλο εκτεταμένο προτού ξεκινήσει και πάλι να περπατά βιαστικά: «Στην πραγματικότητα ζητήσαμε κατάπαυση του πυρός».

Στο βίντεο το κείμενο ξεκαθαρίζει πως αν και η Ελλάδα στήριξε ψήφισμα για κατάπαυση του πυρός στην Ολομέλεια του ΟΗΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έχει εκφράσει ποτέ αυτό το αίτημα δημοσίως. Η ακτιβίστρια συνεχίζει προς τον συνεχώς απομακρυνόμενο Μητσοτάκη: «Γιατί δεν κάνατε περισσότερα; Γιατί δεν εφαρμόσατε κυρώσεις στο Ισραήλ; 14.000 παιδιά είναι νεκρά. 40.000 Παλαιστίνιοι είναι νεκροί».

«Ζητήσαμε κατάπαυση του πυρός», επαναλαμβάνει τη μη αλήθεια του εκείνος. «Εμπάργκο όπλων», του απαντά η ακτιβίστρια και συνεχίζει: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε. Υπάρχουν 14.000 νεκρά παιδιά και έχετε το αίμα όλων τους στα χέρια σας. Είστε συνένοχος στη γενοκτονία των Παλαιστίνιων». Καθώς ο Μητοστάκης βγαίνει συνοδευόμενος από το κτίριο και προσπαθεί να διαφύγει, η ακτιβίστρια τον ακολουθεί: «Θα έπρεπε να επιβάλλετε κυρώσεις στο Ισραήλ. Θα έπρεπε να ντρέπεστε. Πώς κοιτάζεστε στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι κράτος τρομοκράτης».

Η σκηνή είναι εξαιρετικά σπάνια για Έλληνα πολιτικό — στη χώρα μας ο χώρος γύρω ειδικά από τους πολιτικούς αρχηγούς και δη τον πρωθυπουργό είναι συνήθως εξαιρετικά «αποστειρωμένος» από κάθε απειλή επικοινωνιακής ζημιάς. Αλλά στο εξωτερικό συχνά τα πράγματα δεν είναι έτσι. Αναρίθμητα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου έχουν βρεθεί αντιμέτωπα με πολίτες μονάχα για το θέμα της Παλαιστίνης, με κάποια από αυτά να γελοιοποιούνται εκφράζοντας τις πραγματικές τους επιθυμίες — όπως ο αντιπρόσωπος από την πολιτεία του Τενεσί, Άντι Όγκλς, που όταν ρωτήθηκε από πολίτες γιατί τα χρήματά τους πηγαίνουν στον βομβαρδισμό παιδιών στη Γάζα, απάντησε «Νομίζω ότι πρέπει να τα σκοτώσουμε όλα».


Ή πάρτε το παράδειγμα του ηγέτη των Εργατικών στη Βρετανία, Κιρ Στάρμερ. Αφού έστρεψε ολόκληρη την πολιτική ατζέντα του κόμματος προς τα δεξιά σε μια τεράστια σειρά θεμάτων, το έκανε και στο παλαιστινιακό ζήτημα, φτάνοντας μέχρι το σημείο να ισχυριστεί πως ο πλήρης αποκλεισμός της Γάζας από τρόφιμα, νερό, φάρμακα και ενέργεια εντάσσεται στο «δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ». Όταν όμως επισκέφτηκε τη Σκωτία, ο Στάρμερ πρώτα βρέθηκε αντιμέτωπος με υποστηρικτές της Παλαιστίνης στο τραίνο καθ’οδόν — «πόσα ακόμα παιδιά πρέπει να πεθάνουν για να ζητήσεις κατάπαυσης του πυρός, Κιρ;», τον ρώτησαν. Όταν κατέβηκε, είδε δεκάδες ανθρώπους με σημαίες της Παλαιστίνης να τον περιμένουν και έτρεξε για να τους ξεφύγει ενώ εκείνοι του φώναζαν «ντροπή». Οι ακτιβιστές τον ακολουθούσαν παντού, μπλόκαραν την αυτοκινητοπομπή του, διαδήλωσαν έξω από το εστιατόριο όπου έφαγε, κάποιοι συνελήφθησαν.

Αντίθετα από τον ασυνήθιστο σε τέτοια έκθεση Μητσοτάκη (και από τους πιο «πυροβολημένους» εκ των Αμερικανών πολιτικών), ο Στάρμερ ήξερε να κρατήσει το στόμα του κλειστό. Για τον Μητσοτάκη, το κείμενο που συνόδευσε την ανάρτηση του βίντεο στο Instagram από την ακτιβίστρια ξεκαθαρίζει:

«Τη Δευτέρα 25 Μαρτίου, δύο Καναδοί επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς ξεκίνησε συνάντηση με τον δικό μας Καναδό, γενοκτόνο Τζάστιν.

Ενώ η κυβέρνηση της Ελλάδας έχει υποστηρίξει μια λύση δύο κρατών μεταξύ του Ισρ*ήλ και της Παλαιστίνης, η απροκάλυπτη συνενοχή της στη γενοκτονία των Παλαιστινίων λέει άλλα. Οι συνεχείς επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων της Ελλάδας με το Ισρ*ήλ και την Elbit Systems αποκαλύπτουν μια αδιαφορία για τα δεινά των αθώων πολιτών. Ενισχύοντας το ελληνο-ισρ*ηλινό Ναυτικό, την Αεροπορία και την Αμυντική Βιομηχανία, η Ελλάδα αποδεικνύει τη σταθερή της υποταγή στις δυνάμεις του Ισρ*ήλ. Και όπως έχει πει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στο Ισρ*ήλ: “Έρχομαι εδώ όχι μόνο ως σύμμαχος, αλλά ως αληθινός φίλος”.

Οι αληθινοί φίλοι δεν αφήνουν τους φίλους να κάνουν εθνοκάθαρση σε έναν ολόκληρο πληθυσμό, Κυριάκο».

Πηγή: INFO-WAR

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου