Βόρεια Μακεδονία: η πολιτική διαταραχή της ΝΔ και η σύγχυση της Ντ. Μπακογιάννη.


Του Στράτου Βαλτινού

Ευρισκόμενη ξαφνικά σε κατάσταση διπλωματικής διαταραχής μετά από πενταετή κυβερνητική νάρκη, η κυβέρνηση έθεσε σε κίνηση όλο τον μηχανισμό δράσης και προπαγάνδας,  με προφανή στόχο να μην προκληθεί νέα τρικυμία με πολιτικό κόστος λίγο πριν τις ευρωεκλογές. Αλλά οι συνεχείς αντιφατικές δηλώσεις, η επιστράτευση της ανεκδιήγητης Ντόρας Μπακογιάννη και η επανάληψη των αόριστων δεσμεύσεων του Γιώργου Γεραπετρίτη, γύρω από τα τρία μνημόνια συνεργασίας της Συμφωνίας των Πρεσπών, έφεραν τα πάνω κάτω σε λίγες ώρες.

Το πόσο αντιφατική και τρικυμιώδης είναι η κατάσταση εντός της ΝΔ αρκεί η δήλωση της Μπακογιάννη . Στην πρώτη της φράση είπε ότι τα μνημόνια,  «Θα έρθουν στη Βουλή αλλά πρώτα να δούμε ποια είναι η συμπεριφορά της γείτονας χώρας..” Και στην αμέσως επόμενη  φράση είπε ότι   «δεν θα ετεροπροσδιορίζομαι εγώ ανάλογα με το τι κάνουν οι Βορειο-Μακεδόνες». Τρικυμία εν κρανίω… Στα Σκόπια η διαταραχή μεγεθύνεται και σίγουρα η κατάσταση είναι σε τεντωμένο σχοινί, ενώ  και η Αθήνα είναι και υπό ευρωπαική πίεση...

Ο φόβος της αστάθειας

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στη βουλή τα τρία μνημόνια, μια κίνηση που βοηθά όλη την αντιπολίτευση να κάνει ένα μέτωπο λογικής έναντι της κυβέρνησης. Από την πλευρά του ο ΥΠΕΞ Γεραπετρίτης είπε ότι τα μνημόνια θα έρθουν στη βουλή χωρίς να προσδιορίσει τον χρόνο. Σίγουρα μετά τις εκλογές γιατί πριν η ακροδεξιά πτέρυγα θα προκαλέσει απειλητικό ρήγμα.

Το πρόβλημα με τη Βόρεια Μακεδονία δεν είναι πλέον αυστηρά διμερές. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι πλέον μια περιφερειακή συμφωνία που επιδρά σε όλες τις χώρες της περιοχής και έχει αντίκτυπο σε όλη την ευρωπαική πολιτική στα βαλκάνια που ταλανίζονται από εθνικιστικά προβλήματα, συνοριακές διενέξεις, φτώχεια, διαφθορά και καχεξία θεσμών. Υπό αυτή την οπτική η ενέργεια της νεοεκλεγείσας προέδρου Σιλιάνοφσκα να αποκαλέσει τη χώρα της Μακεδονία, αν και αναμένονταν, τάραξε τα νερά. Το πρώτο θύμα αυτής της ενέργειας είναι η ίδια της η χώρα και ο κίνδυνος να προκληθεί αστάθεια που θα διαχυθεί σε όλη την περιοχή. Η Ελλάδα όμως θα θεωρηθεί ως ένα βαθμό συνυπεύθυνη για τις εξελίξεις γιατί με την στάση της έχει συμβάλει στην υπονόμευση της Συμφωνίας των Πρεσπών και αυτό είναι αλήθεια.

Υπό το πρίσμα ότι η Συμφωνία έχει διεθνή αντίκτυπο, η ΕΕ , οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ τρέμουν στην ιδέα ότι μπορεί να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο αστάθειας στα βαλκάνια και ενώ δύο πόλεμοι μαίνονται στην ευρύτερη περιοχή. Κατά συνέπεια και η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πάρει παρασκηνιακά μηνύματα ότι κινείται σε λάθος κατεύθυνση και αυτό είναι επίσης αλήθεια.

Η επιστράτευση της Μπακογιάννη δεν είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να παρουσιάσει η κυβέρνηση, οι δε παρεμβάσεις Γεραπετρίτη δεν έχουν το ειδικό βάρος ενός υπουργού που βρίσκεται στο κέντρο λήψης των αποφάσεων και θεωρείται απλά εκτελεστικό όργανο του πρωθυπουργού και της αδελφής του. Η Μπακογιάννη αφού πρώτα έκανε μεγάλη ζημιά στις ελληνοσερβικές σχέσεις που θα δοκιμαστούν πάλι τις επόμενες ημέρες, ανέλαβε την υπεράσπιση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στο πλαίσιο αυτό, ενώ υποκριτικά δήλωσε ότι τα τρία μνημόνια έπρεπε να έχουν ψηφιστεί, τώρα θεωρεί ότι δεν πρέπει να έρθουν στη βουλή, πριν από τις εκλογές για προφανείς λόγους.

Αυτές οι κυβερνητικές ασυναρτησίες δημιούργησαν πρόσφορο έδαφος τον Κυριάκο Βελόπουλο που έσκισε επιδεικτικά φωτοτυπία της Συμφωνίας των Πρεσπών στη βουλή. Ο δεξιός λαίκισμός σε όλη του την έκταση και επικινδυνότητα. Πως θα του φαίνονταν να σκίσει ο Μπαχτσελί την Συμφωνία της Λωζάννης στην τουρκική εθνοσυνέλευση;

Να σημειωθεί ότι τα 3 μνημόνια αφορούν στην ενταξιακή πορεία στην Ε.Ε της Βόρειας Μακεδονίας, στην οικονομική συνεργασία Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας και στον έλεγχο του FIR Σκοπίων.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι μηχανισμοί στήριξής της θα κάνουν αντιπερισπασμούς το επόμενο διάστημα, θα κάνουν επίδειξη πατριωτισμού, θα επιτίθενται στην αντιπολίτευση , κυρίως στην Αριστερή και με τον γνωστό πατριδοκάπηλο κυνισμό θα επιδιώξει να εμφανιστεί ως αλάνθαστη ..

Να δούμε αν η παρέμβαση Σαμαρά και των ακροδεξιών φίλων του θα εκδηλωθεί μέχρι τις ευρωεκλογές . Γιατί και ο Μητσοτάκης και η Μπακογιάννη αυτό φοβούνται και περιμένουν ή την σιωπή ή την ταύτιση του Σαμαρά. Μάλλον δεν έχουν καταλάβει ότι τα παιχνίδια με τέτοια σοβαρά και σημαντικά θέματα, τελειώνουν , ενίοτε με πάταγο...

Πηγή: omegapress.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου