«Υποψηφίου» εγκώμιον


Tου Νίκου Ι. Καραβέλου*

Τώρα που έληξε προσωρινά το Θείο Δράμα, αρχίζει ανελέητο το Εκλογικό!

Το Δράμα των υποψηφίων Σωτήρων μας στις επικείμενες δημοτικές και λοιπές εκλογές.

Θα προσπαθήσουμε με την αρμόζουσα γλυκύτητα να περιγράψουμε τον κορυφαίο, ίσως, ανθρώπινο τύπο που θάλλει, έστω για λίγο σαν το κυκλάμινο, στα Βραχώδη της άχαρης ζωής μας, τον «Υποψήφιο».

Είναι το πρόσωπο που περιμένει να εκλεγεί σε ψηφοφορία, που αποβλέπει σε κάποια θέση ή αποκατάσταση. Στην τελευταία περίπτωση καταλέγονται οι «γαμπροί». Εκείνος που χώνει την κεφάλα του κάτω από τη λεπίδα του πλήθους. Που υποδύεται στιγμιαία τον υπηρέτη του λαού, μέχρι να «σκαλώσει», ώστε να μπορεί επιτέλους, μετά τις εκλογές, να τον εκδικηθεί (για τις υποχωρήσεις που του έκανε προεκλογικώς), με την πλήρη αδιαφορία του.

Ο ρόλος του θαυμάσιος και μοναδικός! Είναι ο τροχός επί του οποίου κινείται η σακαράκα της δημοκρατίας. Είναι δυνατός και ο διορισμός, όπως ο Βασιλεύς Παύλος διόρισε, όπως είπε, τον «κηπουρό» του (τον Εθνάρχη Κ. Καραμανλή), όταν ο «ματρακάς» παραπαίει. Είναι δυνατή ακόμη και μια χούντα,
όταν η πατρίς το κελεύει. Όμως η δημοκρατία είναι το καλύτερο πολίτευμα για να κυβερνάς κοιμισμένους.

Τούτο το «μηχάνημα» ήταν γνωστό όχι μόνο κατά την περίοδο μετά την Απολυταρχία, αλλά και στους Αρχαίους Έλληνες! (οι σύγχρονοι ηγέτες μας δεν κυβερνούν, αλλά φημίζονται ως μεταπράτες, εισαγωγείς και υπηρέτες των ξένων).

Ο «Υποψήφιος» έχει ιδιαίτερο θυμικό που πρέπει να προσεχθεί.

Κατά πρώτον θέλει διακαώς να εκλεγεί! Θέλει να διατηρήσει την εκλογή του.

Έπειτα θέλει, αφού εκλεγεί, να τον αφήσουν στην ησυχία του να χαρεί την εκλογή του.

Ακόμη θέλει να μην του θυμίζουν πως η εκλογή του συνεπάγεται υποχρεώσεις, ενώ είναι γνωστό ότι μοναδικός σκοπός της εκλογής του είναι να εκλεγεί!

Τέλος θέλει να μην του θυμίζουν πως τον ψήφισαν, αλλά να σκέφτονται, όπως ο ίδιος, ότι απλώς φύτρωσε μόνος του με την αξία του, όπως τα βλίτα και η αγριάδα!

*Ο Νίκος Ι. Καραβέλος είναι δικηγόρος – συγγραφέας

Πηγή: Αιρετικές ιδέες



Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου